Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Δεν τους ενδιαφέρουν τα αρχαία και το μετρό, αλλά τα κέρδη του εργολάβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν τους ενδιαφέρουν τα αρχαία και το μετρό, αλλά τα κέρδη του εργολάβου

Από τη χθεσινή εκδήλωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Ρεπορτάζ: Πόλυ Κρημνιώτη

"Τα αρχαία ανήκουν σε όλο τον λαό και όχι στο κεφάλαιο το εργολαβικό", "Ταχιάο, Μενδώνη, ακούστε το καλά, τ' αρχαία δεν σηκώνονται με τον τσαμπουκά", "Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει, αφήστε τα αρχαία και πάρτε τη Μενδώνη" ήταν μερικά από τα ευφάνταστα όντως συνθήματα που ακούστηκαν το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού την ώρα που ξεκινούσε η επίμαχη συνεδρίαση του ΚΑΣ όπου συζητήθηκε το θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. Πλήθος κόσμου βρέθηκε χθες στο προαύλιο του υπουργείου και στο πεζοδρόμιο της οδού Μπουμπουλίνας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων και άλλων φορέων προκειμένου να ακουστεί με σαφήνεια το μεγάλο "όχι" στην απόσπαση και ουσιαστικά στην καταστροφή αυτού του σπουδαίου μνημειακού συνόλου που συνθέτουν η Decumanus Maximus, το cargo και το τετράπυλο. Ένα μοναδικό τεκμήριο δηλαδή που στοιχειοθετεί την ιστορική μνήμη της πόλης και στοιχειώνει τις προθέσεις τής κυβέρνησης να καταστρέψει αυτό το μοναδικό στο είδος του κοσμικό πολεοδομικό, οικονομικό και αρχιτεκτονικό δείγμα του Βυζαντίου που όμοιό του δεν υπάρχει ούτε στην Κωνσταντινούπολη.

"Εκ του πονηρού" απόφαση και μεθόδευση

"Τα αρχαία δεν πάνε περίπατο" έγραφε το πανό που κρατούσαν οι αρχαιολόγοι. Οι συνδηλώσεις σαφείς, τονίστηκαν καθαρά και λίγο πριν, στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε ο ΣΕΑ προκειμένου να καταδειχθεί σε όλους τους τόνους ότι η δρομολογημένη απόφαση της κυβέρνησης για την τύχη των αρχαιοτήτων "δεν πηγάζει από το ενδιαφέρον της για το μετρό, αλλά για να έχει κέρδη ο εργολάβος", όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΣΕΑ Τούλα Μαρκέτου. "Άλλωστε, εδώ και έξι μήνες δεν γίνεται καμία εργασία στο μετρό".

Αποφασισμένοι να προσφύγουν στο ΣτΕ αν αποφασιστεί η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων είναι οι αρχαιολόγοι. "Γίνεται ένας πόλεμος, πολύ άγριος πόλεμος" υπογράμμισε η Τ. Μαρκέτου. Γι' αυτή την "παράλογη" και "εκ του πονηρού" απόφαση να επανεισαχθεί το θέμα στο ΚΑΣ, παρά το αίτημα του ΣΕΑ να μην συζητηθεί "τη στιγμή που υπάρχει προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου για διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν", η πρόεδρος του ΣΕΑ δεν μάσησε τα λόγια της. "Η μεθόδευση είναι παράνομη γιατί αντιβαίνει στο θεμελιώδες άρθρο 42 του Αρχαιολογικού Νόμου που αναφέρει ότι όταν υπάρχει λύση για διατήρηση κατά χώραν, τα αρχαία δεν μετακινούνται".

Παραβίαση διεθνών συνθηκών

Παράλληλα κατήγγειλε τη μελέτη της Αττικό Μετρό για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, καθώς "δεν έχει κανένα επιστημονικό έρεισμα", ενώ υπογράμμισε το οξύμωρο ότι "η Αττικό Μετρό λέει ότι ενδιαφέρεται για τις αρχαιότητες των ελληνιστικών χρόνων, οι οποίες όμως βρίσκονται κάτω από τη Μέση Οδό". Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Βελένη, που παραβρέθηκε ως μέλος του ΣΕΑ, έδειξε σε διαφάνεια την αρχαία οδό του σταθμού Αγία Σοφία που το 2012 αποφασίστηκε να αποσπαστεί, όμως από τότε δεν έχει επανέλθει στον φυσικό της χώρο. Εξίσου παράδοξο είναι το γεγονός "για να γίνει η απόσπαση του μνημειακού συνόλου της Βενιζέλου, θα πρέπει το μνημειακό σύνολο να περάσει από ένα άνοιγμα 26 μέτρων. Καταλαβαίνετε ποια θα είναι η τύχη των αρχαιοτήτων όταν περάσουν από εκεί" έλεγε η Τ. Μαρκέτου υπογραμμίζοντας τον διεθνή αντίκτυπο από την απομάκρυνσή τους, καθώς "θα μας καταγγείλουν γιατί θα παρανομήσουμε και γιατί παραβιάζουμε διεθνείς συνθήκες".

Να μην ενδώσει το ΚΑΣ

Τόσο η πρόεδρος του ΣΕΑ όσο και άλλοι εκπρόσωποι εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ απευθύνθηκαν στα μέλη του ΚΑΣ. "Αναμετριέστε με την Ιστορία της χώρας. Η γνώμη σας θα αφήσει το στίγμα σας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δεν θέλουμε αυτό το στίγμα" είπε η Τ. Μαρκέτου, ενώ η Αλέκα Αλεξοπούλου, ομ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Πολιτιστική Κληρονομιά τόνισε ότι "βασίζονται σε ψέματα, σε μισές αλήθειες και αποσιωπήσεις. Αυτά τα τρία μπορεί να δείξουν μια άλλη αλήθεια, όμως αυτή τη συλλογιστική προσπαθεί να ανατρέψει η Κίνηση Πολιτών".

Στον ίδιο τόνο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων Δημήτρης Κουφοβασίλης είπε ότι "υπάρχουν ερωτήματα κατά πόσο θα είναι επιστημονική η απόφαση του ΚΑΣ ή έχουν δρομολογηθεί πράγματα και παρθεί πολιτική απόφαση.

Το ΚΑΣ να πάρει πολιτική απόφαση", ενώ ο γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Στάθης Γκότσης τόνισε ότι "τα μέλη του Συμβουλίου πρέπει να σταθούν στο ύψος του κύρους του επιστημονικού οργάνου. Αν πάρουν όποια άλλη απόφαση, και θα εκπέσει και θα πλήξει το κύρος του οργάνου". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δέδες Λιόνης ανέδειξε μια άλλη σοβαρή παράμετρο: ότι "ενδεχόμενη γνωμοδότηση απόσπασης από το ΚΑΣ ανοίγει τον δρόμο και για τα υπόλοιπα δημόσια έργα στα οποία θα εντοπιστούν αρχαιότητες".

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων Γιάννης Βεροιόπουλος τόνισε ότι "εάν επανατοποθετηθεί το μνημειακό σύνολο 1.600 τ.μ., θα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκηνικό θεάτρου και όχι στην αληθινή εικόνα του συνόλου". Επισήμανε δε ότι "ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής ότι κι αν αποφασιστεί στο ΚΑΣ", ωστόσο υπογράμμισε ότι "αντιμετωπίζουμε ως χώρα διεθνή κατακραυγή".

Το ΚΑΣ το 2017 είχε γνωμοδοτήσει για "την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν στην περιοχή του σταθμού 'Βενιζέλου'" εγκρίνοντας σχετική πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης "η οποία κρίνεται αναγκαία για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που συνίστανται στη διαφύλαξη και προστασία της αυθεντικότητας του μοναδικού αυτού μνημειακού συνόλου για την παγκόσμια κληρονομιά". Το ίδιο συμβούλιο θεωρεί τώρα ότι δεν είναι μοναδικό αυτό το μνημειακό σύνολο; Κατά τα άλλα πάμε να διεκδικήσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα...

Τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω πάει το μετρό

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η τύχη των αρχαιοτήτων, οι ίδιοι δεν θα δουν μετρό πριν περάσει μια δεκαετία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης το είπε καθαρά: "Το μετρό παραπέμπεται τουλάχιστον για μια δεκαετία πίσω. Επί προηγούμενης κυβέρνησης το μετρό θα έμπαινε σε πλήρη λειτουργία το 2021. Τώρα ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει το 2026 και βλέπουμε". Χαρακτηρίζοντας "διαρκές έγκλημα" το θέμα των αρχαιοτήτων, επισήμανε επιπλέον ότι στη "Θεσσαλονίκη ζούμε την αναβίωση ενός μηχανισμού που φέρει το βάρος του Εμφυλίου". Ωστόσο επισήμανε ότι "θα κερδίσουμε". Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΖΑ, βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στην απαξίωση του θέματος από την υπουργό Πολιτισμού, που "έκανε πως δεν άκουσε τίποτα" όταν ο ίδιος αναφέρθηκε στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜέΡΑ 25 εξέφρασε τη στήριξή της, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δέλλης μίλησε για τον προϋπολογισμό του έργου του μετρό που "ξεκίνησε από το 1 δισ., πήγε στο 1,4 και θα πάει στο 1,6 δισ.", ενώ "τα αρχαιολογικά έργα αξιοποιήθηκαν ως το πιο βολικό άλλοθι γι' αυτή την καθυστέρηση".

Αίτηση εξαίρεσης

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδριάσης του ΚΑΣ, αρχαιολόγοι και άλλοι φορείς του υπουργείου που συντάσσονται με την άποψη διατήρησης των αρχαίων κατέθεσαν αίτηση εξαίρεσης από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ δύο μελών του, των Μιχ. Τιβέριου και Μαν. Κορρέ, διότι οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα εμπλέκονται επαγγελματικά με την υπόθεση.

Αρχαιολόγοι, συντηρητές, έκτακτοι αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες έδωσαν το "παρών" τους στη συγκέντρωση. Ανάμεσά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος (και τομεάρχης Πολιτισμού), Χριστόφορος Βερναρδάκης, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Νάσος Ηλιόπουλος, οι Άννα Φιλίνη, Ελένη Πορτάλιου, μέλη του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL