Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Τηλεδιάσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους ανθρώπους του πολιτισμού / Αλ. Τσίπρας: Ομπρέλα προστασίας για τον πολιτισμό με πέντε άξονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τηλεδιάσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους ανθρώπους του πολιτισμού / Αλ. Τσίπρας: Ομπρέλα προστασίας για τον πολιτισμό με πέντε άξονες

Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του πολιτισμού και των ανθρώπων του, όχι μόνο την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ακούσει τη φωνή των καλλιτεχνών και των εκπροσώπων του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της εκπαίδευσης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Η αγωνία που εξέφρασαν βρήκε ευήκοα ώτα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους την Κυριακή, παρουσίασε τους πέντε άξονες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Η δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η χορήγηση ενός γενναίου οικονομικού πακέτου, πολλαπλάσιου αυτού που εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού, η στήριξη των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και η δημιουργία ταμείου για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα υπό την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η άμεση παροχή μικροπιστώσεων με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχει προχωρήσει νομοθετικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η εκπόνηση συμμετοχικού σχεδιασμού για ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται αποτελούν τους πέντε άξονες.

 

Ειδική αναφορά στο #Μένουμε Όρθιοι

Άλλωστε το #Μένουμε Όρθιοι του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ειδικό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πλήρως και τους επισφαλώς εργαζόμενους στον πολιτισμό, στους οποίους μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά. Ακόμη το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, δίνοντας προτεραιότητα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

Από το ξεκίνημα σχεδόν της πανδημικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αφουγκράστηκε την αγωνία και τις εκκλήσεις των δημιουργών, των καλλιτεχνών και όσων δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και ανέδειξε τα μείζονα προβλήματά τους κοινοβουλευτικά αλλά και μέσω της δέσμης προτάσεων που παρουσίασαν από κοινού το Τμήμα και ο Τομέας Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Δραστηριοποιήθηκε γι’ αυτόν τον ευαίσθητο και τόσο σημαντικό τομέα πολύ πριν από την κυβέρνηση, η οποία, αδυνατώντας ή αδιαφορώντας γι’ αυτόν τον κομβικό τομέα, παρουσίασε ως «ολοκληρωμένο σχέδιο Αναπτυξιακών Μέτρων και Νέων Δράσεων τον Σύγχρονο Πολιτισμό», διαθέτοντας το πενιχρό ποσό των 15.000.000, που ουσιαστικά εξισούται με το ποσό που μείωσε η κυβέρνηση από τον τρέχοντα προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ, μέτρα που δεν είναι παρά η ανακύκλωση εφαρμοσμένων ήδη προγραμμάτων, και σίγουρα όχι η στήριξη που άμεσα χρειάζονται οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του πολιτισμού.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και από τις επιπλέον ρυθμίσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση μένουν εκτός μουσικοί τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές εικαστικοί, κινηματογραφιστές, τεχνικοί και πολλοί ακόμα επισφαλώς εργαζόμενοι.

Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

Όπως συνομολόγησαν την Κυριακή όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού είναι ανεπαρκείς να στηρίξουν ουσιαστικά τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού για την κρίση του κορωνοϊού, καθώς περισσότεροι από 15.000 επισφαλώς εργαζόμενοι στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, σε εποπτευόμενους φορείς και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν εντάσσονται στις μέχρι σήμερα εξαγγελθείσες ρυθμίσεις προστασίας της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κατέγραψε αναλυτικά τα προβλήματα και τις προτάσεις που κατατέθηκαν τονίζοντας ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις του πολιτισμού δεν είναι δυνατόν να παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση» μας λέει ο Κώστας Στρατής, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

«Όπως τόνισε και στους συμμετέχοντες, η βασική έγνοια αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι πώς θα ενταχθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αλλά και οι επιχειρήσεις του χώρου σε ένα προστατευτικό πλαίσιο, αναλύοντας στη συνέχεια τους πέντε βασικούς άξονες που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη και την ενίσχυση του πολιτισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε».

Κ. Στρατής: Σημαντικός για το ηθικό της κοινωνίας

«Στην τηλεδιάσκεψη οι άνθρωποι του πολιτισμού μάς μετέφεραν την αγωνία που βιώνουν αυτή την περίοδο και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα» λέει ο Κώστας Στρατής.

«Σήμερα», επισημαίνει, «όλοι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις του πολιτισμού έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, επίσης τα πνευματικά δικαιώματα, πάνω που έμπαιναν σε μια φάση ομαλοποίησης, ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται, ενώ κανείς δεν ξέρει πώς θα κυλήσει η θερινή περίοδος, που είναι ζωτικής σημασίας για τον χώρο. Μας είπαν καθαρά ότι τίθεται ζήτημα επιβίωσης για όλους.

Δημιουργοί, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί τραγουδιστές, χορευτές, άνθρωποι του βιβλίου, των εικαστικών, κινηματογραφιστές, τεχνικοί και πολλοί άλλοι επισφαλώς εργαζόμενοι σε μια ευρεία γκάμα επαγγελμάτων του χώρου αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι, χωρίς εισόδημα και χωρίς ένα σχέδιο από την Πολιτεία ικανό να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα σήμερα, αλλά και τους επόμενους μήνες».

Έχοντας διαπιστώσει ο ίδιος τα μείζονα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού από τη θητεία του ως υφυπουργού ο Κώστας Στρατής επισημαίνει με έμφαση ότι «μέσα στην κατάσταση του εγκλεισμού που βιώνουμε όλοι έχουμε αντιληφθεί τον σημαντικό ρόλο που έχει ο πολιτισμός για την κοινωνική συνοχή και την ανόρθωση του ηθικού της κοινωνίας. Αυτό ή Πολιτεία οφείλει να το αναγνωρίσει και εμπράκτως στους ανθρώπους της τέχνης και της δημιουργίας, αλλά και σε όλους εκείνους που δεν τους βλέπουμε και δεν τους ακούμε, αλλά χωρίς αυτούς δεν υπάρχει παραγωγή πολιτισμού».

Ο πολιτισμός πάντα ήταν στις προτεραιότητες της Αριστεράς. Ως εκ τούτου στο σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι» με τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την κοινωνία και την οικονομία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πολιτισμού. Οι ίδιοι, η τέχνη τους, η εργασία τους στους τομείς της δημιουργικής οικονομίας προσφέρουν το πιο ισχυρό αντίδοτο σε κρίσεις όπως η σημερινή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL