Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση / Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση: "Δι' αυτά πολεμήσαμεν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση / Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση: "Δι' αυτά πολεμήσαμεν"

Οι εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί φέτος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και τα εγκαίνια της πρώτης από αυτές, αφιερωμένης στο 1821, που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του μήνα, γνωστοποιήθηκαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγραμματισμού αλλά και του απολογισμού του ιδρύματος.

«Στην τελική ευθεία για την αναγέννησή του μπαίνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 2020» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού επαναλαμβάνοντας πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει ένα μουσείο όχι απλώς διεθνών προδιαγραφών, αλλά ό,τι καλύτερο για να φιλοξενήσει την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης διεθνώς».

Όσον αφορά τις εκθέσεις της χρονιάς στις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Στο σπονδυλωτό πλαίσιο του προγράμματος, όπως αποκάλυψε η διευθύντρια του Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, «η έννοια της Νίκης θα λειτουργήσει ως συνεκτικός σύνδεσμος ανάμεσα στις διαφορετικές εκθεσιακές αφηγήσεις».

Την ίδια ώρα προετοιμάζεται η έκθεση «Δι' αυτά πολεμήσαμεν... Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση», τίτλος δανεισμένος από το απόφθεγμα του στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς «το μουσειολογικό αφήγημα εστιάζει στον ρόλο που έπαιξαν οι ελληνικές αρχαιότητες στην ιδεολογική ενίσχυση της μεγάλης εθνεγερσίας", όπως πρόσθεσε. Στην έκθεση θα συνδυαστούν αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του Μουσείου με νεότερα έργα και προσωρινά δάνεια από άλλους φορείς.

Αρχαία τεκμήρια

Στη δεύτερη θεματική έκθεση, που σχεδιάζεται με αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, αρχαία τεκμήρια που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών θα συνοδεύονται από νεότερα έργα και ερμηνευτικό υλικό με σκοπό να φωτίσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι σημαντικές αυτές νίκες στην ιδεολογική προετοιμασία του 1821 αλλά και στη νεότερη εποχή.

Η Μ. Λαγογιάννη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αύξηση των επισκεπτών του Μουσείου, που για πρώτη φορά ξεπέρασε πέρυσι τους 600.000 εμφανίζοντας αύξηση 2,47%. Την ίδια ώρα αύξηση 27,71% εμφανίστηκε κατά την πενταετία 2015-2019.

Μεταξύ των περσινών διακρίσεων του ΕΑΜ, από τις πιο σημαντικές υπήρξε η αναγνώριση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ως Ιστορικού Μηχανολογικού Ορόσημου από τον Αμερικανικό Σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών ΑSME.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL