Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣ / Αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣ / Αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου

"Πράσινο φως" για την αναστήλωση του Ανακτόρου των Αιγών έδωσαν ομόφωνα χθες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εγκρίνοντας την αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αναστήλωσης της ανατολικής και βόρειας πτέρυγας του κυρίως κτηρίου. Από τη μία η εξαιρετική αρχαιολογική σημασία του μνημείου και από την άλλη το αχανές μέγεθός του, που απαιτεί την τρίτη διάσταση προκειμένου ο επισκέπτης να έχει πλήρη αισθητική οπτική του οικοδομήματος, όπως ανέφερε η γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, έκανε τα μέλη του ΚΑΣ να συμφωνήσουν να προχωρήσει στο μέγιστο δυνατό η αναστήλωση, όπως προβλέπεται στη μελέτη που παρουσίασε η προϊσταμένη της ΙΖ' ΕΠΚΑ Αγγελική Κοτταρίδη.

Το τεράστιο αρχιτεκτόνημα των 12,5 στρεμμάτων αποτελεί το μεγαλύτερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας, που συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την εφευρετικότητα, την αρμονία και τη γεωμετρική καθαρότητα της φόρμας του, αλλά και με τη «δημοκρατικότητα» της δομής του, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο εξαίρεσης, απομόνωσης ή περιφρούρησης που χαρακτηρίζουν την ανακτορική αρχιτεκτονική εκτός Μακεδονίας.

Στα ανατολικά, στην πρόσοψη, υπήρχαν δύο εντυπωσιακές στοές, οι πρώτες πλήρως ανεπτυγμένες διώροφες στοές της ελληνικής αρχιτεκτονικής, όπου βρισκόταν η μνημειώδης είσοδος του πρόπυλου, που οδηγούσε στο περιστύλιο, την καρδιά του κτηρίου, που λειτουργούσε ως αγορά. Σε αυτά τα σημεία θα επιχειρηθεί η αποκατάσταση με βάση το αρχαίο, αλλά και νέο υλικό, απαραίτητο για τη διάσωση του αυθεντικού.

Παράλληλα, στην προηγούμενη συνεδρίασή του, το ΚΑΣ ενέκρινε, επίσης ομόφωνα, τη μελέτη για την αποκατάσταση του νοτίου τείχους της Ακρόπολης, όπου το 2012 κατέρρευσε μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Χαράλαμπος Μπούρας, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, «το πολυτιμότερο μέρος των τειχών είναι το βόρειο, όπου έχουν ενσωματωθεί αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη και είναι αυτό με το μεγαλύτερο πρόβλημα», όμως η αντιμετώπισή του είναι ένα τεράστιο έργο. Σημειώνεται ότι το τμήμα που κατέρρευσε ανήκει στην οθωμανική περίοδο, ενώ το υπόλοιπο νότιο τείχος δεν παρουσιάζει πουθενά αλλού πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL