Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος: Σύμφωνα με τους κανόνες της Attica Bank τα δάνεια Πολάκη

Eurokinissi

Τηλεφώνημα Πολάκη σε Στουρνάρα: "Καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε" τα δάνεια Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, το δάνειο του 'Κήρυκα' Χανίων, τα δάνεια πολιτικών όπως οι Σπυράκη, Γεωργιάδης και άλλοι, "που είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο", τα δάνεια του 'Πρώτου Θέματος', "που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα"

Καθ' όλα νόμιμο είναι το δάνειο που πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από την Attica Bank, ενώ έχουν τηρηθεί οι τυπικές διαδικασίες, σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συμμετείχε η διοίκηση της Attica Bank, σε σχέση με τα όσα είδαν το “φως της δημοσιότητας” για το δάνειο ύψους 100.000 ευρώ.

«Το δάνειο που πήρε ο κ. Πολάκης είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Attica Bank» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει άλλο πολιτικό πρόσωπο το οποίο να έχει λάβει δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα» και κατέληξαν ότι «το θέμα κλείνει για την ΤτΕ». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολλά τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν λάβει δάνεια από τις συστημικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να έχει εγερθεί κάποιου είδους ζήτημα, κάτι το οποίο ανέφερε σχετικά και η Attica Bank σε ανακοίνωσή της.

Attica Bank: Δανειοδότηση με αυστηρά πιστοδοτικά όρια

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Attica Bank και σημειώνει:

«Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της τράπεζας».

Χορήγηση δανείων σε πολιτικά πρόσωπα από άλλες τράπεζες

Επιπλέον, η τράπεζα προσθέτει με νόημα πως «η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές τράπεζες».

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι: «Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας».

Ο διάλογος Πολάκη - Στουρνάρα

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση προχώρησε ο Παύλος Πολάκης καλώντας στο τηλέφωνο το Γιάννη Στουρνάρα, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα www.documentonews.gr και επιβεβαίωσε ο πρώτος στον λογαριασμό του στο Facebook.

Τα βασικότερα σημεία έχουν ως εξής:

ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας;

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μάλιστα, ο ίδιος.

Π.: Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης.

ΣΤ.: Γεια σας, τι κάνετε;

Π: Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος.

Σ.: Μα όχι, εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι

Π.: Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση.

Σ.: Όχι, δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση.

Π.: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειό μου. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι... Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ να ελέγξετε και τα εξής δάνεια:

1. Το δάνειο του "Κήρυκα" Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή δώδεκα χρόνια.

2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα.

4. Τα δάνεια του "Πρώτου Θέματος" -ποσό 33 εκατ. ευρώ-, που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.

Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά, μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί, αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.

Σ.: Να σας πω... Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουνε, διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς, ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε...

Π.: Τι μου λέτε, κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα Μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;

Σ.: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω.

Π.: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας απ όσο ξέρω...

Σ.: Μπα, όλοι δικοί μου είναι.

Π.: Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κ.λπ... Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο "Πρώτο Θέμα";

Σ.: Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν.

Π.: Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα, γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα.

ΣΤ.: Μάλιστα, καλά.

Π.: Καλό απόγευμα.

ΣΤ.: Καλό απόγευμα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Υπόκοσμος

Σε πρώτο επίπεδο, ο στρατός των ΜΜΕ που διαπλέκεται με την κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Εξαφάνισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της κρίσης, όπως συστηματικά εξαφανίζει τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε μπορεί να κάνει ζημιά στον Κ. Μητσοτάκη

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις