Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Scientific Studies: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Scientific Studies: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)

Πώς βρίσκουν οι ψευδεπιστήμες τον δρόμο τους μέχρι τη δημόσια σφαίρα; Υπάρχουν τα απαραίτητα φίλτρα ώστε να αποφευχθεί η παρουσία αυτή; Τι χαρακτηριστικά έχει η εικόνα των επιστημών και της τεχνολογίας στα ΜΜΕ και ποιος ο ρόλος δημοσιογράφων και πολιτών; Είναι τελικά όλα τα “επιστημονικά νέα” εξίσου αξιόπιστα; Το αμερικανικό σόου “Last Week Tonight” με τον κωμικό John Oliver σατιρίζει συχνά θέματα επικαιρότητας. Στο βίντεο που προτείνουμε για το τεύχος αυτό, ο Oliver σχολιάζει με διασκεδαστικό και εξαιρετικά εύστοχο τρόπο την παρουσία της επιστήμης και της τεχνολογίας στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο, όλες οι επιστημονικές έρευνες δεν είναι το ίδιο αξιόπιστες. Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύονται στα λεγόμενα επιστημονικά περιοδικά αφού περάσουν από μια διαδικασία ελέγχου και κρίσης από άλλους ερευνητές της ίδιας εξειδίκευσης (peer-review system). Η διαδικασία αυτή έχει σαν στόχο να ελέγξει τη μέθοδο που ακολουθήθηκε και να αποφανθεί κατά πόσο τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα και τα συμπεράσματα μπορούν να γενικευθούν. Θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη το επιστημονικό περιοδικό στο οποίο δημοσιεύτηκε η μελέτη, καθώς δεν εφαρμόζουν όλα εξίσου αυστηρά κριτήρια. Επιπλέον, τα ζητήματα της μεθόδου και του δείγματος της έρευνας είναι πολύ βασικά, καθώς μια μελέτη που έγινε σε δώδεκα άτομα δεν μπορεί να παράξει ασφαλή συμπεράσματα για τον γενικό πληθυσμό, ωστόσο βρίσκει εύκολα τη θέση της στα δελτία ειδήσεων αν προσφέρεται για τίτλους που θα προκαλέσουν αίσθηση. Μια έρευνα θα πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο των υπόλοιπων ερευνών του πεδίου και όχι απομονωμένα και δη τονίζοντας αποτελέσματα που φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά δεν είναι αξιόπιστα.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στη δημόσια σφαίρα υπάρχει δυστυχώς η πίεση, τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για τους επιστήμονες, για αποτελέσματα που προκαλούν δέος. Η πίεση προέρχεται τόσο από τα ίδια τα ΜΜΕ, που θεωρούν ότι αν ένα επιστημονικό θέμα δεν έχει ενδιαφέρον δεν “πουλάει”, όσο και από το κοινό. Ο ρόλος της επιστημονικής δημοσιογραφίας ομολογουμένως δεν είναι απλός. Σύνθετα θέματα θα πρέπει να παρουσιαστούν με τρόπο που κρατά την ουσία, είναι κατανοητός από μη ειδικούς και παράλληλα αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της μεθόδου που τα γέννησε και των περιορισμών της, εξηγώντας πώς αυτό προσθέτει και δεν αφαιρεί αξιοπιστία στα αποτελέσματα. Μιλάμε για τη δύσκολη εργασία της απομαγεμένης παρουσίασης, που απαιτεί την ενεργό συμμετοχή, προσπάθεια και δέσμευση δημοσιογράφων, επιστημόνων και κοινού, όπου κάθε ομάδα αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί.

Λήδα Αρνέλλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL