Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ / Κάστρο και Μουσείο "λάβωσε" ο σεισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ / Κάστρο και Μουσείο "λάβωσε" ο σεισμός

Στο Μουσείο Αργοστολίου και τα βυζαντινά κτίσματα της περιοχής εντοπίζονται, σύμφωνα με τους πρώτους ελέγχους, τα σοβαρότερα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός της Κυριακής στα μνημεία της Κεφαλλονιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μετά την αποστολή στο νησί κλιμακίου μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην τοιχοποιία του, όπως και η έκθεση αρχαιοτήτων που φιλοξενεί, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν και έσπασαν ή αποκολλήθηκαν. Ήδη έχει αποσταλεί κλιμάκιο συντηρητών για να καταγράψει την κατάσταση.

Παράλληλα, στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, τη μοναδική πόλη του νησιού μέχρι τα μέσα του 18ου αι., έχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους κοντά στην πύλη, με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένη η είσοδος στον χώρο.

Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως η Αγία Θέκλα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη, καθώς και στις εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων. Αντίθετα, κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε στη γέφυρα Δεβοσέτου (De Bosset), καθώς και στα αρχαία μνημεία του νησιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, οι υπηρεσίες του προχωρούν σε ελέγχους και των λοιπών μνημείων, όπου το επιτρέπει η κατάσταση των οδικών δικτύων. Αναλυτική καταγραφή των ζημιών και των προβλημάτων αναμένεται την Παρασκευή, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Κεφαλονιά η γ.γ. Λίνα Μενδώνη, μαζί με ειδικευμένο κατά περίπτωση προσωπικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL