Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Φοίβος Δεληβοριάς προς υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού: / Δημιουργήστε ένα ταμείο στήριξης για τους καλλιτέχνες και δημιουργούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοίβος Δεληβοριάς προς υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού: / Δημιουργήστε ένα ταμείο στήριξης για τους καλλιτέχνες και δημιουργούς

Προσαρμόζοντας στο δικό του οπλοστάσιο τον στίχο του Εμπειρίκου «Πάρε τη λέξη μου, δώσε το χέρι σου», από την πρώτη στιγμή της αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι, κάθε μέρα προσφέρει τις μουσικές του επιλογές μέσα από τα social media δημιουργώντας ένα πλέγμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

Ωστόσο βιώνει και ο ίδιος την αγωνία των συναδέλφων του για την επιβίωσή τους μετά την αναστολή της λειτουργίας όλων των πολιτιστικών χώρων της επικράτειας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, του αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που συγκρότησαν οι ίδιοι οι δημιουργοί, αγωνιά για την τύχη του νεοσύστατου οργανισμού και παρακολουθεί τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού και τις πολιτικές που δεν αναλαμβάνει μπροστά σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση προκειμένου να ανακουφίσει τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

Πριν από μερικές ημέρες άλλωστε όλα τα σωματεία και οι οργανισμοί που αφορούν το ελληνικό τραγούδι, με κοινή επιστολή τους στα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, ανέδειξαν το θέμα ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει.

Μπροστά σ’ αυτή την εκκωφαντική σιωπή ο Φοίβος Δεληβοριάς καταθέτει τη δική του πρόταση και την αγωνία ενός ολόκληρου κλάδου που ακόμα και αυτή τη δύσκολη περίοδο φροντίζει να δίνει τις νότες του και να χαϊδεύει τα χέρια μας.

Ανύπαρκτα συνταξιοδοτικό και ασφάλιση

«Οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι στιχουργοί, οι συνθέτες και οι τεχνικοί των συναυλιών δεν αντιμετωπίζουν απλώς πρόβλημα επιβίωσης, αλλά και συνολικής ύπαρξης. Πολλοί από μας είναι αυτοαπασχολούμενοι, οι περισσότεροι χωρίς σταθερή εργοδοσία και μετά τον θάνατο της δισκογραφίας τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη βίαιη συρρίκνωση των συναυλιών.

Αυτό σημαίνει πως και τα ελάχιστα ένσημα που κολλούσαμε δεν υπάρχουν πια. Το συνταξιοδοτικό και η ασφάλισή μας είναι ανύπαρκτες» λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς ιχνογραφώντας το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην εποχή της πανδημίας.

«Είναι επείγον λοιπόν να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών ένα ταμείο στήριξης -κάτι σαν ταμείο ανεργίας- για τον κλάδο μας. Ο χρόνος και τα ποσά μένει να διευκρινιστούν, το ταμείο όμως πρέπει να δημιουργηθεί ‘χθες’» υπογραμμίζει.

«Διαβάζουμε τα μέτρα που έχουν λάβει ήδη οι κυβερνήσεις της Ιταλίας ή της Γερμανίας και ακόμα δεν έχουμε δει κανένα αντίστοιχο να λαμβάνεται στη δική μας χώρα, της οποίας ο μουσικός πολιτισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητας».

 

Κανένας μόνος αυτές τις άγριες μέρες

Στην ίδια κατεύθυνση ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος διαμηνύει «Κανείς μόνος του αυτές τις άγριες μέρες» και συγκεντρώνει υπογραφές καλλιτεχνών και δημιουργών προκειμένου να «αναδείξουμε μα και να λύσουμε το πρόβλημα της μη επιδότησης του μεγαλύτερου ποσοστού των μουσικών και γενικότερα των καλλιτεχνών ανά την Ελλάδα, σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, την οποία περνάει ο κόσμος και η χώρα μας».

Ήδη οι πρώτες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί. Ανάμεσά τους οι Γιάννης Αγγελάκας, Χαρούλα Αλεξίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Καλλιόπη Βέττα, Τάσος Γκρους, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, Κώστας Καλδάρας, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Μελίνα Κανά, Ανδρέας Καρακότας, Θέμης Καραμουρατίδης, Κλέων Γρηγοριάδης, Θωμάς Κοροβίνης, Σταμάτης Κραουνάκης και πολλοί ακόμα έχουν υπογράψει. Η λίστα διευρύνεται.

 

Χρ. Βερναρδάκης: Γενναία χρηματοδότηση

Τη φωνή του μ’ αυτή των καλλιτεχνών, των δημιουργών και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό ενώνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας την πολιτική διάσταση της αυτονόητης μέριμνας που οφείλει να παρέχει ένα ευνομούμενο κράτος στους καλλιτέχνες του.

Αναγνωρίζοντας ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας, μεταξύ άλλων, και των χώρων πολιτισμού «έχουν επιφέρει μεγάλες απώλειες εισοδημάτων στους ανθρώπους του πολιτισμού» και  παράλληλα τους στερεί τη δυνατότητα «να αποκτήσουν εισόδημα από την παραγωγή και άμεση εκμετάλλευση του έργου τους» και «να λαμβάνουν δικαιώματα (αμοιβή) από τη χρήση των έργων τους από τις επιχειρήσεις που με κυβερνητική απόφαση ανεστάλη η λειτουργία τους», προτείνει να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

* «Να ενισχυθούν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) των κατά περίπτωση δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, στη βάση του αριθμού των μελών τους, με έκτακτη επιχορήγησή τους, με σκοπό να διανείμουν χρηματικό βοήθημα στα μέλη τους».

* «Το ΥΠΠΟΑ να χρηματοδοτήσει άμεσα με ένα μεγάλο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης προτάσεις δημιουργίας σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς, ώστε αυτές οι έκτακτες ημέρες να γίνουν ευκαιρία για τους πνευματικούς δημιουργούς σε παραγωγή έργων».

* «Ειδικότερα για τους δημιουργούς μέλη της ΕΥΕΔ (συνθέτες, στιχουργούς και κληρονόμους ρεπερτορίων), οι οποίοι είναι πάνω από 13.000, επείγει να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκκρεμότητες της μεταφοράς της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στον φορέα τους, την ΕΔΕΜ, ώστε πριν από τη λήξη της λειτουργίας της ΕΥΕΔ (6.6.2020) να προετοιμαστεί η οργάνωση της ΕΔΕΜ και η δραστηριοποίησή της αμέσως μόλις ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση».

* Τέλος προτείνει «να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού στο επίδομα των 800 ευρώ» και «το ΥΠΠΟΑ να διεκδικήσει ειδικά κονδύλια από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον χώρο της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας».

Να υπενθυμίσουμε ότι η αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού έχει προκαλέσει και ενδονεοδημοκρατική δυσφορία, με τη βουλευτή της Ν.Δ. Όλγας Κεφαλλογιάννη, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέτει κοινοβουλευτική ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού για τα μέτρα στήριξης καλλιτεχνών και χώρων θεάματος και ψυχαγωγίας.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL