Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας: Αλλαγή διοίκησης χωρίς τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες

Χωρίς τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες αποπέμφθηκε χθες το απόγευμα το Δ.Σ. του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, και μάλιστα σε μια κομβική περίοδο για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα, την ώρα που εξελίσσεται η μετάβαση από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων στον νέο αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης των δημιουργών, την ΕΔΕΜ.

Από τους δημοσιογράφους και από την ανακοίνωση ενημερώθηκαν τα μέλη του προηγούμενου ΔΣ του ΟΠΙ για την απομάκρυνσή τους, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί δημοσίευση σχετικού ΦΕΚ.

Το νέο Δ.Σ. του ΟΠΙ απαρτίζεται από έξι δικηγόρους και την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. Πρόεδρός του ορίζεται ο Παναγιώτης Τσίρης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Μαυρίκας, αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ μέλη του, εκτός της Μ. Αντωνιάδου, είναι οι δικηγόροι Βασιλική Αλιμπέρτη, Κλεοπάτρα Κούτρα, Ζωή Μαυροσκότη και Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, "σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να διαχειριστεί μείζονος σημασίας ζητήματα ως προς την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά και ανοιχτά μέτωπα που κληροδοτήθηκαν", όπως "η ευθύνη για την ομαλή μετάβαση στο υπό διαμόρφωση τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, η προσαρμογή του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου σε ευρωπαϊκές απαιτήσεις σε ένα δυναμικό πεδίο που εξελίσσεται διαρκώς στη σημερινή ψηφιακή εποχή, αλλά και η εκπροσώπηση της χώρας σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα με στόχο τη συνδιαμόρφωση από ελληνικής πλευράς μελλοντικών αποφάσεων και πολιτικών".

Αντίδραση για τη Σταματούδη

Ίσως δεν είναι τυχαία η ξαφνική αυτή απόφαση του υπουργείου, αφού το προηγούμενο Δ.Σ. του ΟΠΙ είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση της υπουργού, πριν από ένα μήνα, να ορίσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία ουσιαστικά υποκαθιστά τον Οργανισμό και να διορίσει πρόεδρό της την προηγούμενη διευθύντρια του Οργανισμού Ειρήνη Σταματούδη. Εκτός από τις διαμαρτυρίες της διοίκησης του ΟΠΙ, αυτή η ξαφνική κίνηση της υπουργού είχε ξεσηκώσει την οργή των Ελλήνων δημιουργών. Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν μία σειρά "καυτά" ζητήματα που χειρίζεται ο Οργανισμός.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΟΠΙ Γιάννης Αντωνιάδης, που πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο την αλλαγή του Δ.Σ., ο Οργανισμός "διαχειρίζεται σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα, όπως καταγγελίες κατά οργανισμών συλλογικής διαχείρησης, την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, δηλαδή του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης των δημιουργών, αλλά και τη μετάβαση από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ". Για όλα αυτά τα ζητήματα, λέει ο Γιάννης Αντωνιάδης, "υπάρχουν εισηγήσεις και αποφάσεις του πρώην Δ.Σ. στο γραφείο της υπουργού. Το πρώην Δ.Σ. λειτουργούσε κανονικά και ανταποκρίθηκε σε όλα τα θέματα που του είχαν τεθεί".

Από την ανακοίνωση του υπουργείου ενημερώθηκε για την αποπομπή του Δ.Σ. το μέλος του Γιάννης Μπουλέκος. "Με έκπληξη πληροφορήθηκα την αποπομπή μας χωρίς να ζητηθεί εκ των προτέρων η παραίτησή μας" λέει επισημαίνοντας ότι "η κ. Μενδώνη για μία ακόμη φορά απαξιώνει τους οργανισμούς του υπουργείου και τους θεσμούς που τους διέπουν και ειδικότερα τον ΟΠΙ, που το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιχείρησε να 'καταργήσει' ορίζοντας νομοπαρασκευαστική επιτροπή με ίδιες αρμοδιότητες".

Κομβικής πάντως σημασίας είναι η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ προκειμένου να γίνει η μετάβαση από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων στον νέο οργανισμό των δημιουργών. Όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας, ζήτησε από τους δημιουργούς, μετά τη συνάντησή τους, να ετοιμάσουν ένα πειστικό μπίζνες πλαν για τον Οργανισμό τους, δεν ανέφερε τίποτα ωστόσο για την αδειοδότησή του, καθυστερώντας έτσι μια πολύ σημαντική διαδικασία για τα πνευματικά δικαιώματα. Με ενδιαφέρον αναμένεται τι ακριβώς θα πράξει το υπουργείο Πολιτισμού. Θα ολοκληρώσει ομαλά τη μετάβαση ή επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις στους δημιουργούς;

Πόλυ Κρημνιώτη

 

Δείτε όλα τα σχόλια