Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Έκθεση με σπάνια μυκηναϊκά ευρήματα του Αιγαίου στην Αθήνα / Οι μυκηναϊκές Κυκλάδες στο Μουσείο Μπενάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση με σπάνια μυκηναϊκά ευρήματα του Αιγαίου στην Αθήνα / Οι μυκηναϊκές Κυκλάδες στο Μουσείο Μπενάκη

Ειδώλιο βοοειδούς από το Ιερό της Φυλακωπής στη Μήλο (13ος αι. π.Χ.) © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης.- Πήλινο ομοίωμα άρματος από το Ιερό της Φυλακωπής στη Μήλο (δεύτερο μισό 12ου αι. π.Χ.) © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

 Τήνος και Κυκλάδες στη μυκηναϊκή εποχή» που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής στο Αιγαίο, το οποίο βρέθηκε στο ιερό της Φυλακωπής στη Μήλο και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ποιότητα της κατασκευής του.

Στο επίκεντρο της έκθεσης, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη εικόνα του μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, βρίσκονται ευρήματα, όπως αγγεία, κοσμήματα, χάλκινα αντικείμενα κ.ά., του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα της βόρειας Τήνου.

Το μικρών διαστάσεων μνημείο αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και τα υπολείμματά του ερευνήθηκαν το 1979 από τον Τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη. Πρόκειται για έναν από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος - 12ος αι. π.Χ.) είχε χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές. Τα ευρήματά του (αγγεία, κοσμήματα, χάλκινα αντικείμενα) αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις ταφικές πρακτικές, την κοινωνική οργάνωση και την τέχνη στις Κυκλάδες των τελευταίων αιώνων της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.

Η έκθεση αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ανάδειξη της μυκηναϊκής περιόδου και ρίχνει φως σε άγνωστες όψεις του κυκλαδικού παρελθόντος.

Περιλαμβάνει 151 επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας κ.ά. που συγκεντρώνονται για πρώτη φορά. Την αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος κ.ά. Αναδεικνύονται έτσι όψεις της θαυμαστής παρακαταθήκης των Μυκηναίων, οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια".

Τα ευρήματα της έκθεσης προέρχονται από την Τήνο, τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα.

Τα αρχαία αυτά έργα παρέχουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες.

Την έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη μυκηναϊκή εποχή», που πραγματοποιείται με τη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι στην Τήνο, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, επισκέφθηκαν περισσότεροι από 23.000 Έλληνες και ξένοι.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 8 Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL