Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Πώς ο σκύφος του Σπύρου Λούη γύρισε... σπίτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς ο σκύφος του Σπύρου Λούη γύρισε... σπίτι

Ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο του 6ου αιώνα π.Χ., που τα ίχνη του είχαν χαθεί και το οποίο είχε δοθεί ως δώρο από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο στον Σπύρο Λούη, μετά τη μεγαλειώδη νίκη του στον μαραθώνιο δρόμο, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, εντοπίστηκε σχεδόν μετά έναν αιώνα στη Γερμανία και επέστρεψε χθες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας όπου και θα εκτεθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Ο επονομαζόμενος «Σκύφος του Λούη», μελανόμορφο αγγείο με παράσταση αγώνα δύο δρομέων, υπό το βλέμμα των κριτών, εντοπίστηκε το 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster στη Γερμανία, από τον Γιώργο Καββαδία, προϊστάμενο του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Aνήκε στη συλλογή του αμφιλεγόμενου Γερμανού φιλολόγου και συλλέκτη Werner Peek, που έζησε στην Αθήνα από το 1930 ώς το 1937. Ολόκληρη η συλλογή τού Peek περιήλθε διά αγοράς στο Πανεπιστήμιο του Münster το 1986. Από την έρευνα του κ. Καββαδία, στην οποία το Πανεπιστήμιο παρείχε ουσιαστική στήριξη, επιβεβαιώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο σκύφος που βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Münster ήταν το δώρο που έλαβε ο Λούης για τη νίκη του το 1896.

Ακολούθησε αποστολή επισήμου αιτήματος διεκδίκησης από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού προς το γερμανικό πανεπιστήμιο, μακρόχρονη αλληλογραφία και ανταλλαγή στοιχείων, που οδήγησαν στη συμφωνία της οριστικής επιστροφής του σκύφου στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε χθες με μια μικρή τελετή στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου παρέστησαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Münster prof. dr. J.-P. Wessels, ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου prof. dr. A. Lichtenberger και ο αρχαιολόγος dr. H.-H. Nieswandt, οι οποίοι και συνόδευσαν το αρχαίο αντικείμενο στη χώρα καταγωγής του.

«Υπάρχουν στιγμές, όπως η σημερινή, που συμβαίνουν μόνο μία φορά και αφήνουν μια σφραγίδα. Είναι τιμή μου να συνοδεύω τον σκύφο στην Ελλάδα. Είμαι φυσικός και δεν μπορώ να μιλήσω για το μέγεθος της αρχαιολογικής του αξίας, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι είναι υπέροχος. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επιστροφή του, γνωρίζοντας ότι πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο Μαραθώνιος», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Münster.

«Η επιστροφή του αρχαίου σκύφου δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός των λαών. Ο πολιτισμός δημιουργεί γέφυρες που συνδέουν τους λαούς μας», είπε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Μαρία Λαγογιάννη.

Στην ιστορία του σκύφου αναφέρθηκε αναλυτικά ο Γιώργος Καββαδίας.

Όπως γνωστοποίησε η υ πουργός Πολιτισμού, με αφορμή και την αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, το αγγείο θα εκτεθεί μόνιμα από τον Μάρτιο στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην αρχαία Ολυμπία.

Αναφερόμενη στους επαναπατρισμούς η κ. Μενδώνη σημείωσε πως «υπάρχουν ακόμα ανοιχτά πολλά σοβαρά και εκκρεμή θέματα. Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί μας του ακαδημαϊκού χώρου, της αρχαιολογικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο, θα θεωρήσουν υπόδειγμα και πρότυπο τη συμπεριφορά των συναδέλφων του Πανεπιστημίου του Μίνστερ και θα προβούν σε αντίστοιχες χειρονομίες». Έκανε επίσης γνωστό ότι έχει ανοίξει συζήτηση για την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που ανήκουν στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL