Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
20 Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού - Πρόγραμμα εκδηλώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

20 Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 

Τριάντα περίπου χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, τα παιδιά συνεχίζουν να ζουν σε όλο τον κόσμο κάτω από παγκόσμιες απειλές υψηλής έντασης. Φτώχεια και πείνα, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, κοινωνικός αποκλεισμός, μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών, διακρίσεις και βαθιές ανισότητες δεν αποτελούν δυστυχώς σπάνια φαινόμενα.

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου, είναι και για τη χώρα μας σημαντικός, ιδιαίτερα τώρα που βγαίνει από την κρίση, προκειμένου να σχεδιάσουμε και να δεσμευτούμε όλοι, το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, σε ένα πολυετές μακροπρόθεσμο εθνικό σχέδιο για το σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει το μερίδιο της δικής του ευθύνης απέναντι στα πολιτισμικά δικαιώματα των παιδιών. Στις μέρες μας οι κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις γίνονται ακόμη πιο σκληρές όταν παίρνουν τη μορφή πολιτισμικών διακρίσεων και στιγματίζουν τα παιδιά μέσα και έξω από το σχολείο. Στο στόχαστρο βρίσκεται κάθε διαφορετικό χαρακτηριστικό, συμπεριφορά, ευαισθησία. Οι διακρίσεις γλώσσας, φυλής, φύλου, χρώματος, θρησκευτικής πεποίθησης, σεξουαλικού προσανατολισμού κάνουν την καθημερινή ζωή πολλών ανηλίκων δυσβάσταχτη. Απέναντι σε αυτά οφείλουμε να πάρουμε θέση, να μιλήσουμε δυνατά και καθαρά. Οι προκαταλήψεις και τα φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας δεν αφορούν μόνο τους θύτες και τα θύματα αλλά καθένα και καθεμιά μας.

Στις προκλήσεις των καιρών η θετική απάντηση που έχουμε να αντιτάξουμε είναι η ελεύθερη έκφραση, η συμμετοχικότητα, η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η φαντασία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αλληλεγγύη. Καθώς στις νεαρές ηλικίες συγκροτείται η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα, είναι σημαντικό το περιβάλλον που δημιουργούμε για τα παιδιά μας να τους προσφέρει ελευθερία γνώμης, κριτική ματιά και υπεύθυνη στάση.

Το παιδί-πολίτης, ένα υπό διαμόρφωση μέλος της δημοκρατικής κοινωνίας, δικαιούται να έχει ισότιμη πρόσβαση στις κοινωνικές διεργασίες, να συμμετέχει και να παίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής και του μέλλοντός του.

Έχουμε υποχρέωση να φροντίσουμε και να υποστηρίξουμε ιδιαίτερα τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά σε κατάσταση φτώχειας, τα παιδιά που εγκαταλείπουν πρώιμα το σχολείο, τα έγκλειστα παιδιά σε ιδρύματα, φυλακές ανηλίκων και κέντρα κράτησης, τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά Ρομά, τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και όλες τις άλλες ομάδες που κινδυνεύουν με αποκλεισμό.

Αξίζει να μετατρέψουμε τις σκέψεις μας σε πράξη και να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα φέρουν αλλαγές στο λόγο, τις συνειδήσεις και τις καθημερινές κοινωνικο-πολιτισμικές πρακτικές μας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • 10:30-12:00 ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου στα παιδιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Συμμετέχουν μαθητές από τα: 87ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Μουσικό Σχολείο Ιλίου, 1ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου. Θα τοποθετηθούν οι:

- Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

- Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
 

  • 12:00-13:30 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΥΠΠΟΑ

Δυναμικός ανοιχτός διάλογος με μαθητές Δημοτικού για τα δικαιώματα του παιδιού και τοποθετήσεις των:

- Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

- Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

- Μαρία Ηλιοπούλου, Αντίδήμαρχος για το παιδί, Δήμος Αθηναίων.

- Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

- Δημοσθένης Δασκαλάκης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, ΕΚΠΑ.

- Χαρά Κοτσίκου, Ψυχολόγος

- Φώτης Ψυχάρης (54ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας), Μπάμπης Μπαλτάς (35ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας), Λεμονιά Μπουλά (5ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Βαρβάρας), Σταυρούλα Καδόγλου (36ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας), Συνοδοί δάσκαλοι
 

  • 13:30-14:15 ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ξενάγηση σε ανήλικους του Κ.Κ. Κορίνθου και σύντομη εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου με τις τοποθετήσεις των:

- Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

- Ευτύχης Φυτράκης, Γ.Γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης

- Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

- Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

- Αντώνης Τσουρέκης, Δ/ντης Κ.Κ. Ανηλίκων Κορίνθου

- Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθ. Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

  • 14:00-15:30 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΥΠΠΟΑ

Δυναμικός ανοιχτός διάλογος με μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου για τα δικαιώματα του παιδιού από τα σχολεία: 2ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, 2ο Λύκειο Καματερού, Εκπαιδευτήρια Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου (Γυμνάσιο Περιστερίου). Θα τοποθετηθούν οι:

- Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

- Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γ.Γ. Νέας Γενιάς

- Όλγα Αναγνωστοπούλου, Νομικός, Ειδική Συνεργάτης, Υπουργείο Δικαιοσύνης

- Βασίλης Παπακώστας, Δ/ντης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

- Εύα Κογιαννάκη, Επιμελήτρια ανηλίκων

- Μυρσίνη Πυκνή, Επιμελήτρια ανηλίκων

- Κίρκη Πατσιαντά, Νομικός, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

- Λότη Πέτροβιτς, Συγγραφέας

- Χαρά Κοτσίκου, Ψυχολόγος
 

  • 16:00-19:00 ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στην ΕΡΤ

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά θα συμμετάσχει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ “Μαραθώνιος Δικαιωμάτων του Παιδιού” στις 16:00 μ.μ.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετέχουν επτά Δημόσια Μουσεία και δεκατέσσερις Εποπτευόμενοι Φορείς του ΥΠ.ΠΟ.Α με ξεναγήσεις, προβολές, ημερίδες και εικαστικές δράσεις για παιδιά πρόσφυγες, ΑμεΑ, παιδιά Ρομά και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.


 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αρχαία παιχνίδια στο Μουσείο» για ομάδα μαθητών ειδικού σχολείου και, συγκεκριμένα, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Κορωπίου.
 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στις 20/11 θα υποδεχθεί 24 νήπια ηλικίας 4-6 ετών από νηπιαγωγείο του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, τα οποία θα λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια μέρα στον ζωολογικό κήπο του ΑΜΘ». Το πρόγραμμα θα έχει δίωρη διάρκεια και αποσκοπεί σε μια ευχάριστη και διδακτική πρώτη επαφή των νηπίων με τον μουσειακό χώρο, εξετάζοντας ορισμένα εκθέματα των Συλλογών του Μουσείου και το πώς αυτές δημιουργήθηκαν. Παράλληλα, με αφορμή τον εορτασμό, θα γίνει συζήτηση με τα παιδιά για τα «Δικαιώματα του μικρού επισκέπτη» στο Μουσείο, με στόχο να ακουστούν και οι δικές τους προτάσεις.
 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού με δύο βιωματικά διαπολιτισμικά εργαστήρια πηλού, για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη στόχευση σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, δημοτικών σχολείων της πόλης.

  • Τα δύο εργαστήρια με θέμα «Πλάθοντας ιστορίες με πηλό» θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μουσείου, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, 9.00-10.30 και 11.00-12.30 π.μ., σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα-δράσεις στα παιδιά του Ορφανοτροφείου Κεφαλλονιάς «Ο Σωτήρ».

  • Εκπαιδευτική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, με τα παιδιά από τα παιδικά χωριά ΣΟΣ και από το Κέντρο Στήριξης του Παιδιού και Οικογένειας στην Κυψέλη.

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Επιδράσεις της βυζαντινής εποχής σε σύγχρονους καλλιτέχνες» στους μαθητές του τμήματος ένταξης (57ο Γυμνάσιο Αθηνών), στο Νοσοκομείο Ημέρας του Τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων του Γ.Ν.Α. Γεώργιος Γεννηματάς. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με εικαστικό εργαστήρι.

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι» για τα παιδιά του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή χριστουγεννιάτικων καρτελών.

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές και νέους που ανήκουν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες, με θέμα τις επιγραφές που αναφέρονται στις συνθήκες ζωής ή τον θάνατο παιδιών ή την μέριμνα της πολιτείας για παιδιά και ορφανά

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Όψεις της καθημερινής ζωής κατά την παλαιοχριστιανική εποχή» σε παιδιά του 101ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ «ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ» - ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Α’ Κύκλου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2018), α) «Το ταξίδι του Καραγκιόζη στις μουσικές της Ελλάδας», β) «Εκείνα τα χρόνια τα παλιά… να πώς παίζαν τα παιδιά», γ) «Αερόφωνα λαλούν, για τους ανέμους τραγουδούν», του Τμήματος Μουσικών Οργάνων, Εθνομουσικολογίας, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

  • Δευτέρα 19/11/2018: «Το ταξίδι του Καραγκιόζη στις μουσικές της Ελλάδας», στο Α’ Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο.

  • Τρίτη 20/11/2018: «Εκείνα τα χρόνια τα παλιά… να πώς παίζαν τα παιδιά», στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας (2 ομάδες)

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΠΟΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Τρίτη 20/11/2018, Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων Ελευσίνας:

  • Υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου μουσικής και κίνησης για παιδιά που έχουν χαμηλή προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και στις τέχνες. Συγκεκριμένα, η ροή των δραστηριοτήτων που θα υλοποιηθούν στο εργαστήριο στοχεύουν στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με εργαλεία μουσικής ερμηνείας (τραγούδι και ρυθμός) και κίνησης. Η χρήση γλώσσας και κατ’ επέκταση διερμηνείας θα είναι η ελάχιστη δυνατή, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ανεξαρτήτου εθνικότητας.

  • Εργαστήριο Κρουστικού Χορού ΜοΑΜ: (Μετα)Κινώντας τη Μουσική. Απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας, θέτοντας σε προτεραιότητα την ένταξή τους μέσω της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Υπό την καθοδήγηση τριών καλλιτεχνών και με εργαλείο τους ήχους της φωνής, τους ρυθμούς των σωμάτων τους και τα βιώματα τους, τα παιδιά συνυπάρχουν και συνδημιουργούν μια χορογραφία ήχου και κίνησης.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

  • Θεατρικό εργαστήρι-σύμπραξη με Unicef.

  • Ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση διαπολιτισμικής θεατρικής ομάδας «Το ταξίδι», το Σάββατο 24/11.

  • Δράση για την κοινωνική επανένταξη και την αντιμετώπιση τραύματος σε ασυνόδευτα παιδιά σε συνεργασία με την ομάδα ΜΕΤΑδραση.

  • Δωρεάν παραστάσεις για μαθητές Ρομά από το Εθνικό Θέατρο.

Κατόπιν αιτήματος της Ε.Γ. Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά προς το Εθνικό Θέατρο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κος Στάθης Λιβαθηνός σε ένδειξη στήριξης του έργου της Ε.Γ., προγραμμάτισε δύο δωρεάν παραστάσεις από 100 παιδιά για το έργο «Τραμπάλα», στις 4 και 11 Δεκεμβρίου στις 12:00, και μια παράσταση για 200 παιδιά για το έργο «Πρίγκηπας και Φτωχός», την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 10:00, στον ανακαινισμένο χώρο του ισογείου REX, Πανεπιστημίου 48.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θεσπίζει ειδικό βραβείο για την ταινία που θα αναδεικνύει την θεματική των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με τρόπο που να συνδυάζει την καλλιτεχνική αξία με τον κοινωνικό προβληματισμό, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το Φεστιβάλ φέτος διαρκεί από 1-8 Δεκεμβρίου 2018 και το βραβείο θα απονεμηθεί στη τελετή λήξης του.
 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκη Ζέη, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την παράσταση στο Βασιλικό θέατρο. Σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου θα γίνει συλλογή παιδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από 11 Νοέμβρη έως και 20 Νοέμβρη για τα Παιδιά που στηρίζει το Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη.

  • «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάϊμον Στήβενς, σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μετά την παράσταση στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές, καθηγητές, τη σκηνοθέτιδα κ. Ελεάνα Τσίχλη και την Ειδική παιδαγωγό και Υπ. Διδάκτορα Παν/μίου Θεσσαλίας κ.Φωτεινή Τσιφτζή για το ζήτημα της διαφορετικότητας.

  • «Ειρηνοποιός» του David Holman, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ματζίρη.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ΚΘΒΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση στο 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές, δασκάλους, ηθοποιούς και τη σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Ματζίρη για το ζήτημα της διαφορετικότητας και των ανισοτήτων.

  • «Μπαλ you…!!» σε σύλληψη-σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου (Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 10 ετών και πάνω).

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ΚΘΒΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 8) και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές, δασκάλους και ηθοποιούς για το ζήτημα σχέσης γονέων και παιδιών, βασισμένη στην αμοιβαιότητα και την εμπιστοσύνη.

  • «Η πεντάμορφη και το τέρας» (δράση του ΚΘΒΕ στα Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης).

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την παράσταση στο Βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης. Α – Παιδεία, στις 6 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ηθοποιούς και τη σκηνοθέτιδα Άννυ Τσολακίδου.


 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το ΚΜΣΤ προσκαλεί 2 ομάδες παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Άρσις να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο πάνω στα έργα της συλλογής Κωστάκη (έργα ρωσικής πρωτοπορίας). Η κάθε ομάδα θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα διάρκειας περίπου 1,5 ώρας, εναλλάξ, με τη δυνατότητα η άλλη ομάδα να απασχοληθεί σε διαφορετικό όροφο του μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει κεντρικό άξονα το χρώμα και το σχήμα ως την αλφάβητο της εικαστικής γλώσσας. Θα δουλέψουν 5 έργα, 5 στάσεις με δραστηριότητες που προοδευτικά θα οδηγήσουν στην προσέγγιση του σουπρεματισμού και στη σύνθεση σουπρεματιστικών μελετών. Οι τελικές συνθέσεις των παιδιών θα γίνουν πάνω σε ύφασμα (t-shirts και tote bags) με ακρυλικά χρώματα, με στένσιλ και μασκάρισμα με ταινίες, με στόχο να προκύψουν 40 χειροποίητα αντικείμενα με σουπρεματιστικές συνθέσεις, τα οποία θα πωληθούν στο πωλητήριο του μουσείου, ενώ τα έσοδά θα διατεθούν στη δομή των συμμετεχόντων.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

«Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, ψάχνω σπίτι για να μείνω…».

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής, με ήρωες που εκδιώκονται από τις εστίες τους και, γυρίζοντας «τα πέρατα του κόσμου», διεκδικούν το δικαίωμά τους για φιλόξενη, σταθερή και ασφαλή κατοικία.

Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, από τις 9.00 π.μ. έως τις 12.15 μ.μ., Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

Συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Νέων Επιβατών (Δήμου Θερμαϊκού) – «Αρχιγένειο» και οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Μενεμένης (Δενδροποτάμου).

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

  • Φιλοξενία περιπτέρου/ων φορέων για το παιδί σε φουαγιέ του Μεγάρου για μία ή περισσότερες ημέρες, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δικαιώματα του παιδιού.

  • Φιλοξενία στα stand και διανομή εντύπου της πρωτοβουλίας του Υπουργείου στις παραστάσεις του Μεγάρου.

  • Διάθεση δωρεάν εισιτηρίων στην παιδική θεατρική παραγωγή «Το φτερωτό Άλογο», http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=4225.

  • Διάθεση δωρεάν εισιτηρίων στην παιδική εκπαιδευτική παραγωγή στις 25/11 «Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο: η Κλασική και η Ρομαντική περίοδος», http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=4164.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • Διάθεση 50 θέσεων στην παράσταση παιδικού θεάτρου «Ιζαντόρα Ντακ» εκείνης της ημέρας, για να την παρακολουθήσουν παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (αναμένονται παιδιά από: Παπάφειο Ίδρυμα, «Άρσις», «Σωτήρ», «Συζωή» κ.ά.).

  • Θεατροπαιδαγωγικό βιωματικό πρόγραμμα διάρκειας 45 λεπτών μετά το τέλος της παράστασης, στο οποίο θα συμμετέχουν τα εν λόγω παιδιά. Προσφορά χυμού και σάντουιτς στα παιδιά.

  • Ο ΟΜΜΘ πρόκειται να κινηθεί σ’ αυτό το πλαίσιο ολόκληρους τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, διαθέτοντας θέσεις για την παρακολούθηση της εν λόγω παιδικής παράστασης.

ΜΟΥΣΕΙΟ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΡΑΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ TERIADE

Δραστηριότητες για ΑμεΑ:

  • Παρουσίαση του Μουσείου: Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, Ξενάγηση, Προβολές.

  • Εργαστήριο δημιουργικών δραστηριοτήτων. Ανάλογα με τις δυνατότητες της συγκεκριμένης ομάδας και τις υποδείξεις των εξειδικευμένων συνοδών θα διαμορφωθεί ένα ευέλικτο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. (ζωγραφική, Κολάζ, Χρώμα κλπ ).

Δραστηριότητες για γυναίκες πρόσφυγες:

  • Παρουσίαση του Μουσείου: Εισαγωγή στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό μέσα από την συλλογή του Μουσείου, Ξενάγηση. Μεταφρασμένο εποπτικό υλικό.

  • Εργαστήριο ζωγραφικής: ζωγραφική, κολάζ, χρώμα.

Δραστηριότητες για ανήλικους πρόσφυγες:

  • Παρουσίαση του Μουσείου: Εισαγωγή στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό μέσα από την συλλογή του Μουσείου, Ξενάγηση. Μεταφρασμένο εποπτικό υλικό.

  • Εργαστήριο εικαστικών.


 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών ανοίγει εκτάκτως τη μέρα αυτή για να υποδεχθεί τα παιδιά πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές υποδοχής προσφύγων και σε ξενώνες ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Μια μέρα γιορτινή, αφιερωμένη στο παιχνίδι, το αυτονόητο δικαίωμα και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε παιδιού, μέσα σε ένα μουσείο γεμάτο παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλο τον κόσμο.


 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Συμμετοχή Δημοτικών σχολείων της Αθήνας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στην αρχαιολογική εκπαιδευτική έκθεση «Ανακαλύπτουμε το Αρχαίο Θέατρο», στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.


 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου θα υλοποιήσει για παιδιά με προβλήματα όρασης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το δάσος κάτω από τον δρόμο».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών (προσαρμοσμένο κάθε φορά στην ηλικία τους) και θα υλοποιηθεί καθημερινά από 19 έως 23 Νοεμβρίου 2018 στον χώρο της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης, που φιλοξενείται στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη.

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΩΝ ΤΑΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση-παρουσίαση στο χώρο της Σχολής με άξονα τη θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Συγκεκριμένα, στη συζήτηση θα αναληθούν οι διαδικασίες και δομές που υπάρχουν ήδη, και διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων στην Παιδεία (επιλύοντας προβλήματα που άπτονται ζητημάτων υπηκοότητας, υγείας, οικονομικών δυσχερειών, φύλου κλπ). Επίσης, μέσα από αυτή τη δημόσια συζήτηση, θα καταγραφούν ποιες ακριβώς διαδικασίες/δομές λείπουν και πώς μπορεί να αποκατασταθεί το έλλειμμα αυτό.


 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα υλοποιήσει την Τρίτη 20 Νοέμβριου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάθε δικαίωμα και ένα καρέ». Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλεί μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να λάβουν μέρος σε ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό παιχνίδι που στόχο έχει την εξοικείωσή τους με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL