Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Τα παιδιά είναι το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα παιδιά είναι το μέλλον

Μια ακόμα κομβική παράμετρο της ευρύτερης έννοιας πολιτισμός, τα παιδιά και τους νέους ανέδειξε χθες η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά με την επίσκεψή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όπου ζήτησε τη συμπαράστασή του στη δημιουργία ενός προγράμματος για τα παιδιά και τους νέους, σε σχέση με τον πολιτισμό και τις τέχνες, αλλά και την κουλτούρα της καθημερινής ζωής.

"Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την υποστήριξή του ώστε σύντομα να ανοίξει τις πόρτες του στο θέμα αυτό και στη συνέχεια όλης της χρονιάς να μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του για να το προωθήσουμε" είπε χθες η υπουργός, μετά την πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι αυτός ο τομέας είναι "ένας από τους στρατηγικούς άξονες που θα έχουμε στην καινούργια χρονιά, διότι διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα γι' αυτούς".

Με την εμπειρία που διαθέτει από τη θητεία της στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού η Μ. Ζορμπά επισήμανε τομείς στους οποίους δεν επικεντρώνεται ιδιαίτερα το υπουργείο. "Πρέπει να δούμε και να αναδείξουμε θέματα που υπάρχουν στα ιδρύματα, στις φυλακές, στους Ρομά, τα μεταναστάκια, τους πρόσφυγες" ανέφερε, εξηγώντας ότι η έννοια "παιδιά και νέοι μάς παραπέμπει επίσης σε έναν πολιτισμό των ευάλωτων". Δεν μπορεί να πει ακόμα αν πρόκειται να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός, "δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να το κάνουμε", είπε, "ωστόσο θα είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, και με πολλούς άλλους φορείς, έχουμε κανονίσει ραντεβού με τον Κώστα Γαβρόγλου", προκειμένουν να "δείξουμε τη σημασία που έχει, διότι είναι ανύπαρκτο στον προβληματισμό του υπουργείου. Ώς τώρα έγιναν απόπειρες, αλλά ήταν μικρές. Εμείς θέλουμε να το προωθήσουμε διότι το μέλλον είναι τα παιδιά".

Κατά την υπουργό, "πρέπει να αναπτυχθεί αυτή η σχέση, και δεν εννοούμε μόνο με τις τέχνες και τη δημιουργικότητα, φυσικά εννοούμε τη συμμετοχική δημιουργικότητα", όπου το παιδί "δεν είναι μόνο θεατής, και γι' αυτό είναι σημαντικά τα μουσικά σχολεία" αλλά, όπως τόνισε, επιδίωξη είναι "να προβάλουμε και τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής, δηλαδή πώς συμπεριφερόμαστε, ποια είναι η ταυτότητά μας, πώς νιώθουμε απέναντι στον άλλο, στον διαφορετικό".

Επιπλέον θεσμική θωράκιση

Σε πρώτο πλάνο, λοιπόν, το παιδί, αλλά στο πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα συνεδριάσεως του ΚΑΣ κυριάρχησε και το θέμα της μεταβίβασης ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. "Μιλήσαμε για το υπερταμείο με τον κ. Παυλόπουλο, δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι ξέρει καλύτερα πως ό,τι προστατεύεται από το σύνταγμα δεν έχει πρόβλημα" τόνισε. "Προχωρούμε όμως σύντομα" πρόσθεσε "και νομίζω ότι αυτή η αφορμή και η φασαρία θα ευνοήσει ώστε να μπορέσει και το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο να φτάσει στους πολίτες. Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι να το έχει κλειστό το υπουργείο, αλλά εσείς κι εγώ που έχουμε ένα σπίτι, ένα ακίνητο, να μπορούμε να μπαίνουμε για να το ελέγξουμε".

Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιπλέον ρυθμίσεων για τη θεσμική θωράκιση των μνημείων, ζήτημα που τέθηκε στην προχθεσινή συνάντησή της με τους αρχαιολόγους. "Είπαμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στον βαθμό που παραμένει μια δυσπιστία, ενώ εξαιρούνται, ώστε να μπορέσουμε να τα θωρακίσουμε ακόμα καλύτερα. Γιατί κανείς δεν θέλει να ανοίγει μια τέτοια συζήτηση" τόνισε. "Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ευθύνη μέσα στο υπουργείο" είπε. "Ξέρουμε πως γίνονται όλα αυτά τα πράγματα, όταν είναι κωδικοποιημένα, όταν είναι μια στιγμή που ζητάνε έναν κατάλογο". Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι "οι νομικοί θα εξετάσουν πάρα πολύ σοβαρά οτιδήποτε επιπλέον, αφού αναλυθούν αυτοί οι κωδικοί".

Λίγη ώρα πριν, στην πρώτη της επίσκεψη ως υπουργός στο ΚΑΣ, η Μυρσίνη Ζορμπά, συνοδευόμενη από τη γ.γ. Μαρία Βλαζάκη, χαρακτήρισε το Συμβούλιο "σημείο αναφοράς" επισημαίνοντας τη σημασία του καθώς είναι "ένα όργανο όχι μόνο με ιστορικότητα, αλλά και με διαρκή παρουσία και μάλιστα πανελλαδική". "Οι καιροί αλλάζουν αλλά είναι φανερό ότι αυτό που λέμε πολιτιστική κληρονομιά έχει ανάγκη από αυτόν τον άξονα γύρω από τον οποίο γυρίζουν διάφορα θέματα". Χαρακτήρισε επίσης "πολύ μεγάλη κατάκτηση" τις αυτεπιστασίες "που δεν πρέπει να απειληθούν", ενώ απευθυνόμενη στα μέλη του υπογράμμισε ότι "όταν έρχεται μια απόφαση από εσάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η σωστή απόφαση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL