Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
75 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

75 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο (Video)

Το πρωί της 10ης Ιουνίου του 1944 ο εικοσιεξάχρονος τότε Φριτς Λάουτενμπαχ, λοχαγός των SS του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της αστυνομίας SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά προς τα χωριά Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα...

Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων. Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Ο Αργύρης Σφουντούρης 4 χρονών τότε είδε όλη τη σφαγή...

Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.

Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Θα χρειαστούν μόνο 2 ώρες για ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί στην Ευρώπη. 218 κάτοικοι θα σφαγιαστούν και θα πέσουν νεκροί από τα πυρά των ναζί. Ανάμεσά τους και 58 παιδιά.

Η επιζώσα Ελένη Νικολάου Σφουντούρη έχασε σε μια μόνο στιγμή, με μια μόνο ρυπή πυροβόλου όπλου όλη την οικογένειά της; τη μητέρα, τον πατέρα, και τις δύο μικρότερες αδελφές της, την Κατίνα και τη Μαρία.

Τα ορφανά παιδιά του Διστόμου θα σηκώσουν όλο το άχθος της Σφαγής. Τα επόμενα χρόνια οι κοπέλες θα παντρεύονται με μαύρα νυφικά και το πανηγύρι τους δεν θα είναι τίποτε άλλο από το αντάμωμα των βουβών σκιών του Διστόμου και την πομπή τους προς το κοιμητήριο.

Αφήγηση επιζώντων της σφαγής

«Αντίκρισα στη μέση του σπιτιού την αδελφή μου ανάσκελα, γυμνή από τη μέση και κάτω. Το φουστάνι της ήταν γυρισμένο προς τα πάνω και σκέπαζε το σχισμένο και κομματιασμένο στήθος της, το πρόσωπό της ήταν παραμορφωμένο, όλο το σώμα της κατακομματιασμένο. Μα το χειρότερο και φρικαλεότερο θέαμα ήταν, όταν από τη στάση του σώματός της κατάλαβα ότι οι Γερμανοί είχαν βιάσει το άψυχο κορμί της. Δίπλα της βρισκόταν το τεσσάρων μηνών κοριτσάκι της λογχισμένο, με σπασμένο το κεφαλάκι του, και στο στόμα του είχε τη ρώγα του στήθους της μάνας του που είχαν κόψει εκείνοι οι κανίβαλοι. Το άλλο κοριτσάκι της, η 6χρονη Ελένη, βρισκόταν στο κατώφλι του σπιτιού μέσα σε μια λίμνη αίματος με βγαλμένα τα σπλάχνα του. Το είχαν ξεκοιλιάσει με μαχαίρι. Το αγόρι της, ο 3χρονος Γιάννης, το βρήκα νεκρό στην αυλή με λιωμένο κεφάλι».

https://www.youtube.com/embed/eAD9VJCC16Y

Δείτε το video του αρχείου της ΕΡΤ στο:


Διαβάστε την μαρτυρία του Αργύρη Σφουντούρη στην ΑΥΓΗ

Αργύρης Σφουντούρης: Μετά την επανένωση ξανάρχισε το «Η Γερμανία υπεράνω όλων»

Ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πέρσι 6 Ιουνίου του 2019 είχε δηλώσει ότι παραμένουν "ενεργές και απαράγραπτες» όλες οι αξιώσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Το σύνολο των αξιώσεων και διεκδικήσεων για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις που περιγράφηκαν στη ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, παραμένουν ενεργές και απαράγραπτες», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με αφορμή την απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Νίκος Βούτσης με δήλωσή του, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, υπογράμμισε την υποχρέωση της Γερμανίας να μπει σε διάλογο, ώστε να βρει κατάληξη η απαράγραπτη και απολύτως νόμιμη διεκδίκηση του ελληνικού λαού.

«Το σύνολο των αξιώσεων, οι οποίες περιγράφονται στη συγκεκριμένη ρηματική διακοίνωση, παραμένουν ενεργές και απαράγραπτες», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Πηγές: sansimera.gr, euronews.gr, ert, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL