Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Προς θεσμική ρύθμιση κινείται το υπουργείο Πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς θεσμική ρύθμιση κινείται το υπουργείο Πολιτισμού

Τη δρομολόγηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών εκκινεί το υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να εξασφαλιστεί είτε νέα Υπουργική Απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών είτε οποιαδήποτε άλλου τύπου θεσμική ρύθμιση κριθεί απαραίτητη για να εξαιρεθούν ρητά, ένα προς ένα, ονομαστικά, όλα τα μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, αποθήκες και όποια άλλα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος υπάρχουν στις λίστες της ΕΤΑΔ. Αυτό επισήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κώστας Στρατής στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα με το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για θετική συνάντηση.

Γι' αυτό τον λόγο το υπουργείο προσανατολίζεται στη συγκρότηση ολιγομελούς επιτροπής από στελέχη των υπηρεσιών του, η οποία θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία από εφορείες και υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και θα έχει τον τελικό έλεγχο των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων, αποθηκών και άλλων ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εξαιρούνται, εξετάζοντας έναν προς ένα τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου. Η επιτροπή θα δουλέψει πάνω στον πλήρως ενημερωμένο και επικαιροποιημένο κατάλογο των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ. Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη επιτροπή του υπουργείου, η δουλειά της δεν ολοκληρώθηκε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν προέκυψε απο αυτή την επιτροπή η λίστα προς την ΕΤΑΔ.

Παράλληλα, με την αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, το υπουργείο, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, εξετάζει τους τρόπους προκειμένου να του επιστραφούν και τα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί ήδη στο υπερταμείο, προ κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ΕΤΑΔ ή του ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα στην Πλάκα κ.ά., γεγονός που αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΑ. Άλλωστε, αυτές οι μεταβιβάσεις επί κυβερνήσεως Σαμαρά άνοιξαν τον ασκό του αιόλου.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και το υπουργείο Οικονομικών συνομολογούν και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι εξαιρούνται της μεταβίβασης όλα τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι λίστες θα καταρτιστούν από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ενισχύει το υπερταμείο

Άλλωστε, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το υπερταμείο επισημαίνει ότι "το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, με την υποστήριξη όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων. Για όλες τις εξαιρέσεις, κατά περίπτωση, θα αποφανθεί η εκάστοτε αρμόδια αρχή (Δασική Υπηρεσία, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Κτηματικές Υπηρεσίες κ.λπ.)", υπογραμμίζοντας ότι "τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας είναι πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων και των επόμενων γενεών και δεν τίθεται θέμα παραχώρησης. Η εξαίρεση στον νόμο είναι σαφής και δεν πρέπει να παρερμηνεύεται".

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της διευθύνουσας συμβούλου της Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) Ράνιας Αικατερινάρη χθες στο ΑΠΕ, η οποία επισήμανε: "Είναι προφανές, βάσει της κοινής λογικής αλλά και της σχετικής νομοθεσίας, ότι αρχαιολογικά μνημεία αλλά και μια σειρά από άλλες ειδικές κατηγορίες ακινήτων, όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις κ.α. εξαιρούνται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης. Αν κάποια διαθέσιμα στοιχεία είναι ανελλειπή ή μη επικαιροποιημένα στις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου, είναι ώρα να δουλέψουμε για να το αλλάξουμε - για παράδειγμα, δεν έχουν κυρωθεί ακόμα όλοι οι δασικοί χάρτες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο. Συνεπώς, το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί όπως αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ και σε αυτό δεν χωρούν παρερμηνείες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL