Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Σωρεία αντιδράσεων μετά την εγκληματική απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωρεία αντιδράσεων μετά την εγκληματική απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων

Έντονες είναι οι αντιδράσεις μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Ααρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

«Η απόφαση για μεταφορά των αρχαίων από το Μετρό Θεσσαλονίκης διαγράφει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το ΚΑΣ «αγνόησε ήδη ειλημμένες και τεκμηριωμένες αποφάσεις, εργασίες που είχαν ήδη ξεκινήσει, τις εκκλήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και διεθνών οργανισμών».

«Περιφρόνησε την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη μακραίωνη ιστορία της, αποφασίζοντας την καταστροφή ενός σημαντικού, σπάνιου, πολύτιμου μνημείου της. Υποθήκευσε το μέλλον της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών της. Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό της προσωπικής και μικροπολιτικής εκδικητικότητας και των ιδιωτικών συμφερόντων», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε η απαράδεκτη απόφαση για τον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη να ανατραπεί», τονίζει ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, ενώ η βουλεύτρια Α' Θεσσλονίκης και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου κάνει λόγο «οργανωμένο έγκλημα».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κάνει λόγο για «απόφαση - μαχαιριά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι «η σημερινή απόφαση του ΚΑΣ υπηρετεί εκ των υστέρων την εξαγγελία και γυρνάει την πόλη στην περίοδο με τις λαμαρίνες».

Δριμεία επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, αναφορικά με τη στάση του πριν αλλά και μετά την έγκριση του ΚΑΣ για την απόφαση της απόσπασης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη επισημαίνει ότι οι Θεσσαλονικείς ζούν τις πλέον ντροπιαστικές στιγμές στην πολιτική ιστορία. "Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη μαραθώνια συνεδρίασή του στην Αθήνα, ανέτρεψε προηγούμενη γνωμοδότησή του και επιτρέπει την απόσπαση των μοναδικών, σε ιστορική σημασία και αξία, αρχαιολογικών ευρημάτων στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου".

«Μελέτη που ως προς τα αρχαιολογικά τουλάχιστον στηρίζεται σε σοφιστείες περί σεισμών, δήθεν καταστροφών αρχαίων και άλλα αναληθή στοιχεία», χαρακτήρισε τη μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων της Αττικό Μετρό, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Τούλα Μαρκέτου.

Από την πλευρά της, η επίτιμη Γενική Διευθύντρια και πρώην Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, με δήλωσή της στην ΑΥΓΗ, χαρακτηρίζει «ντροπή» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, 

Επιπλέον, ο νομικός και πρόεδρος της Κίνησης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Φωκίων Δεληγιάννης, έκανε λόγο για «άμεση προσφυγή στο ΣτΕ», ενάντια στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ τονίζοντας μάλιστα ότι «η συνεδρίαση ήταν απαράδεκτη».

Αργότερα, με δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε θλιβερή την απόφαση του ΚΑΣ και πρόσθεσε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συνεδρίαση ήταν «εξοργιστική», τονίζοντας ότι «ουσιαστικά νομιμοποιήθηκε μια ειλημμένη απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του ΚΑΣ κατά πλειοψηφία γνωμοδότησαν υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ 13 μέλη του ΚΑΣ τάχθηκαν υπέρ της μεταφοράς και 2 κατά, ενώ ο Μ.Κορρές απείχε της ψηφοφορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL