Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Μ.Ζορμπά: Ο πολιτισμός αποτελεί μέρος του οικονομικού πεδίου και δυνητικά με θετικό ισοζύγιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ.Ζορμπά: Ο πολιτισμός αποτελεί μέρος του οικονομικού πεδίου και δυνητικά με θετικό ισοζύγιο

«Ο πολιτισμός αποτελεί μέρος του οικονομικού πεδίου και μάλιστα δυνητικά με θετικό ισοζύγιο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά
στην 20ή Συνάντηση Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού που είχε ως θέμα, «Με αφορμή τη συλλογή: Μουσεία, καινοτόμες πρακτικές και δημιουργικές συνέργειες».

«Ζούμε σε μια χώρα, στην οποία η μοναδικότητα και ο πλούτος της αρχαίας κληρονομιάς είναι τέτοιος που, σε συνδυασμό με την ευρύτερη πολιτική χρήση της αρχαιότητας, συχνά επισκιάζει το, εξίσου σημαντικό και ενδιαφέρον, πρόσφατο παρελθόν. Η ασυμμετρία αυτή απεικονίζεται  συχνά και στον χώρο τον μουσείων, με αποτέλεσμα εξαιρετικές προσπάθειες να μη βρίσκουν την προβολή και την υποστήριξη που τους αρμόζουν», σημείωσε η ίδια.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «το Δίκτυο Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, με τις δράσεις και τις ετήσιες συναντήσεις που διοργανώνει, συμβάλλει ώστε να δημιουργείται ένα πλέγμα που  αποκαθιστά, κατά το δυνατόν, την ισορροπία».

«Ασύμμετρος είναι επίσης ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την οικονομική διάσταση του πολιτισμού σε σχέση με τον χαρακτήρα του ως δημόσιου αγαθού. Συνηθίζουμε να εστιάζουμε στο δεύτερο, παραβλέποντας την σπουδαιότητα του πρώτου. Ο πολιτισμός όμως είναι εξίσου μέρος του οικονομικού πεδίου και μάλιστα δυνητικά με θετικό ισοζύγιο, αφού, όπως έχουν δείξει η εμπειρία και οι μελέτες ετών, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε η Μ.Ζορμπά

Επιπλέον, η υπουργός Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι «μπορεί το θέμα να αποτελεί ακόμη ταμπού για πολλούς, ωστόσο, αν δεν το δούμε, κινδυνεύουμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί ο πολιτισμός σε πολυτέλεια, σε αγαθό για τις ελίτ, χάνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα  και την ζωτικότητά του».

«Οι συναντήσεις του Δικτύου Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού αποτελούν από την άποψη αυτή σημαντική πρωτοβουλία. Με αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στις αντιξοότητες που περιοδικά παρουσιάζονται, έχουν κατορθώσει σε ετήσια βάση, ανελλιπώς σχεδόν, να φέρουν κοντά πολιτιστικούς φορείς του νεότερου πολιτισμού που μπορεί ενδεχομένως να διαφέρουν μεταξύ τους -από πινακοθήκες ως μουσεία μεταλλευτικής και από μουσεία λαϊκής τέχνης ως μουσεία τεχνολογίας- συναντιόνται όμως στο πάθος και στην αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν το πεδίο του νεότερου πολιτισμού στην αφάνεια, συμβάλλοντας με ποικίλους τρόπους και πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη και την καινοτομία. Ο δημιουργικός τομέας των μουσείων είναι ως προς αυτό καθοριστικός. Όσο καθοριστικός είναι, άλλωστε και ο διάλογος και οι δημιουργικές συνέργειες, που μας κάνει να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες της συζήτησης για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη». 

Εκπρόσωποι από δραστήρια μουσεία σε όλη τη χώρα, μουσειολόγοι, πολιτιστικοί διαχειριστές/στριες, αρχαιολόγοι, εθνολόγοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, μουσειοπαιδαγωγοί κ.ά. από την Αθήνα ως την Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, κι από τη Λάρισα ως τη Μήλο ή την Κρήτη, παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους και συζήτησαν τις προοπτικές για δημιουργικές συνέργειες μεταξύ τους καθώς και τις καινοτόμες πρακτικές που έχουν δοκιμάσει αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, τα ζητήματα της πολιτισμικής επιχειρηματικότητας, τις εκπαιδευτικές δράσεις τους και την ανάπτυξη διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, την αναπτυξιακή δυναμική και τις προκλήσεις που θέτει στη μουσειακή δραστηριότητα το νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Την οργάνωση της συνάντησης είχε αναλάβει η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και αντίστοιχα η Βίλλυ Φωτοπούλου και η Τέτη Χατζηνικολάου έκαναν τους εναρκτήριους χαιρετισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL