Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Για τον επαναπατρισμό της μετόπης από το Λούβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τον επαναπατρισμό της μετόπης από το Λούβρο

«Συμφωνία - ορόσημο στη μάχη της Ελλάδας για ανάκτηση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο», χαρακτηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Times” τον επαναπατρισμό της μετόπης από τη νότια πλευρά του ναού που εκτίθεται στο Λούβρο, πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού που αποδέχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή τη συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη διοργάνωση έκθεσης το 2021, με έργα από το Λούβρο και από άλλα γαλλικά ιδρύματα, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα στο Λούβρο.

Οι μετόπες της νότιας όψης του ναού, απ' όπου προέρχεται και ο λίθος που θα ταξιδέψει από το Παρίσι στην Αθήνα, είχαν ως θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους, τη γνωστή Κενταυρομαχία, στην οποία πήρε μέρος ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών Θησέας. Μια από τις μετόπες του νότιου τμήματος βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, μια άλλη στο Λούβρο και άλλες δεκαπέντε στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τη λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν.

Το δημοσίευμα των “Times” αναφέρεται αναλυτικά στην πρόσφατη απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για τον προσωρινό επαναπατρισμό της μετόπης του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, σημειώνοντας πως «η συμφωνία επικροτείται ως ορόσημο στη μάχη της Ελλάδας να ανακτήσει τα γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο».

Σύμφωνα με όσα εξηγεί η αρθρογράφος, η συγκεκριμένη μετόπη είχε «ανακαλυφθεί» από έναν Γάλλο διπλωμάτη στον Παρθενώνα και εκτίθεται στο Λούβρο από το 1798. Ως «αντάλλαγμα» για το δάνειο, η Ελλάδα θα δανείσει στο Λούβρο συλλογή από αρχαία χάλκινα αντικείμενα, τα οποία η Αθήνα είχε συμφωνήσει να στείλει στο Παρίσι το 2005, αλλά αποφάσισε τελικά να μην το κάνει επειδή η Γαλλία απέφυγε να ασκήσει πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για τα γλυπτά του Παρθενώνα, επισημαίνουν οι “Times”. «Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εξελιχθεί στον πρώτο δυτικό ηγέτη που ξεκίνησε μια ολική επανεξέταση της αποικιοκρατικής λεηλασίας των αρχαιοτήτων, στέλνοντας σημαντικές συλλογές πίσω στην Αφρική, ενέργεια που βρίσκει αντίθετα πολλά μεγάλα μουσεία σε άλλες χώρες», σχολιάζει η εφημερίδα.

Το τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα του 5ου αιώνα π.Χ. το οποίο εκτίθεται στο Λούβρο είναι μία από τις 92 μετόπες που κοσμούσαν τον αρχαίο ναό, προτού οι οθωμανικές δυνάμεις τον μετατρέψουν σε αποθήκη πυρομαχικών και οι Ενετοί τον βομβαρδίσουν κατά τη διάρκεια πολιορκίας της Αθήνας το 1687.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL