Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η πρόωρη γέννηση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στο παιδί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρόωρη γέννηση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στο παιδί

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια κατά την παιδική και εφηβική ηλικία τους, σύμφωνα με μια σουηδική επιστημονική έρευνα. Όσο πιο πρόωρα έχει γεννηθεί ένα μωρό τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Όλο και περισσότερα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα επιβιώνουν πλέον κατά τον τοκετό, αλλά τα όργανά τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την καρδιαγγειακή και λοιπή υγεία τους.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Άνα-Κάριν Έντστεντ-Μπόναμι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of American College of Cardiology), ανέλυσαν στοιχεία 2,6 εκ. Ατόμων.

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν την 28η εβδομάδα της κύησης, είναι κατά μέσο όρο 17 φορές πιθανότερο να πάθουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με όσα έχουν γεννηθεί κανονικά.

Όσα γεννήθηκαν μεταξύ της 28ης και της 31ης εβδομάδας, αντιμετωπίζουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σπάνια σε παιδιά και εφήβους, συνεπώς ο κίνδυνος ακόμη για τα πρόωρα γεννημένα παιδιά είναι πολύ μικρός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL