Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Υπουργείο Πολιτισμού: / Υπουργείο Πολιτισμού: "Η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραχωρείται"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού: / Υπουργείο Πολιτισμού: "Η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραχωρείται"

"Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής" διαβεβαιώνει το υπουργείο Πολιτισμού, διαψεύδοντας δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, για το επίμαχο θέμα "της δήθεν παραχώρησης" μνημείων και ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου διευκρινίζοντας παράλληλα ότι "η σχετική υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β' 2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.".

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει από πλευράς του ότι "καμία μεταφορά ακινήτου δεν συντελείται εάν συντρέχει περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016. Οτιδήποτε άλλο διακινείται ή τάχα 'αποκαλύπτεται' ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα". Διευκρινίζει δε ότι "η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως τη μεταφορά των ακινήτων αυτών από το Δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποια από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ".

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι "από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβασή τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις". Εξαιρούνται δηλαδή "αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar και Νatura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής (όπως πλατείες, πεζοδρόμια, δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες κ.λπ. καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δηλαδή όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών)".

Το υπουργείο Πολιτισμού από πλευράς του διευκρινίζει παράλληλα ότι "για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου" απαντώντας έτσι και στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που επικαλείται τη συγκεκριμένη παράγραφο σε ανακοίνωσή του με την οποία "καταγγέλλει την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεοτέρων" που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα της παραχώρησης επανέφερε ο ΣΕΑ με αφορμή τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, στον οποίο "περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Monigo, ο ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τουρκικό χαμάμ, τα αρχαιολογικά μουσεία στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, το νέο αρχαιολογικό μουσείο, το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης".

Βεβαίως από τις 12 Σεπτεμβρίου τόσο ο Χανιώτης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης όσο και η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σπεύσει με ανακοινώσεις τους να δώσουν την ακριβή εικόνα του ζητήματος διαψεύδοντας τοπικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο υποστήριζε ότι «196 δημόσια ακίνητα - φιλέτα του Nομού Χανίων μεταβιβάστηκαν στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και υπογραφή 9 υπουργών" και τα ακίνητα "οδεύουν ολοταχώς... για εκποίηση". Και ο υπουργός και η Ν.Ε. Χανίων έκαναν λόγο για "δημιουργία εντυπώσεων" από πλευράς Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL