Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Καλλιόπη Βέττα: / Προτεραιότητα η άμεση στήριξη των καλλιτεχνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλλιόπη Βέττα: / Προτεραιότητα η άμεση στήριξη των καλλιτεχνών

Γνωρίζοντας καλά τον χώρο του ελληνικού τραγουδιού και την πολυπλοκότητα των εργασιακών σχέσεων του κλάδου από τη μακρόχρονη μουσική διαδρομή της και δεδομένης της αδιαφορίας του υπουργείου Πολιτισμού να σκύψει στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στους μουσικούς, τους τραγουδιστές και όσους εργάζονται και δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψυχαγωγίας και του θεάματος, η βουλευτής Καλλιόπη Βέτα με 54 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού με την οποία ζητούν ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα στήριξης που προτίθενται να λάβουν για την ανακούφιση των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Συγκεκριμένα ρωτούν εάν έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές τα αιτήματά τους και αν θα υλοποιηθούν, όπως και πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική ανασφάλεια των παραπάνω εργαζομένων. Αν θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση όλων στην Υγεία και την περίθαλψη κι αν προτίθενται να υιοθετήσουν διεθνείς, ουσιαστικές πρακτικές στήριξης της καλλιτεχνικής παραγωγής με οικονομικά και θεσμικά μέτρα.

«Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχουν παράπλευρες απώλειες στην οικονομία. Μία, που έχει συζητηθεί ελάχιστα, είναι η ανυπολόγιστη ζημιά στον πολιτισμό και ειδικότερα στα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και όλων όσοι εργάζονται στον συγκεκριμένο κλάδο της ψυχαγωγίας και του θεάματος» λέει η Καλλιόπη Βέττα, εξηγώντας ότι «η ερώτηση που καταθέσαμε μαζί με άλλους 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να κάνει γνωστές τις προθέσεις της για τη στήριξη των ανθρώπων που πλήττονται», καθώς «μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτε ουσιαστικό, παρά μόνο ευχολόγια. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα εισακούσει τα αιτήματα των καλλιτεχνών και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα ακολουθώντας και τις χθεσινές προτάσεις μας».

Η στήριξη των καλλιτεχνών «πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, ειδικά στη σημερινή συγκυρία» υπογραμμίζει η βουλευτής, «γιατί, στηρίζοντας τους καλλιτέχνες, στηρίζεις τον πολιτισμό, ο οποίος πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα στις ημέρες που διανύουμε, είναι η μεγάλη μας λύτρωση και καταφυγή».

Στην ερώτηση γίνεται ειδική αναφορά στους τραγουδιστές, τους μουσικούς, τους ηχολήπτες, τους υπεύθυνους φωτισμού, τους DJs, τους τεχνικούς, τους παραγωγούς εκδηλώσεων οι οποίοι πλήττονται άμεσα με το κλείσιμο των χώρων ακροάματος και θεάματος. Επίσης, παρατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει από τα αντιπροσωπευτικά όργανα των καλλιτεχνών τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ένταξή τους στα μέτρα ενίσχυσης και ιδιαίτερα την καταβολή των 800 ευρώ, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τα επιδόματα που δικαιούνται και την ένταξη στο ταμείο ανεργίας.

Παράλληλα, παρατίθενται παραδείγματα και πολιτικές ενίσχυσης των καλλιτεχνών στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως η χρηματοδότηση πολιτιστικών οργανισμών και μεμονωμένων καλλιτεχνών, μέτρα στήριξης ανά τομέα καλλιτεχνικής παραγωγής, ταμεία αλληλεγγύης και χρηματοδότησης, πρόβλεψη για προνομιακά δάνεια, φοροαπαλλαγές κ.ά., τα οποία πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για μια συντεταγμένη πολιτική δράση και στη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL