Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Λυδία Κονιόρδου: / Παραπληροφορεί η Ν.Δ. για την Αμφίπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λυδία Κονιόρδου: / Παραπληροφορεί η Ν.Δ. για την Αμφίπολη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες στην Αμφίπολη σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Υπενθυμίζεται ότι το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για έργα 1,5 εκατ. ευρώ. "Έχετε μετατρέψει -λυπάμαι, αλλά είναι θλιβερό- το θέμα ενός μνημείου μεγάλης σημασίας, σε μία εστία στείρας αντιπαράθεσης που φοβάμαι ότι παραπληροφορεί και δίνει λανθασμένο στίγμα στη δίκαιη αγωνία και στη δίκαιη προσμονή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και όλης της Ελλάδας" τόνισε η Λ. Κονιόρδου απευθυνόμενη στη Ν.Δ.

"Επειδή μιλήσατε, λοιπόν, για θλίψη, σε σχέση με κομματική αντιπαράθεση, δεν θέλω να σας θυμίσω το πρωτοσέλιδο της 'Αυγής' του Αυγούστου του 2015 που αποδεικνύει την κομματική εμπάθεια, το μένος του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο μακεδονικό οικουμενικό μνημείο, μιλώντας για 'Αμφίπολη, φιάσκο Σαμαρά'" αντέτεινε η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή. "Λόγια, λόγια, λόγια! Καμία -μα, καμία!- εργασία δεν έχει γίνει στον Λόφο Καστά", πρόσθεσε η βουλευτής που υποστηρίζει ότι το έργο θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. "Δεν έχει σημειωθεί ποτέ καμία απένταξη από οποιοδήποτε ΕΣΠΑ. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί με αυτό το εμβληματικό μνημείο;", απάντησε η υπουργός Πολιτισμού υπογραμμίζοντας ότι "δεν υπάρχει καμία εγκατάλειψη".

Σύμφωνα με την υπουργό στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η διενέργεια αρχαιολογικών τομών στις επιχώσεις, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανασχηματισμού της στερεωτικής διάταξης του ταφικού μνημείου, ενώ παράλληλα προωθούνται οι διαδικασίες για την αναγκαστική απαλλοτρίωση όλων των όμορων ιδιοκτησιών γύρω από το μνημείο.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη τριετία πραγματοποιήθηκαν έργα για την προστασία, την εξασφάλιση των πρανών και τη διευθέτηση της απορροής των υδάτων, έγιναν οι πρώτες σωστικές επεμβάσεις συντήρησης στα λίθινα στοιχεία, στα επιχρίσματα, στα ψηφιδωτά και ελήφθησαν μέτρα σοβαρά αντιστήριξης του περιβόλου, ενώ πραγματοποιούνται τακτικά εργασίες επίβλεψης και παρακολούθησης των συστημάτων καταγραφής μεταβολών της θερμοκρασίας και υγρασίας, καθώς και της ασφάλειας του μνημείου.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει όλες τις μελέτες, ενώ η Αμφίπολη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG, που προβλέπει τη δημιουργία δικτύου περιήγησης γύρω από την Αμφίπολη, και συνεχίζεται η ανασκαφική έρευνα και στο Αρχαίο Θέατρο Αμφίπολης.

Παρά τα στοιχεία, η Φ. Αραμπατζή επέμεινε κάνοντας λόγο για "αδιαφορία που επέδειξε τριάμισι χρόνια η κυβέρνηση". "Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις του" υπογράμμισε η Λ. Κονιόρδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL