Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Απερχόμενη διοίκηση ΚΘΒΕ: / Πραξικοπηματική και αήθης η συμπεριφορά της Λ. Μενδώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απερχόμενη διοίκηση ΚΘΒΕ: / Πραξικοπηματική και αήθης η συμπεριφορά της Λ. Μενδώνη

Δημοσθένης Δώδος, Άρης Στυλιανού, Γιάννης Αναστασάκης και Μαρία Τσιμά στη χθεσινή αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου

Η συγκίνηση αλλά και η πικρία κυριάρχησαν στη χθεσινή, αποχαιρετιστήρια ουσιαστικά, συνέντευξη Τύπου της απερχόμενης διοίκησης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που είχε έναν απολογιστικό χαρακτήρα για την τετραετία που πέρασε και μέσα στην οποία το θέατρο, που ήταν στα πρόθυρα διάλυσης σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο ορθοπόδησε οικονομικά, αλλά παρουσίασε ένα σοβαρό καλλιτεχνικό έργο, πολλές φορές πρωτοποριακό, ανοίχτηκε στην κοινωνία και έδωσε την ευκαιρία ακόμη και στους οικονομικά ασθενέστερους να δουν τις παραστάσεις του.

Για όλα τα παραπάνω, τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού και ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Δώδος όσο και ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης και η αναπληρώτρια διευθύντρια Μαρία Τσιμά δήλωσαν «περήφανοι» και ότι «θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά», ενώ δεν έκρυψαν την πικρία τους για τον «απολίτιστο» τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά και για τον πόλεμο που δέχθηκαν εκ των έσω από μικρές ομάδες εργαζόμενων όλα αυτά τα χρόνια.

Όλο το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο πληροφορήθηκε την «καρατόμησή» του από δημοσιεύματα, αφού ουδείς από το ΥΠΠΟΑ μέχρι χθες είχε μπει στον κόπο να επικοινωνήσει με το πρόεδρο ή τον καλλιτεχνικό διευθυντή. «Αυτή η συμπεριφορά είναι από πολιτική άποψη πραξικοπηματική, αλλά και από ευρύτερα πολιτισμένη άποψη, απολίτιστη και αήθη» σχολίασε ο Άρης Στυλιανού, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή «εκθέτει την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και ίσως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει ευαγγελιστεί ένα νέος ήθος ή κάποιες φιλελεύθερες και αστικά προχωρημένες αρχές». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσπάθησε επανειλημμένα να έρθει σε επαφή με τη Λ. Μενδώνη ώστε να συζητήσουν το ζήτημα του ΚΘΒΕ και ενδεχομένως να τη βοηθήσουν υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Από τα 8,5 εκατ. χρέη στα 2,2 εκατ. ευρώ στα ταμεία

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΚΘΒΕ αναφέρθηκαν εκτενώς στην προσπάθεια που έγινε από την απερχόμενη διοίκηση για να μπει μια τάξη στα οικονομικά του θεάτρου, μια προσπάθεια που διάφοροι δορυφόροι της Ν.Δ. επιδιώκουν να την απαξιώσουν υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε εξαιτίας των μεγάλων κρατικών επιχορηγήσεων στη ΣΥΡΙΖΑϊκή διοίκηση του ΚΘΒΕ. «Όταν ήρθαμε στο ΚΘΒΕ υπήρχαν στο ταμείο 3.500 ευρώ και χρέη πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ. Αυτά μηδενίστηκαν και δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ» επισήμανε ο Άρ. Στυλιανού και τόνισε ότι η νέα διοίκηση θα βρεθεί σε «καλή στιγμή οικονομικά», αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,2 εκατ. ευρώ στα ταμεία και αναμένεται και η τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης, που είναι περί τις 500.000 ευρώ.

«Είναι η Αριστερά, ηλίθιε...»

Σημείωσε ότι σαφώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε κάποιες έκτακτες επιχορηγήσεις, κάτι που γίνονταν και στο παρελθόν, αλλά «έδωσαν τα λεφτά γιατί είδαν σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συνέπεια και όρεξη για δουλειά» και όχι διότι είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπήρχε πίεση από εμάς για να επιβιώσει το θέατρο και να μην είναι ημιθανές. Κάναμε οικονομίες, περιορίσαμε δαπάνες... Τα χρήματα ήρθαν, αλλά κάναμε τεράστια προσπάθεια για να μείνουν και να αξιοποιηθούν» τόνισε σε άλλο σημείο, κάνοντας σαφές ότι το καλό οικονομικό αποτέλεσμα δεν ήρθε μόνο από τις επιχορηγήσεις, αλλά από ένα σοβαρό νοικοκύρεμα και μια τεράστια προσπάθεια που περιελάμβανε ρυθμίσεις, δικαστικές διαμάχες, αιτήματα για επιστροφές φόρων, δεκάδες επισκέψεις σε υπουργεία και εφορείες. «Απαιτώντας, απειλώντας, επαιτώντας, πετύχαμε κάποια πράγματα» τόνισε, για να καταλήξει: «Θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά, αλλά με μια θλίψη, γιατί αγαπήσαμε το θέατρο».

Ο Δημοσθένης Δώδος, απαντώντας στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για να απαξιωθεί το γεγονός ότι το ΚΘΒΕ ξεχρέωσε το προηγούμενο διάστημα όλα του τα χρέη, τόνισε: «είναι η Αριστερά, ηλίθιε... Είναι η Αριστερά που βάζει ψηλά τα θέματα Πολιτισμού», παραφράζοντας τη φράση «είναι η οικονομία, ηλίθιε» του Τζέιμς Κάρβιλ, που ήταν σύμβουλος επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον. Απέδωσε δε την κακόβουλη αυτή προσπάθεια σε ανθρώπους «που μάλλον βρέθηκαν εκτός business as usual», ενώ για να δείξει τη λογική διαχείρησης που επικρατούσε στο παρελθόν στο ΚΘΒΕ ανέφερε μία από τις πρώτες εμπειρίες που είχε ως αντιπρόεδρος, όταν δέχθηκε ένα αίτημα αγοράς ενός εξαρτήματος στην τιμή των 21.000 ευρώ, την ώρα που το εξάρτημα στοίχιζε στην πραγματικότητα 12.000. Μάλιστα, το εξάρτημα τελικά δεν χρειαζόταν καν να αγοραστεί, διότι το παλιό λειτούργησε άψογα όταν αλλάχθηκε μια απλή ασφάλεια.

"Τιμήσαμε τη θέση μας"

Εμφανώς συγκινημένοι, ο Γιάννης Αναστασάκης και η Μαρία Τσιμά αναφέρθηκαν στο καλλιτεχνικό, αλλά και το κοινωνικό έργο που έγινε όλα αυτά τα χρόνια και ευχαρίστησαν συνεργάτες, ηθοποιούς, εργαζόμενους και κοινό. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής μίλησε με καλά λόγια για τον διάδοχό του, ενώ δεν έκρυψε κι αυτός την πικρία του για τον «άδοξο και άκομψο» τρόπο με τον οποίο λήγει η θητεία του. «Τι να αποδείξουμε; Ότι εργαστήκαμε έντιμα και τιμήσαμε τη θέση μας; Λέγαμε με τη Μαρία πάμε να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο. Έγινε αυτό το καλύτερο. Μαζεύαμε όμως και πολλούς εχθρούς και μέσα στο θέατρο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Μ. Τσιμά αναφέρθηκε στους 200.000 θεατές που παρακολουθούσαν κάθε χρόνο τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ, το άνοιγμα του θεάτρου σε νέους σκηνοθέτες και ηθοποιούς και στο «άπλωμα» του θεάτρου μέχρι την Ειδομένη και τους καταυλισμούς των προσφύγων. Η απερχόμενη διοίκηση, πάντως, λίγο πριν πέσει η «αυλαία», εισέπραξε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από νέους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους παράγοντες του θεάτρου που έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε δημοσιευτεί το ΦΕΚ για την αντικατάσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή ή του Δ.Σ. του θεάτρου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL