Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ερευνα / Πρώτο βραβείο για τη Linked Business στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερευνα / Πρώτο βραβείο για τη Linked Business στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Ο δρ Μιχάλης Βαφόπουλος, ιδρυτής και CEO της Linked Business, παραλαμβάνει το βραβείο

Η εταιρεία Linked Business απέσπασε τo πρώτο βραβείο στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, NBG Business Seeds, ανάμεσα σε 331 προτάσεις. Ο διαγωνισμός είχε σαν στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Αποτελεί δράση του προγράμματος NBG Business Seeds για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Η Linked Business είναι νεοφυής επιχείρηση (Start-Up) που προέρχεται από τον χώρο της έρευνας και για τον λόγο αυτό έχει εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Δημιουργήθηκε από ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του «Δημόκριτου» σε συνέχεια ερευνητικών έργων όπως το Your Data Stories (Horizon 2020) και το Open Journalism (Google DNI). Ο δρ Μιχάλης Βαφόπουλος, ιδρυτής και CEO της Linked Business, μιλά στο «Πρίσμα» με αφορμή τη βράβευση για την καινοτόμο πλατφόρμα.

Η εταιρεία Linked Business απέσπασε τo πρώτο βραβείο στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Μιλήστε μας για την πορεία της L.B. μέχρι εδώ.

Είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε να βγάλουμε έξω από το εργαστήριο τις προσπάθειες μιας δεκαετίας και να παρέχουμε πλέον αποτελεσματικές υπηρεσίες ανάλυσης αγοράς τόσο σε επίπεδο B2B sales leads όσο και σε KYC, due diligence και internal auditing. Δηλαδή είναι πλέον εύκολο για κάθε επιχείρηση να καθορίσει (και να επισκεφτεί) το τμήμα της αγοράς που την ενδιαφέρει. Την ίδια στιγμή, βοηθάμε τον έλεγχο μιας επιχείρησης (και των μελών της διοίκησης και της ιδιοκτησίας) για την οποία εξετάζεται η περίπτωση συνεργασίας σε επίπεδο πελάτη, προμηθευτή ή και μεταπωλητή. Στη σημερινή εποχή της ταχύτητας του Διαδικτύου είναι ουσιώδες να γνωρίζουμε με ένα κλικ σε ποιον ανήκει η επιχείρηση που μας προτείνει εμπορική συνεργασία, αν οφείλει στο Δημόσιο ή, από την άλλη, αν έχει επιδοτηθεί ή εκτελεί δημόσια έργα.

Τα ανοιχτά δεδομένα, και ιδίως αυτά που αφορούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αποτελούν μέρος του “οξυγόνου” της δημοκρατίας και της καινοτομίας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, χωρίς εμπόδια, σε ποιον ανήκει και πού βρίσκεται μια επιχείρηση καθώς και πώς χρησιμοποιείται το δημόσιο χρήμα. Και με βάση αυτά τα δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία χτίζουμε εργαλεία για να βελτιώσουμε την απόδοση των επιχειρήσεων.

Πώς δουλεύει η πλατφόρμα που δημιουργήσατε, σε ποιους απευθύνεται και τι είδους πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς σ’ αυτή;

Η πλατφόρμα της Linked Business παρέχει στοχευμένη πληροφόρηση για την επιχειρηματικότητα και το δημόσιο χρήμα με βάση επίσημες πηγές ανοιχτών δεδομένων. Παρέχει εργαλεία ανάλυσης και λήψης αποφάσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για όλους τους κλάδους της αγοράς, προκειμένου να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τις τάσεις της αγοράς, τους δυνητικούς πελάτες και τον ανταγωνισμό. Η υπηρεσία που λειτουργεί σήμερα αφορά άμεσα διευθυντές πωλήσεων και μάρκετινγκ καθώς και οικονομικούς συμβούλους και αξιολογητές επιχειρήσεων και επενδύσεων. Για παράδειγμα, ένας χονδρέμπορος καφέ αποκτά πρόσβαση σε ένα διαδραστικό χάρτη και σε λίστα με όλες τις καφετέριες - δυνητικούς πελάτες του, ενώ μια βιομηχανία βερνικιών για νύχια βρίσκει όλα τα υφιστάμενα nail bars καθώς και αυτά που μόλις ιδρύθηκαν.

Οι υπηρεσίες που παρέχει η πλατφόρμα της L.B. βασίζονται στην τεχνογνωσία στις περιοχές των Μεγάλων Δεδομένων (Big data) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I.). Τι ευκαιρίες θεωρείτε ότι προκύπτουν από την εκμετάλλευση των ανοιχτών δεδομένων και των εργαλείων A.I. για τις νεοφυείς επιχειρήσεις;

Η ψηφιοποίηση και η μεταφορά στο Διαδίκτυο ενός μεγάλου μέρους της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην καθημερινότητα. Η εργασία μας, η διασκέδασή μας και οι συναλλαγές μας με το κράτος διενεργούνται με το Διαδίκτυο. Μαζί με τις ευκολίες που αυτό συνεπάγεται (π.χ. δεν περιμένουμε στην ουρά για την ίδρυση μιας εταιρείας), προέκυψε και η ανάγκη για πραγματική διαφάνεια και χρήσιμα ανοιχτά δεδομένα. Έχει ουσιαστική σημασία να γνωρίζουμε όλοι πού πάνε οι φόροι που πληρώνουμε ή ποια είναι η τιμή των βασικών προϊόντων σε όλη τη χώρα καθώς και ποια προϊόντα κρίθηκαν ακατάλληλα και σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα. Όμως τα συστήματα που φιλοξενούν αυτά τα στοιχεία δεν φτιάχτηκαν για να ανταλλάσσουν και να δημοσιοποιούν δεδομένα. Επομένως, ο ρόλος της κοινότητας των ανοιχτών δεδομένων είναι να συνεισφέρει αφενός στην αναβάθμιση των συστημάτων αυτών και αφετέρου να αξιοποιεί τα διαθέσιμα δεδομένα για να παρέχει χρήσιμες υπηρεσίες. Σ’ αυτό το σημείο είναι που καλούνται οι τεχνολογίες των Μεγάλων Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης να μας βοηθήσουν να διορθώσουμε τα λάθη και να συνδέσουμε τα δεδομένα σε μια συνεκτική αλυσίδα προστιθέμενης αξίας. Τώρα, στο ξεκίνημα, για να πετύχει αυτό, απαιτείται εφευρετικότητα και διάθεση για υψηλό ρίσκο, συστατικά τα οποία συναντάμε κυρίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η βράβευση συνιστά το δίχως άλλο μια σημαντική αναγνώριση της μέχρι τώρα προσπάθειάς σας. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Δουλεύουμε σκληρά την τελευταία δεκαετία τόσο με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών όσο και με τον “Δημόκριτο” για να αποκτήσει και η χώρα μας μια δημιουργική κοινότητα ανοιχτών δεδομένων. Πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι το Διαδίκτυο και τα ανοιχτά δεδομένα είναι μια βασική εθνική υποδομή η οποία, αν αξιοποιηθεί, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Στη Linked Business αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μπορούμε να προσφέρουμε σημαντική υπεραξία τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους πολίτες. Με την καθιέρωσή μας στην ελληνική αγορά σχεδιάζουμε να επεκταθούμε στο εξωτερικό χτίζοντας μια “εξαγωγική” εταιρεία υπηρεσιών βασισμένη στους Έλληνες επιστήμονες.

Λήδα Αρνέλλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL