Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Ν. Ξυδάκης: Δημιουργικός συμβιβασμός στο Ελληνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Ξυδάκης: Δημιουργικός συμβιβασμός στο Ελληνικό

Επί τόπου θα κριθεί εάν αρχαία που θα εντοπιστούν στο Ελληνικό θα καταχωθούν, μεταφερθούν σε μουσεία ή θα διατηρηθούν, δίνοντας επιπλέον αξία στην επένδυση, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Η απόφαση του ΚΑΣ ήταν ουσιαστικά ομόφωνη και είχε χαρακτήρα δημιουργικού συμβιβασμού, όπως είπε.

Ήταν μία ομόφωνη απόφαση ... το ένα μέλος που μειοψήφησε ήθελε μεγαλύτερη έκταση», είπε ο κ. Ξυδάκης, μία απόφαση που «έχει χαρακτήρα δημιουργικού συμβιβασμού, τουλάχιστον στην έκταση», για τα 280 στρέματα επί συνόλου 6.700-6.800 περίπου.

Προσέθεσε μάλιστα ότι «τα πεδία στα οποία προσφέρεται αυτή η αρχαιολογική προστασία, που δεν σημαίνει αναστολή δόμησης -κάθε άλλο- είναι γνωστά ... από πολλά χρόνια, υπάρχουν μαρτυρίες και ευρήματα ... Από το 2012 το ΤΑΙΠΕΔ ξέρει τα πάντα, όταν άρχισαν οι λειτουργίες για την εκχώρηση, ήξεραν και όλοι οι υποψήφιοι στο διαγωνισμό ότι υπάρχουν αρχαία, όλη η Ελλάδα έχει».

«Αν βρεθούν αρχαία στα σημεία που θα γίνουν ανασκαφές θεμελίωσης, θα κριθεί επί τόπου εάν θα ακολουθήσει καταγραφή και κατάχωση, αν θα αποσπαστούν μερικά κινητά για να πάνε σε κάποιο μουσείο, ή αν θα είναι ένα μέρος που θα πρέπει να διατηρηθεί. Η κατά χώρο παραμονή μίας αρχαιότητας εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες», συνέχισε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία αρχαιοτήτων σε έναν τέτοιο χώρο είναι πλούτος για τον επενδυτή, υπογράμμισε, θυμίζοντας σειρά κτιρίων και δημόσιων χώρων στην Αθήνα.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η υπόθεση πήρε μία έκταση δυνανάλογη, όταν είναι μία κατάσταση win-win, για όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξυδάκης θύμισε εξάλλου ότι «το 2013 ψηφίστηκε στη Βουλή η συμφωνία για τον αγωγό TAP - μαζί και το αρχαιολογικό μνημόνιο για το έργο, και το ψήφισαν όλα τα μεγάλα κόμματα. Ανασκάπτεται όλη η Βόρεια Ελλάδα, δουλεύουν 100-150 άνθρωποι συνεχώς, για ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας ... όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες συνοδεύονται από τέτοια μνημόνια, η Ιονία Οδός, οι δρόμοι που τέλειωσαν μέσα σε δύο χρόνια ενώ είχαν σκαλώσει δέκα, έγιναν με τη συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που "έτρεχε" από πίσω».

«Μας έπαιρνε ο Σπίρτζης το 2015, έλεγε "κολλήσαμε εκεί, τι γίνεται;" και το ξεκολλούσαμε. Υπήρχε μία μικρή καθυστέρηση ή είχαν εγκαταλειφθεί, ξανασυστήθηκαν συνεργεία, όρμησαν, τα τελείωσαν και παραδόθηκαν οι οδικοί άξονες», όπως είπε.

Ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι «όλα τα μεγάλα δημόσια έργα στην Ελλάδα γίνονται σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και με τη σύνταξη μνημονίων, και τα Ολυμπιακά έργα, και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (υποδειγματικά σε ταχύτητα και ποιότητα)» ... Η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ελληνικό κράτος εν γένει «έχει μία γνώση, 150 χρόνια που σκάβει, ώστε ξέρει ακριβώς και τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για να γίνουν όλα σωστά, όλα να προσθέτουν αξία στα έργα».

Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι «είναι η καλύτερη εξέλιξη, με σοβαρότητα, τήρηση νόμων, πρωτοκόλλων, εκφρασμένη βούληση να προχωρήσουν οι επενδυτικές δραστηριότητες ... όλη αυτή η φασαρία βλάπτει τους πάντες, τη νομιμότητα, την πίστη των πολιτών στη δύναμη της ελληνικής Πολιτείας να επιβάλλει τους νόμους της και να τους εφαρμόζει, ίσως να βλάπτει και τη φήμη των επενδυτών, ότι προβάλλουν προφάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL