Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ο Τάκης Μπενάς ξετυλίγει τις μνήμες του στο "Κόκκινο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τάκης Μπενάς ξετυλίγει τις μνήμες του στο "Κόκκινο"

Mpenas kke es: Ο Τάκης Μπενάς μιλάει στο 3ο Συνέδριο του ΚΚΕ Εσωτερικού (1982)

"Τον Γενάρη του '68, δεκαπέντε μέρες πριν από τη Δωδέκατη Ολομέλεια, ακούμε από το ραδιόφωνο της Φωνής της Αλήθειας μια προβοκάτσια. Ήταν εν όψει του ότι θα έκανε την Ολομέλεια ο Κολιγιάννης, και με την εντολή που είχε από τον Μπρέζνιεφ να καθαρίσει το κεφάλι, όχι τη βάση. Να αρπάξει δηλαδή τέσσερις - πέντε απ' αυτούς τους 'οπορτουνιστές', Παρτσαλίδηδες κ.λπ., και να τους πετάξει από το Κόμμα. Εμείς ακούμε τότε από το ραδιόφωνο ότι συνελήφθησαν τα μέλη του Γραφείου Εσωτερικού, αυτοί που θα ερχόντουσαν έξω. Διότι είχε προηγηθεί η Ενδέκατη Ολομέλεια, στην οποία είχαν πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει νέα Ολομέλεια χωρίς την παρουσία μας.

Ο Κολιγιάννης λοιπόν, ξέροντας ότι αυτό το πράγμα τον δεσμεύει, και θέλοντας να το ξεπεράσει, ανακοινώνει ψεύτικες συλλήψεις: Νίκος Καρράς, Μίνα Γιάννου (η οποία έχει πράγματι συλληφθεί τον Γενάρη), κατά ορισμένες πληροφορίες και ο Τάκης Μπενάς, και μερικά άλλα ονόματα. Οπότε, εφόσον αυτοί συνελήφθησαν, δεν μπορούν να έρθουν. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο Κολιγιάννης όταν άρχισε η Δωδέκατη Ολομέλεια». Αυτό είναι ένα μόνο στιγμιότυπο από τη χειμαρρώδη αφήγηση του Τάκη Μπενά, που ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του από τον προπολεμικό Πειραιά όπου και γεννήθηκε, μέχρι την πολιτική του παρακαταθήκη στις μέρες μας, την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πολύωρη αφήγηση, η οποία θα μεταδοθεί σε τέσσερις δίωρες εκπομπές "Στο Κόκκινο 105,5", από τη Μεγάλη Τρίτη έως και τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 9 το βράδυ.

Ιστορική φυσιογνωμία της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Τάκης Μπενάς ξετυλίγει τις μνήμες του στον Αλέξη Βάκη και τον Αντώνη Φράγκο και μιλάει για την ΕΔΑ, τις φυλακές, τη Νεολαία Λαμπράκη και το Απριλιανό πραξικόπημα, για την εσωκομματική πάλη στο ΚΚΕ και για όλη τη σισυφική πορεία του ΚΚΕ Εσωτερικού, στις γραμμές του οποίου στρατεύτηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Μέσα από την αφήγησή του φαίνονται η ανθρωπιά και το χιούμορ του αλλά και ο έρωτας για τη γυναίκα του την Ευγενία που κρατάει πάνω από πενήντα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL