Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Άνθρωποι και μηχανές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Άνθρωποι και μηχανές

Της Γεωργίας Παπαγεωργίου

Στην ταινία "Alphaville" ο Υπερυπολογιστής έκανε μια ερώτηση στον πράκτορα Λέμι Κόσιον προκειμένου να ελέγξει αν είναι σωστός ή έκνομος: Τι μεταμορφώνει το σκοτάδι σε φως; «Η ποίηση» είναι η απάντηση.

Μετά τις πολλές αρχιτεκτονικής- κατασκευαστικής φύσης πρωτιές, το Ντουμπάι είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως που θα προσφέρει μια ιδιαίτερη υπηρεσία: Τη μεταφορά με ιπτάμενα ταξί.

Η εταιρεία Nippon Yusen Kaisha (NYK) Line ανακοίνωσε, πριν από ένα μήνα περίπου, ότι για το 2019 σχεδιάζει τη ναυτολόγηση του πρώτου αυτόνομου πλοίου με σκοπό τη μείωση του κόστους εργασίας. Στην ίδια μάλιστα κατεύθυνση κινούνται και η βρετανική εταιρεία Automated Ships Ltd, η νορβηγική Kongsberg Maritime και η γαλλική Bourbon, που μέσα στο 2018 σχεδιάζουν την πλοήγηση του Hrönn, ενός αυτόνομου σκάφους 37 μέτρων. Σύμφωνα με ανάλυση της Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS), το ανθρώπινο λάθος είναι υπαίτιο για τα θαλάσσια ατυχήματα σε ποσοστό έως και 96%.

Πρόσφατα ο πρώην μηχανικός της Google Άντονι Λεβαντόφσκι ίδρυσε μια θρησκευτική ομάδα με σκοπό τη δημιουργία μιας θεότητας τεχνητής νοημοσύνης, που θα πραγματοποιήσει τη βελτίωση της κοινωνίας. Στη Silicon Valey εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η έλευση της στιγμής που η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τον άνθρωπο, ενώ, όπως αναφέρεται και στη σχετική δημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι θεωρεί πολύ πιθανό ότι στον 21ο αιώνα οι επαναστατικές τεχνολογίες θα 'γεννήσουν' νέα θρησκευτικά κινήματα».

Στον αντίποδα της απόλυτης πίστης και υποταγής στις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών υπάρχουν κι εκείνοι που εγείρουν ενστάσεις, όπως ο επικεφαλής της Tesla (κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων) Elon Mask, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στίβεν Χόκινγκ. Ουκ ολίγες φορές οι ειδήμονες της επιστήμης και τις τεχνολογίας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον τρόπο αντιμετώπισης της τεχνητής νοημοσύνης και τον φόβο τους για το ενδεχόμενο «εξέγερσης των μηχανών».

Όλες οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ταχύτερη διεκπεραίωση εργασιών και μικρότερο κόστος για τους εργοδότες. Πότε όμως ο άνθρωπος είχε μέτρο σε ό,τι έκανε; Τακτικά δημοσιεύονται μελέτες ψυχολόγων και έρευνες κοινωνιολόγων που εξηγούν πώς η τεχνολογία επηρεάζει τη νοημοσύνη -πνευματική και συναισθηματική- του ανθρώπου, πώς ο άνθρωπος έχει γίνει σκλάβος των gadgets. Στο επόμενο βήμα, και ενόσω η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, τι διασφαλίζει την ορθή σε ανθρώπινα επίπεδα λειτουργία της; Άλλωστε ο άνθρωπος είναι εκείνος που διαθέτει σκέψη κριτική, συνθέτει, αναλύει και πράττει αναλόγως. Ο άνθρωπος ποιεί ποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL