Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Στη δικαιοσύνη το ζήτημα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη δικαιοσύνη το ζήτημα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας

"Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι ένα συνεχιζόμενο θεσμικό και οικονομικό σκάνδαλο επί πολλά χρόνια" τονίζει στην "Αυγή" ο Αριστείδης Μπαλτάς

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει το θέμα του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε την Παρασκευή, ο βουλευτής και π. υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, τη χρηματοδότηση και την εν γένει λειτουργεία του.

"Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι ένα συνεχιζόμενο θεσμικό και οικονομικό σκάνδαλο επί πολλά χρόνια" τονίζει στην "Αυγή" ο Αριστείδης Μπαλτάς. Προσθέτει δε ότι "πρέπει ο βρεφονηπιακός σταθμός, τον οποίο διαχειρίζεται το Ταμείο, να περάσει στο υπουργείο Πολιτισμού και σ' αυτό να μεταφερθούν με σύννομο τρόπο οι εργαζόμενοί του. Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, το οποίο δεν εξυπηρετεί καν το όνομά του, να καταργηθεί" επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε, έρχεται ως συνέχεια της ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε ο ίδιος με 28 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Απρίλιο. Επιπλέον, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το 2015, οπότε εξελέγη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσα προκύπτουν από τα δημοσιεύματα που στηρίζονται σε διαρροές του προσωρικού πορίσματος από τον οικονομικό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, "καθιστούν", όπως μας λέει ο π. υπουργός "επιτακτική τη δικαστική διερεύνηση ώστε να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν όλα τα δεδομένα και να αποδοθούν οι ευθύνες".

Η διερεύνηση του μείζονος αυτού θέματος διακίνησης μαύρου συνδικαλιστικού χρήματος, αφού τα έξοδα του βρεφονηπιακού σταθμού δεν δικαιολογούνται από τις πολύ υψηλές επιχορηγήσεις που ελάμβανε, επί περίπου μια δεκαετία, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ξεκίνησε επί υπουργείας Νίκου Ξυδάκη και συνεχίστηκε με παρέμβαση του Α. Μπαλτά, επί υπουργείας του, ώστε το Γενικό Λογιστήριο να αναλάβει να διενεργήσει τον έλεγχο και να βγάλει το πόρισμά του.

Επιπλέον ο Αριστείδης Μπαλτάς, όπως αναφέρει και στη δήλωσή του για το θέμα, "επιθυμεί να εκφράσει δημόσια την αμέριστη στήριξή του προς την τέως πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) κ. Α. Λούβη απέναντι στην επίθεση που δέχεται αυτές τις μέρες από την ηγεσία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ)". Η επίθεση στο πρόσωπό της, όπως σημειώνει, "δεν μπορεί παρά να οφείλεται στην προσήλωσή της στην κυβερνητική εντολή για πλήρη διαφάνεια και εξονυχιστικό έλεγχο ως προς τη διάθεση του δημοσίου χρήματος που διαχειρίζεται το ΤΑΠ". Ο ίδιος εξάλλου, κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, "συνεργάστηκε στενά με την κ. Λούβη και", όπως υπογραμμίζει, "είναι σε θέση να γνωρίζει τις εξαιρετικές προσπάθειες που κατέβαλε για την εξυγίανση, τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και την αναβάθμιση του ΤΑΠ".

"Αδιαπραγμάτευτος στόχος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ", κατά τον κ. Μπαλτά, "είναι η ρήξη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα καθώς και η διαφανής, σύννομη και εκλογικευμένη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Είναι βέβαιο πως τον στόχο αυτό συμμερίζεται, εκτός των άλλων, και η μεγάλη πλειοψηφία των αρχαιοφυλάκων. Άλλωστε η επίτευξή του αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση τόσο για τη ριζική αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών που όλοι γνωρίζουμε όσο και για την πραγματοποίηση των καινοτόμων και προοδευτικών μετασχηματισμών που απαιτεί η υπέρβαση της κρίσης και η πρόοδος της κοινωνίας μας".

Στο μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Μπαλτά, αναφέρει ότι "Δεν μας προκλήθηκε η παραμικρή έκπληξη" γιατί "κατανοούμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει προσωπικά, γνωρίζοντας πλέον πως το πόρισμα του διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου που ο ίδιος διέταξε στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας δεν βρήκε το παραμικρό διαχειριστικό πρόβλημα". Σε ό,τι αφορά τη στήριξη του π. υπουργού προς την Ασπασία Λούβη, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ σημειώνει, αφήνοντας υπονοούμενα, ότι "τα δύο αυτά πρόσωπα τα συνδέεουν πολλά που έχουν να κάνουν με αποφάσεις του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠΑ".

Στο μεταξύ, μπροστά στις εξελίξεις, δηλαδή τα στοιχεία που διαρρέουν από το πόρισμα του ΓΛΚ και τη μήνυση του Αριστείδη Μπαλτά, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ επιχειρεί να... πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού προκειμένου να πιέσει το υπουργείο ώστε να οριστεί πρόεδρος της αρεσκείας της στο Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, η θητεία του οποίου λήγει τις επόμενες ημέρες. Έτσι, στη χθεσινή συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΥΠΠΟ αποφάσισε να κλείσει από σήμερα ο βρεφονηπιακός σταθμός με πρόσχημα την πληρωμή των εργαζομένων και τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, παρ' ότι γνώριζε ότι το υπουργείο πρόκειται άμεσα να καταβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ποσό των 170.000 ευρώ στο Ταμείο, για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του προηγούμενου και του τρέχοντος μήνα καθώς και για τα άμεσα λειτουργικά έξοδα του βρεφονηπιακού σταθμού. Η απόφαση για την καταβολή του συγκεκριμένου ποσού υπογράφηκε χθες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL