Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής εισήχθη για επεξεργασία το σχέδιο Νόμου «Ίδρυση παιδικού σταθμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και άλλες διατάξεις».

Κατά τη συζήτηση επί της αρχής ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν της πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και παθογένειες χρόνων και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία, η χρηστή διαχείριση και η διαφάνεια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, φέρει στον πυρήνα του μια ξεχωριστή μέριμνα για τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας την ίδια στιγμή που τροποποιεί, εκσυγχρονίζει και εξυγιαίνει ξεπερασμένα και δυσλειτουργικά πλαίσια.

Όπως επισήμανε ο κ. Στρατής, το κεντρικό μέρος του σχεδίου νόμου ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Αποτελεί το προϊόν μιας συστηματικής και πολυεπίπεδης εργασίας, η οποία με τη βοήθεια διαχειριστικών ελέγχων, κοπιώδους συλλογής στοιχείων και προσφυγής στη δικαιοσύνη οδήγησε στην αποκάλυψη μιας τρανταχτής υπόθεσης κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος. Γνώμονας του νομοθετήματος είναι η εξυγίανση του Ταμείου αλλά και η αποτροπή δημιουργίας παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, παράλληλα με την εξασφάλιση των εργαζομένων τόσο στον παιδικό σταθμό του ΤΑΥΠΥΠΠΟ όσο και στο ίδιο το Ταμείο, καθώς και των υφιστάμενων κοινωνικών παροχών προς του υπαλλήλους του Υπουργείου.
Στην ίδια λογική κινείται και το μέρος του σχεδίου Νόμου που αφορά την κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και την απορρόφησή του από το Μουσείο Ακρόπολης, επιλύοντας ένα διοικητικό και γραφειοκρατικό παράδοξο, την διατήρηση ενός οργανισμού δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του σκοπού του. Και πάλι αντιμετωπίζονται με ευαισθησία τα εργασιακά ζητήματα, δίνοντας ένα τέλος στην ομηρία των εργαζομένων, ενώ εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου.

Παράλληλα, προϊόν της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και της διοίκησης του Μουσείου Ακρόπολης αποτελεί τόσο η ήδη ανακοινωθείσα επικαιροποίηση της πολιτικής εισιτηρίων του Μουσείου, η οποία πλέον εναρμονίζεται με την επιτυχημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο από το 2016, όσο και για πρώτη φορά η συμμετοχή του Μουσείου Ακρόπολης με μέρος των εσόδων του στην αναβάθμιση των υπόλοιπων μουσείων του Υπουργείου.

Το νομοσχέδιο με χειρουργική ακρίβεια υλοποιεί και στις δύο περιπτώσεις ένα συνεκτικό σχέδιο απεμπλοκής του Υπουργείου Πολιτισμού από προβληματικές καταστάσεις, χωρίς να διακινδυνεύσει τη λειτουργία του παιδικού σταθμού του ΤΑΥΠΥΠΠΟ και του Μουσείου της Ακρόπολης, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας.

Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου για την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας με τρεις συμπληρωματικούς τρόπους. Από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα σημαντικότερα μνημεία και μουσεία της Θεσσαλονίκης και στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών στη Βεργίνα. Με πολιτιστικές χορηγίες, για τις οποίες ήδη υπάρχει θετική προοπτική για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ολυμπίας. Μέσω στρατηγικής συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για την υπόλοιπη χώρα.

Σε μια γενικότερη τοποθέτηση, ο κ. Στρατής υπογράμμισε τη μεγάλη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα του πολιτισμού σε σχέση με αυτή που παρέλαβε η κυβέρνηση το 2015. Από την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο των μεγάλων δημόσιων έργων και των επενδύσεων (ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, Ελληνικό, Αφάντου κτλ), μέχρι τον διπλασιασμό των εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία και τη σχεδόν δεκαπλάσια χρηματοδότηση από αυτό προς το Υπουργείου Πολιτισμού. Αλλά και αναφορικά με τους εποπτευόμενους φορείς σύγχρονου πολιτισμού του Υπουργείου, που παρά τα τεράστια προβλήματα του παρελθόντος σήμερα έχουν ορθοποδήσει, παράγοντας σημαντικό καλλιτεχνικό έργο.

Ως προς τη διαπιστωμένη κακοδιαχείριση στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι το τελικό πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που διενέργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και όλα τα πρόσθετα σχετικά στοιχεία, θα κατατεθούν στη Βουλή, καλώντας την αντιπολίτευση να πράξει το ίδιο για τα αποτελέσματα των ελέγχων που κατά δήλωσή της πραγματοποιήθηκαν επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL