Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Μετρό Θεσσαλονίκης / Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αρχαιότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετρό Θεσσαλονίκης / Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αρχαιότητες

Θεσσαλονίκη. «Ήρθαν αποφασισμένοι να γκρεμίσουν ό,τι καλό έγινε τα τελευταία χρόνια...» σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος αναφορικά με τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις για τη συνολική πορεία του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

«Σταματούν τα έργα του μετρό, κλείνουν τα εργοτάξια, απολύουν τους εργαζόμενους, καταστρέφουν τα αρχαία στη Βενιζέλου, σταματούν την επέκταση του μετρό στις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Ήρθαν αποφασισμένοι να γκρεμίσουν ό,τι καλό έγινε τα τελευταία χρόνια. Όποιος όμως μηδενίζει μένει ο ίδιος στην Ιστορία σαν ένα μεγάλο μηδενικό...» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Μυλόπουλος μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του νυν προέδρου της Αττικό Μετρό Νίκου Ταχιάου.

"Καταστροφική" η απόφαση για τη Βενιζέλου

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου. Με νέο του ψήφισμα ο σύλλογος υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού στη Β. Ελλάδα καλεί τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού και τους συναρμόδιους υπουργούς «να μην επιμείνουν σε μια απόφαση που θα καταστρέψει ένα εύρημα σημαντικό για την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης".

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, ήδη «σημαντικές αρχαιότητες, που θα μπορούσαν να προσδώσουν πρόσθετη αξία στο έργο του μετρό, θα αναδείκνυαν την ιστορία και θα πλούτιζαν το παρόν της Θεσσαλονίκης, θυσιάστηκαν στην κατασκευή του έργου». Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ φέρνουν ως παράδειγμα την «παλαιοχριστιανική βασιλική στον σταθμό 'Σιντριβάνι' και το τμήμα του decumanus maximus στον σταθμό της Αγίας Σοφίας που αποσπάστηκε και δεν πρόκειται να επανατοποθετηθεί στο σύνολό του, παρά τις δεσμεύσεις της Αττικό Μετρό».

Τονίζουν ότι στον σταθμό Βενιζέλου «αποκαλύφθηκε ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο, ένα τμήμα του αστικού ιστού της βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτόν τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο συνυπάρχουν ένα μεγάλο τμήμα του decumanus maximus, του διαχρονικά κεντρικού δρόμου της Θεσσαλονίκης με τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτήρια που τον περιέβαλλαν».

«Το σύνολο αυτό, κατασκευασμένο με μεγάλη ποικιλία υλικών, από τα 'πολυτελή' μάρμαρα μέχρι την 'ταπεινή' και εύφθαρτη λάσπη, δεν είναι δυνατό να αποσπαστεί χωρίς να καταστραφεί» υπογραμμίζουν και καλούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς όχι απλώς να αλλάξουν ρότα στο θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, αλλά να μεριμνήσουν και «για την επανατοποθέτηση του συνόλου του decumanus maximus στον σταθμό της Αγίας Σοφίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL