Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Η Βουλή θα τιμήσει τον Σπύρο Ασδραχά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βουλή θα τιμήσει τον Σπύρο Ασδραχά

Ο Σπύρος Ασδραχάς ονόμαζε τον εαυτό του ιστορικότροπο. Όπως δηλώνει ο αυτοχαρακτηρισμός του, δεν υπήρξε απλώς ένας ιστορικός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας αλλά ήταν ένας εμπνευσμένος διανοητής, που ξεφεύγοντας από δογματισμούς και παραδοσιακές νόρμες, καλλιέργησε συστηματικά την ιστορική κουλτούρα και αφηγήθηκε την ιστορία, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από την πλευρά των άσημων και των αδύναμων.

Τρεις μήνες μετά τον θάνατό του, η αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, την Πέμπτη 29 Μαρτίου (6.30 μ.μ.), ανοίγει τις πόρτες της στους απλούς πολίτες, παρόντος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του ιστορικού που θεωρούσε ότι "η Ιστορία δεν είναι υπηρετική ταξικών συμφερόντων, είναι υπηρετική συμφερόντων που έχουν ανθρωπιστικό υπόβαθρο, δηλαδή είναι και Ιστορία που ασχολείται με τους πολλούς, και συνήθως άφωνους, συντελεστές της". Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τέσσερις φορείς με τους οποίους συνδέθηκε και περιέβαλε με το επιστημονικό του κύρος, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα ΑΣΚΙ και το περιοδικό "Ιστορικά" συνδιοργανώνουν την εκδήλωση στη μνήμη του, στην οποία για τη δεσπόζουσα μορφή και το έργο του θα μιλήσουν ο Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής και πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η Αλεξάνδρα Σφοίνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής και πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η Ελευθερία Ζέη, ιστορικός (Πανεπιστήμιο Κρήτης), ενώ θα χαιρετίσει η ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής.

"Ο Σπύρος Ασδραχάς ήταν μια προσωπικότητα που συνδύαζε τη βαθύτατη ευγένεια μαζί με τη μεγάλη καλλιέργεια και τη σύνδεσή της με στοιχεία ευρύτερης γνώσης όπως η μουσική, η ποίηση, η λογοτεχνία, οι τοπικές παραδόσεις και η λειτουργία της κοινωνίας ξεκινώντας ήδη από τα χρόνια του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Η ελπίδα είναι σε όσους υπήρξαν περισσότερο ή λιγότερο μαθητές του, να γίνει αντιληπτή η ανάγκη της σύνδεσης της ιστορίας με τα ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά στοιχεία που την αφορούν" λέει για τον σπουδαίο δάσκαλό του ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη που φέρει την οργανωτική ευθύνη της τιμητικής εκδήλωσης. Ο στόχος του Ιδρύματος της Βουλής, επισημαίνει ο συνομιλητής μας, είναι να τιμήσει "ένα πρόσωπο σαν τον Σπύρο Ασδραχά, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ελληνικής ιστοριογραφίας μετά τη δεκαετία του '50, έναν άνθρωπο που δούλεψε με εξαιρετική εμβάθυνση το θέμα της οικονομικής ιστορίας, μιας οικονομικής ιστορίας όμως που συνδεόταν άμεσα με την κοινωνία με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και με την κουλτούρα του κάθε τόπου και των ανθρώπων του".

Ο Σπύρος Ασδραχάς, κατά τον Τ. Σακελλαρόπουλο, "ανέλυε με βάση τη δική του κουλτούρα τις πρωτογενείς ιστορικές πηγές, άρα σ' αυτή την οπτική συνέδεε μια πλειάδα στοιχείων σε μια σύνθεση όπου αποτυπώνονταν, εκτός από τα στοιχεία που προσέφερε το τεκμήριο αυτό καθ' εαυτό, και οι ιδιαιτερότητες του συντάκτη της περιοχής". Υπ' αυτή άλλωστε τη συνθήκη οργανώθηκε η εκδήλωση σε συνεργασία με τους τέσσερις φορείς με τους οποίους ο ίδιος είχε συνδεθεί άμεσα. Όπως μας θυμίζει ο Τ. Σακελλαρόπουλος, ο Ασδραχάς "μετείχε στον αρχικό σχεδιασμό του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών εργάστηκε ως νεαρός ιστορικός και ολοκλήρωσε εκεί την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία μετά το Παρίσι. Μαζί με τον Φίλιππο Ηλιού σχεδίασαν, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την ίδρυση των ΑΣΚΙ, ενός αρχειακού φορέα με άξονα την κοινωνική ιστορία, με υλικό κατ' αρχάς από τεκμήρια της Αριστεράς, όπου επέμειναν εξαρχής, παρά την 'ευαισθησία', που χαρακτήριζε πολλά τεκμήρια, στο να παραμένουν τα Αρχεία ανοιχτά σε όλους και για κάθε είδους έρευνα. Τέλος, το περιοδικό 'Ιστορικά', το οποίο ιδρύθηκε από τον Ασδραχά, τον Φίλιππο Ηλιού και τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο, για πολλές δεκαετίες αποτελεί βήμα για δημοσίευση ιστορικών μελετών, αποτελέσματα ιστορικών ερευνών με στόχο την παρουσία ενός επιστημονικού περιοδικού για την εδραίωση της ποιοτικής και απαιτητικής ιστορικής έρευνας".

Ευγενική επιδίωξη του Ιδρύματος της Βουλής είναι να "αποτελέσει αυτή η εκδήλωση την ενδεχόμενη χαρτογράφηση ενός μεγαλύτερου συνεδρίου αφιερωμένου στο έργο του Σπύρου Ασδραχά" λέει ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος προσθέτοντας ότι "η επιλογή των προσώπων που θα παρουσιάσουν το έργο του Ασδραχά έγινε σε συνεργασία με τους φορείς της συνδιοργάνωσης λόγω τόσο της επιστημονικής επάρκειας των προσώπων όσο και της συνεργασίας που είχαν με τον ίδιο τον Σπύρο Ασδραχά".

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για τον κοινό, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στην αίθουσα της Γερουσίας μέχρι τις 6.15 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL