Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Λ. Κονιόρδου: Νέοι όροι για τη χρηματοδότηση των ΔΗΠΕΘΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κονιόρδου: Νέοι όροι για τη χρηματοδότηση των ΔΗΠΕΘΕ

Νέους όρους και κριτήρια θα περιλαμβάνει η νέα προγραμματική συμφωνία για τα ΔΗΠΕΘΕ (Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα), ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου. Η υπουργός υπογράμμισε ότι για τη μεταβατική περίοδο αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στα ΔΗΠΕΘΕ, ενώ ο βουλευτής πρότεινε να υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο.

Η Λ. Κονιόρδου εξήγησε ότι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο "δεν θελήσαμε να αιφνιδιάσουμε τα ΔΗΠΕΘΕ δημιουργώντας αλλαγές στις οποίες δεν προλάβαιναν να ανταποκριθούν και να διακινδυνεύσουν οι επιχορηγήσεις και η στήριξή τους από την Περιφέρεια". Γι’ αυτό το υπουργείο επέλεξε " μια προειδοποιητική μεταβατική κίνηση, με την οποία επιβραβεύονται τα ΔΗΠΕΘΕ που τηρούν τις συμφωνίες. Αυξήσαμε, δηλαδή, την επιχορήγησή τους από τα 46.500 ευρώ τον χρόνο στα 62.500 ευρώ". "Δεν φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία του μόνιμου τεχνικού και διοικητικού προσωπικού" σημείωσε ο Π. Σκουρολιάκος.

Η αύξηση αφορά επτά ΔΗΠΕΘΕ "που τηρούν σε ένα σεβαστό βαθμό τις δεσμεύσεις τους". Η επιχορήγηση έμεινε ίδια σε πέντε ΔΗΠΕΘΕ, ενώ σε ένα μειώθηκε και δεν χρηματοδοτήθηκε γιατί είχε τεθεί εκτός δικτύου.

Τι θα ισχύει

"Στην καινούργια προγραμματική θα τεθούν πολύ πιο βελτιωμένα και ανανεωμένα κριτήρια και όροι και θα διαμορφώσουμε τις συνθήκες μέσα από διαβούλευση, ώστε αυτή η νέα προγραμματική να ανταποκρίνεται στις νέες προδιαγραφές και απαιτήσεις που θέτει η σημερινή εποχή" υπογράμμισε η υπουργός συμπληρώνοντας ότι "θέλουμε να δώσουμε κατευθύνσεις συνεργασίας ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια, αλλά και ανάμεσα στην περιφέρεια και το εξωτερικό".

Συγκεκριμένα η Λ. Κονιόρδου είπε ότι στη νέα προγραμματική

* "Θα τεθούν πολύ πιο σαφείς όροι όσον αφορά τις συνεργασίες και τις συμπαραγωγές".

* "Στις προκηρύξεις των επιχορηγήσεων που έχουμε κάνει για το θέατρο και τον χορό για την περίοδο 2017 και 2018 παροτρύνουμε τα θέατρα να δημιουργήσουν σχέσεις συνεργασίας και συμπαραγωγής όχι μόνο σε οικονομική τεχνική βάση, αλλά ουσιαστικής καλλιτεχνικής σύμπραξης". Αυτό ήδη γίνεται και με το Φεστιβάλ Αθηνών και με κάποιο ελεύθερο θέατρο, πρόσθεσε η υπουργός.

* "Σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά τη δυνατότητα συνεργασιών ανάμεσα στα ΔΗΠΕΘΕ, έτσι ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση και αξιοποίηση του δυναμικού".

* "Ένα από τα πιο βασικά κριτήρια που θα θέσουμε είναι οι θέσεις εργασίας, ώστε να προσλαμβάνονται επαγγελματίες του θεάτρου, του χορού, οι συντελεστές και να πάψει αυτή η 'γκρίζα ζώνη' όπου το ερασιτεχνικό θέατρο συγχέεται με το επαγγελματικό".

Κριτική στους περιφερειάρχες

Ο Π. Σκουρολιάκος ζήτησε να κατατεθεί "νέα πρόταση" για τα ΔΗΠΕΘΕ. "Την αναμένει με αγωνία όλος ο κόσμος του θεάτρου, αλλά και πολίτες της περιφέρειας. Η μεγάλη πλειονότητα συμφωνεί πως πρέπει να προταθεί ένα άλλο μοντέλο, που θα συνενώνει δυνάμεις, θα επιτυγχάνει οικονομία κλίμακος και θα έχει δημοκρατική διοίκηση με διαφάνεια στις αποφάσεις και στις ενέργειές της" τόνισε επισημαίνοντας ότι το 2010 οι επιχορηγήσεις ήταν 2.479.000 ευρώ, ενώ το 2014 μειώθηκαν στο ένα έκτο στις 483.000.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να γίνονται παραγωγές στην περιφέρεια και όχι απλώς να μετακαλούνται θίασοι από το κέντρο, ενώ στηλίτευσε τη συμπεριφορά των περιφερειαρχών οι οποίοι δεν συμμετέχουν στα ήδη υπάρχοντα ΔΗΠΕΘΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL