Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται»

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM) επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για το έτος 2017, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». 

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

Για τον φετινό εορτασμό το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε να τιμήσει το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Το Μουσείο, που στεγάζεται σε ιστορικό κτήριο της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, αφηγείται δύσκολες και τραυματικές πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας συντηρώντας την ιστορική μνήμη και μεταφέροντας στις νεότερες γενιές το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, με κεντρικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η Μαθητική Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Καλαβρύτων και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.

Παράλληλα, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL