Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Υπερψηφίστηκε διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση του σχήματος διοίκησης του ΤΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερψηφίστηκε διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση του σχήματος διοίκησης του ΤΑΠ

Ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση του σχήματος διοίκησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ).

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στην εισαγωγική τοποθέτησή του χαρακτήρισε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων αναπτυξιακό φορέα για τον πολιτισμό και ταυτόχρονα σημαντικό δημόσιο οργανισμό, που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η στρατηγική του υπουργείου Πολιτισμού για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του Ταμείου, ώστε να δοθούν ριζικές λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του ΤΑΠ, θα πάρει τη μορφή νέου οργανογράμματος, το διάγραμμα του οποίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Περνώντας στη διάταξη, ο κ. Στρατής αναφέρθηκε στην ανάγκη παράλληλα με τη μεγάλη θεσμική τομή, που θα αποτελέσει ο νέος οργανισμός του ΤΑΠ, να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες για την έγκαιρη προετοιμασία των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων ενόψει της έναρξης της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας τον Απρίλιο. Ο καταστατικός νόμος του ΤΑΠ (Ν. 736/1977, ΦΕΚ Α΄ 316) προβλέπει τη δυνατότητα εκχώρησης μέρους των αρμοδιοτήτων του Προέδρου σε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεδομένης της μεγάλης υπερφόρτωσης της Προέδρου στην επιτέλεση των πολυεπίπεδων καθηκόντων της, εξαιτίας της έλλειψης Γενικού Διευθυντή και της απουσίας πολλών ειδικοτήτων στον υφιστάμενο οργανισμό του Ταμείου, η δυνατότητα αυτή του νόμου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το τελευταίο δίμηνο, αναφορικά με τους τομείς των εκλαϊκευμένων εκδόσεων, των πολιτιστικών προϊόντων και των πωλητηρίων, φέρνοντας αισθητά αποτελέσματα με την ταχύτατη και άκρως επιτυχημένη αναβάθμιση του πωλητηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τη δρομολόγηση ανάλογων παρεμβάσεων σε άλλα μεγάλα μουσεία της χώρας.

Η διάταξη που ψηφίστηκε προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης μηνιαίας αποζημίωσης στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο εκχωρήθηκε μέρος των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, εφόσον αφορούν στην άσκηση εποπτείας και την ανάληψη ευθύνης επί τουλάχιστον μίας Διεύθυνσης του Ταμείου.

Μετά την υπερψήφιση της διάταξης, ο υφυπουργός Πολιτισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τη διάταξη θεσπίστηκε το αυτονόητο, ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και ευθύνης, με καθημερινή πολύωρη εργασία, οφείλει να συνεπάγεται και την ανάλογη αποζημίωση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές που ψήφισαν τη διάταξη για την έμπρακτη στήριξή τους στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση της εικόνας των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων και την αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL