Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
TED-Ed: How does your smartphone know your location?
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

TED-Ed: How does your smartphone know your location?

Έχουμε μιλήσει ξανά σε αυτήν εδώ την στήλη για το κανάλι TED-Ed. Το κανάλι αποτελεί επέκταση του παγκόσμιου φαινομένου των TED-talks που στοχεύουν στη διάδοση ιδεών. Μέσα στην ολοένα αυξανόμενη βιβλιοθήκη των TED-Ed animations θα βρείτε εκπαιδευτικά βίντεο προσεκτικά επιλεγμένα, πολλά από τα οποία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ ταλαντούχων εκπαιδευτικών και ομιλητών από διάφορες ειδικότητες. Το κανάλι έχει 8,4 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, ενώ τα βίντεό του έχουν προβληθεί 1.223.412.955 φορές.

Η σημερινή πρόταση αφορά μια τεχνολογία που χρησιμοποιούμε όλοι πολύ συχνά και η οποία άλλοτε μας λύνει τα χέρια και άλλοτε μας βοηθά να... χαθούμε! Το γνωστό σε όλους GPS προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Global Positioning System, δηλαδή πρόκειται για ένα Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης.

Οι εφαρμογές GPS σε ένα smartphone μπορεί να είναι πολύ βολικές όταν προσπαθούμε να βρούμε τον δρόμο μας, να χαράξουμε τη βέλτιστη διαδρομή ή να αναζητήσουμε εκδηλώσεις ή υπηρεσίες σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αλλά πώς το smartphone μας γνωρίζει πού βρισκόμαστε; Ο Wilton L. Virgo εξηγεί πώς η απάντηση βρίσκεται 12.000 μίλια πάνω από το κεφάλι μας, σε έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη, που κρατάει χρόνο στον ρυθμό ενός ατομικού ρολογιού που τροφοδοτείται από την Κβαντική Μηχανική.

Στο βίντεο εξετάζονται ο ρόλος που παίζει η απόσταση του τηλεφώνου μας από τον δορυφόρο, οι δυσκολίες δημιουργεί στους υπολογισμούς η ομολογουμένως πολύ γρήγορη ταχύτητα του φωτός και σε τι βοηθάει ένα πολύ ακριβές ρολόι. Αναλύεται επίσης τι είναι αυτό που ονομάζουμε ατομικό ρολόι και τι ρόλο παίζει στη λειτουργία του η Κβαντική Μηχανική. Τελικά, ποια είναι τα απαραίτητα πέντε στοιχεία που χρειάζονται για να βρεθεί η θέση σου στον κόσμο;

Link https://www.youtube.com/watch?v=70cDSUI4XKE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL