Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Πρωτοβουλία 450 πνευματικών δημιουργών: Θετικό πρώτο βήμα η τροπολογία για τοποθέτηση επιτρόπου στην ΑΕΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοβουλία 450 πνευματικών δημιουργών: Θετικό πρώτο βήμα η τροπολογία για τοποθέτηση επιτρόπου στην ΑΕΠΙ

"Καλωσορίζουμε την τροπολογία ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΑΕΠΙ και την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, όπως έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός" τονίζει η πρωτοβουλία 450 πνευματικών και δημιουργών και κληρονόμων.
Όπως επισημαίνουν "παρά τις επιφυλάξεις που έχουμε εξαιτίας  ασαφειών της τροπολογίας, πιστεύουμε πως αν η κυβέρνηση τολμήσει στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη βουλή, να προβλέπει θεσμό επιτρόπου διοριζόμενο από τον - την υπουργό, παύοντας  διοίκηση της ΑΕΠΙ που διερευνάται για κακουργηματικές πράξεις, οι δημιουργοί θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για μια νέα σελίδα στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κι αυτό παραμένει το βασικό αίτημά μας. "

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΩΝ 450 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ
Μετά τη χθεσινή ψήφιση από την ολομέλεια της βουλής της τροπολογίας που αφορά στην τοποθέτηση προσωρινού  Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και προέκυψε με τροποποίηση του άρθρου 54 δηλώνουμε τα παρακάτω:
Καλωσορίζουμε την τροπολογία ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΑΕΠΙ και την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, όπως έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός.. 
Παρά τις επιφυλάξεις που έχουμε εξαιτίας  ασαφειών της τροπολογίας, πιστεύουμε πως αν η κυβέρνηση τολμήσει στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη βουλή, να προβλέπει θεσμό επιτρόπου διοριζόμενο από τον - την υπουργό, παύοντας  διοίκηση της ΑΕΠΙ που διερευνάται για κακουργηματικές πράξεις, οι δημιουργοί θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για μια νέα σελίδα στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κι αυτό παραμένει το βασικό αίτημά μας. 
Με τη νέα τροπολογία η διοίκηση περιορίζεται  και τίθεται υπό την επίβλεψη του επιτρόπου ο οποίος σε περίπτωση διαφωνίας έχει τον τελευταίο λόγο. 
Η τροπολογία αναφέρει χαρακτηριστικά : “Ο προσωρινός επίτροπος επεμβαίνει αποφασιστικώς ακυρώνοντας άμεσα κάθε πράξη ή απόφαση της διοίκησης είναι απαραίτητο προκειμένου να μη διαταραχτεί η λειτουργία του οργανισμού ή να οδηγηθεί σε πτώχευση. Για κάθε άλλο θέμα διοίκησης ο επίτροπος αν διαφωνεί, αποφασίζει ο ίδιος. “
Ο επίτροπος επίσης αναλαμβάνει την ομαλή είσπραξη από τους χρήστες και την απόδοσή τους προς τους δικαιούχους. Συγχρόνως ο προσωρινός επίτροπος ασκεί στο όνομα του οργανισμού κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων των δικαιούχων. Για την επίτευξη των σκοπών αυτών ο προσωρινός επίτροπος , υποκαθιστά τη διοίκηση. 
Ως πρωτοβουλία πνευματικών δημιουργών και κληρονόμων, δεν εγκαταλείπουμε σε καμία περίπτωση και τα υπόλοιπα  καθαρά και δίκαια αιτήματά μας τα οποία απευθύναμε στον πρωθυπουργό και την υπουργό πολιτισμού.
Ζητούμε να έρθει το συντομότερο προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση, το οποίο θα πρέπει να προβλέπει θεσμό επιτρόπου, (διοριζόμενο από τον Υπουργό και όχι από δικαστήριο), ο οποίος θα υποκαθιστά το ΔΣ σε όλες του τις αρμοδιότητες με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό της σ’ έναν μη κερδοσκοπικό φορέα ελεγχόμενο από τους δημιουργούς. Επίσης ζητάμε την ενίσχυση των αποφασιστικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του Εποπτικού Συμβουλίου που θα εκλέγεται από τους δικαιούχους ώστε να ασκεί ουσιαστική εποπτεία στη διοίκηση ή τον επίτροπο του οργανισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL