Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μ. Ζορμπά για το Πολυτεχνείο: Η διεκδίκηση της δημοκρατίας ως πολιτισμικής πρακτικής στην καθημερινή ζωή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Ζορμπά για το Πολυτεχνείο: Η διεκδίκηση της δημοκρατίας ως πολιτισμικής πρακτικής στην καθημερινή ζωή

"Η επέτειος του Πολυτεχνείου, 45 χρόνια μετά το γεγονός, παραμένει επίκαιρη, ζωντανή και συμμετοχική. Είναι μια επέτειος που αντιστέκεται  να “μπει στο μουσείο”. Το νόημά της παραμένει ακόμη και για τα μικρά παιδιά καθαρό, δεν το μπερδεύουν με κάτι άλλο". Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο του Πολυτεχνείου Μυρσίνη Ζορμπά.

"Οι νέοι, παρότι γεννήθηκαν δεκαετίες μετά, το συμμερίζονται και τους συγκινεί.  Δεν θα κατανοήσουμε αυτή τη ζωντανή συλλογική μνήμη, αν δεν την σκεφθούμε ως απόρροια του βιωματικού χαρακτήρα που είχε, τόσο η ίδια η εξέγερση όσο και η συμμετοχή στις επετείους τα επόμενα χρόνια.

Το Πολυτεχνείο είναι κατεξοχήν παράδειγμα στο οποίο το πολιτισμικό επικαθορίζει το πολιτικό. Το κύριο διακύβευμα το 1973 ήταν η διεκδίκηση της ελευθερίας απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς συμμόρφωσης και επιτήρησης.

Το πολιτικό πλαίσιο έχει αλλάξει, αλλά η διεκδίκηση της δημοκρατίας ως πολιτισμικής πρακτικής στην καθημερινή ζωή παραμένει ακέραιη. Είναι αυτή η διεκδίκηση που συνδέει το χθες με το σήμερα και συνεχίζει να δίνει νόημα στη συμμετοχή στη γιορτή του Πολυτεχνείου" καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού .
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL