Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Σκάνδαλο κακοδιαχείρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού / Ψεύδη και υπεκφυγές από τη Λίνα Μενδώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο κακοδιαχείρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού / Ψεύδη και υπεκφυγές από τη Λίνα Μενδώνη

Χωρίς πειστικές απαντήσεις, με ψευδείς ισχυρισμούς και με διάθεση να απεμπλακεί προσωπικά από το σκάνδαλο της κακοδιαχείρισης των πόρων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού εμφανίστηκε η Λίνα Μενδώνη κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Την ίδια ώρα ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος εξέφραζε την ανησυχία του ότι η πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να θέσει σε εκκαθάριση το Ταμείο Αλληλοβοήθειας μπορεί να οδηγήσει σε «συγκάλυψη» της δικαστικής έρευνας, η οποία ήδη έχει οδηγήσει σε κακουργηματικές διώξεις για 17 στελέχη του Ταμείου.

Ο Π. Σκουρολιάκος επισήμανε ότι το πόρισμα των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μετά από έρευνα που ζήτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαπίστωσε «μη νόμιμες κι εκτός σκοπού» δαπάνες ύψους 45 εκατ. ευρώ την περίοδο 2000-2016 θυμίζοντας ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας χρηματοδοτείται μόνο με κρατικά χρήματα μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι δικαστικές διώξεις αποτελούν πρωτίστως «ηθική δικαίωση για εμάς».

Μάλιστα επέκρινε τη Λ. Μενδώνη γιατί δεν απάντησε ποτέ στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που αποκάλυψε ότι μέρος των πόρων του Ταμείου οδηγούνταν στο γραφείο των υπουργών αλλά και της Λ. Μενδώνη, που ήταν τότε γενική γραμματέας του υπουργείου, προκειμένου να καλύψουν υπερωρίες υπαλλήλων.

"Υποκινούμενα τα δημοσιεύματα"

Η Λ. Μενδώνη περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι «δεν συνηθίζω να απαντώ σε υποκινούμενα δημοσιεύματα που δημιουργούν εντυπώσεις» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την μερίδα του Τύπου που πρόσκειται σε αυτόν ότι «ανακυκλώνει» διαρκώς το σκάνδαλο της κακοδιαχείρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας προκειμένου «να στήσει ένα ακόμα πολιτικό σκάνδαλο». Ο Π. Σκουρολιάκος αντέδρασε έντονα αναρωτώμενος «από πότε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έγινε ανακύκλωση κατηγοριών».

Η υπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένη για τις αναφορές σε κακοδιαχείριση των πόρων του Ταμείου επί ημερών της και μίλησε για «λάσπη στον ανεμιστήρα» και «ύπουλη και χωρίς ίχνος πολιτικού θάρρους» προσπάθεια του Π. Σκουρολιάκου να τη «βάλει στο κάδρο» του σκανδάλου. Ακόμη ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία που κατέθεσε ο Π. Σκουρολιάκος είναι «εσφαλμένα», καθώς το πόρισμα αφορά την περίοδο 2005-2016, αφαιρώντας την περίοδο 1999-2004, όταν ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Όσον αφορά τη δεύτερη περίοδο της θητείας της ως γενικής γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού μεταξύ 2009 και 2015, η Λ. Μενδώνη υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία εναντίον της καλώντας τον Π. Σκουρολιάκο να τα παρουσιάσει. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η ίδια καταθέτει εδώ και χρόνια δήλωση πόθεν έσχες, από όπου προκύπτει ότι η προσωπική της περιουσία παραμένει αμετάβλητη.

Η Λ. Μενδώνη ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το πόρισμα του ΓΛΚ δεν έχει πρωτοκολληθεί

Η Λ. Μενδώνη επιχείρησε να αποδομήσει τα στοιχεία ισχυριζόμενη ότι το πόρισμα των ελεγκτών του ΓΛΚ δεν έχει πρωτοκολληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, αναρωτώμενη μάλιστα αν έχει σταλεί στον εισαγγελέα και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η "Αυγή" στη διάθεσή της, το πόρισμα του ΓΛΚ πρωτοκολλήθηκε από το γραφείο υπουργού Πολιτισμού στις 25.7.2018 με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ (Εμπιστευτικό) 592. Το ίδιο πόρισμα διαβιβάστηκε στον οικονομικό εισαγγελέα από το ΓΛΚ με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ 2/84347 στις 16.11.2018. Από το γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ 78 στις 29.8.2018, ενώ την ίδια μέρα διαβιβάστηκε στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου με αρ. πρωτοκόλλου ΕΜΠ 81.

Η υπουργός επικαλέστηκε την έλλειψη πρωτοκόλλησης και για τα έγγραφα που αποκάλυψε η «Εφ. Συν.» και εμφανίζουν κακοδιαχείριση και επί ημερών της. Ωστόσο το δημοσίευμα αφορούσε αποδείξεις πληρωμών και εισπράξεων, που δεν πρωτοκολλούνται, και επίσης έκανε αναφορά στο πόρισμα του ΓΛΚ για το 1 εκατομμύριο ευρώ που εκταμιεύτηκε από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ύστερα από παρέμβαση του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Δραβίλα.

Παράλληλα η Λ. Μενδώνη υποστήριξε ότι μέρος των πόρων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας διατέθηκε ως επίδομα πολιτιστικής επιμόρφωσης υπαλλήλων, επίδομα που στη συνέχεια ενσωματώθηκε στον μισθό όλων των υπαλλήλων.

Η Λ. Μενδώνη απάντησε και στις ανησυχίες του Π. Σκουρολιάκου για την εκκαθάριση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και πιθανή συγκάλυψη της υπόθεσης ισχυριζόμενη ότι «τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί» και ότι όλα τα σχετικά έγγραφα έχουν τεθεί στη διάθεση της εισαγγελέως διαφθοράς. Η Λ. Μενδώνη παρατήρησε ότι η εκκαθάριση του Ταμείου θα γίνει «υποδειγματικά» κι όσοι έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους.

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL