Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Yamaha AI Transforms a Dancer into a Pianist - Yamaha Coorporation
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Yamaha AI Transforms a Dancer into a Pianist - Yamaha Coorporation

Μέσα από το κανάλι της Yamaha Corporation, της ιαπωνικής πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής μουσικών οργάνων, ηλεκτρονικών, αθλητικού εξοπλισμού και μοτοσικλετών, από το 1887, ξεχωρίσαμε το video “Yamaha Artificial Intelligence (A.I.) Transforms a Dancer into a Pianist”.

Το έργο αυτό αναπτύχθηκε από τα ιαπωνικά πανεπιστήμια Tokyo University of the Arts και Tokyo University of the Arts Center of Innovation, σε συνεργασία με την εταιρεία Yamaha, η οποία παρείχε το πιάνο αλλά και το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι.) μέσω του οποίου οι ανθρώπινες κινήσεις μεταφράζονται σε μουσική έκφραση. Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του κονσέρτου "Mai Hi Ten Yu”, το οποίο έλαβε χώρα στο Τόκιο στις 22 Νοεμβρίου 2017. Η χορευτική εκτέλεση του πιάνου συνοδεύτηκε από τη φιλαρμνική ορχήστρα Scharoun Ensemble του Βερολίνου.

Η τεχνολογία αυτή έδωσε στον παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα χορευτή σύγχρονου χορού Kaiji Moriyama τη δυνατότητα να ελέγχει τα πλήκτρα ενός πιάνου μέσω της κίνησης του σώματός του, μετατρέποντάς τον σε... πιανίστα. Μέσα από το έργο αυτό, ο ρόλος του χορευτή στην παράσταση επαναπροσδιορίζεται και ενισχύεται, αφού, πέρα από την εκτέλεση της χορογραφίας, αποκτά έναν επιπλέον ρόλο, αυτόν της μουσικής εκτέλεσης.

Χρησιμοποιώντας τέσσερα διαφορετικά είδη αισθητήρων τα οποία προσαρτώνται στο σώμα του χορευτή, το σύστημα ανιχνεύει τις κινήσεις του σε πραγματικό χρόνο. Οι αισθητήρες τοποθετούνται στους αστραγάλους, τους καρπούς, αλλά και στην πλάτη. Στη συνέχεια το πρωτότυπο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I.) της Yamaha αναγνωρίζει τις κινήσεις, αναλύει την πληροφορία που λαμβάνει από τους αισθητήρες και τη μεταφράζει αυτόματα σε μορφή μουσικών δεδομένων (Musical Instrument Digital Interface, MIDI). Κατά αυτό τον τρόπο, οι κινήσεις του χορευτή μεταφράζονται σε αισθητήρια σήματα. Τα μουσικά δεδομένα μεταδίδονται σε ένα πιάνο Yamaha Disklavier Player το οποίο τα εκτελεί. Αυτό το είδος πιάνου είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς αισθητήρες εγγραφής και ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες οι οποίες μετακινούν τα πλήκτρα και τα πεντάλ για την αναπαραγωγή του μουσικού κομματιού. Το σύστημα ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα κινήσεων του χορευτή και παρέχει δεκάδες τύπους από μουσικές συγχορδίες. Κατά τη διάρκεια της χορογραφίας, ο χορευτής επιδιώκει να πετύχει μια ισορροπημένη αναλογία μεταξύ των κινήσεων των άκρων του και του κορμού του έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας αρμονικής μελωδίας.

Μέσα από το έργο αυτό αναδύονται νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αναμειγνύοντας την κίνηση με τον ήχο, μεταβάλλοντας τη σχέση του ανθρώπου με το μουσικό όργανο. Στόχος, η δημιουργία ενός νέου υβριδικού είδους χορού - μουσικής.

Full version: https://www.youtube.com/watch?v=tLFe2AzCodk&t=225s

Short version: https://www.youtube.com/watch?v=21injmy1wsU

Δάφνη Αρνέλλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL