Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Π.Σκουρολιάκος: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον ΟΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π.Σκουρολιάκος: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον ΟΠΙ

«Η επιλογή της Ειρήνης Σταματούδη για την θέση του προέδρου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, το οποίο βαραίνει τους ώμους της κας υπουργού», σημειώνει ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «υπενθυμίζεται ότι η κα Σταματούδη παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την θέση της Διευθύντριας του ΟΠΙ, μετά την εισήγηση του ΔΣ του οργανισμού, λόγω της αποκάλυψης («Έθνος της Κυριακής», 5/8/2018), ότι ο ΟΠΙ είχε δεχτεί δωρεά ύψους 120.000 ευρώ από την ΑΕΠΙ, την οποία υποτίθεται πως όφειλε να ελέγχει».

Επιπρόσθετα, ο Π.Σκουρολιάκος υπογραμμίζει ότι «είναι πλέον φανερό ότι η κα Μενδώνη έχει σχέδιο για τον Πολιτισμό και μάλιστα πολύ συγκεκριμένο: την πλήρη αποκατάσταση όλης της παλιάς στρατιάς "ημετέρων", ανεξαρτήτως προτέρου βίου».

«Όπου δε αδυνατεί να το κάνει νομότυπα το κάνει «δια της πλαγίας» προκειμένου να επιτύχει το στόχο της. Το κόστος της παλιάς -με νέο πρόσωπο- διαπλοκής ποιος θα το αναλάβει;» σχολιάζει ο ίδιος.

Τέλος, ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «από τη σύσταση του το 1993, κύρια αρμοδιότητα του ΟΠΙ σύμφωνα με το άρθρο 69 του ν. 2121/1993 είναι "η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων". Ουδέποτε κατά το παρελθόν για την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, όπως την 2014/66/Ε, συστάθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή αλλά η σχετικές εργασίες έγιναν από τον ΟΠΙ.

» Με την απόφασή της για τη σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, στην οποία ανατίθεται το σύνολο της ενσωμάτωσης των εκκρεμών οδηγιών αλλά και η ρύθμιση ζητημάτων της ισχύουσας νομοθεσίας, η κ. Υπουργός παρακάμπτει τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΙ όσο και την Διευθύντριά του αναθέτοντας τις αρμοδιότητές του σε πρόσωπα της αρεσκείας της. Μάλιστα δίνεται το δικαίωμα χρησιμοποίησης των δομών και του προσωπικού του ΟΠΙ σε πρόσωπα εκτός αυτού» τονίζει ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL