Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Γ. Σταθάκης: Με τη συμφωνία των Πρεσπών αποκαθίσταται ένας ιστορικός φυσικός οικονομικός χώρος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης: Με τη συμφωνία των Πρεσπών αποκαθίσταται ένας ιστορικός φυσικός οικονομικός χώρος

«Η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων ανοίγει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για την Ελλάδα” τόνισε χθες μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Η αναπτυξιακή διάσταση της συμφωνίας των Πρεσπών”.

Ο ίδιος μάλιστα, αφού πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή για το πώς συγκροτήθηκε η έννοια έθνος, πρόσθεσε ότι: “Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος, που ανοίγει τον δρόμο στη γειτονική χώρα για συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς, αποτελεί μια ευκαιρία που κανένας αξιόπιστος πολιτικός δεν θα άφηνε να πάει χαμένη» αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της συμφωνίας ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι οι υφιστάμενες οικονομικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή αποκτούν νέα διάσταση αφού η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ανακτήσει την ενδοχώρα των Βαλκανίων, κάτι το οποίο αποτελούσε πεδίο δράσης πολλών χωρών επί δεκαετίες. Άλλωστε πρόσθεσε ότι "βρισκόμαστε σε μια φάση όπου οι διεθνείς οργανισμοί έφτασαν στα δυτικά Βαλκάνια", διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη γειτονική χώρα.

Αλλαγή χάρτη

«Αίφνης αλλάζει ο χάρτης» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ως παράδειγμα την προοπτική δημιουργίας μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς «που θα λειτουργεί μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αλλά και με βάση το ίδιο θεσμικό πλαίσιο». Με τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε καταλήγοντας ο Γιώργος Σταθάκης, «αποκαθίσταται ένας ιστορικός φυσικός οικονομικός χώρος».

Από εκεί και πέρα ο υπουργός "βλέπει" ευκαιρίες συνανάπτυξης για τις επιχειρήσεις των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η ενέργεια και οι επενδύσεις. Μάλιστα παρατήρησε πως πλέον "κάποιος που θα ενδιαφέρεται να επενδύσει θα δει μπροστά του μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και όχι δύο ξεχωριστές αγορές με το δικό τους πλαίσιο".

Τραπεζικός τομέας

Μετά την ομιλία Σταθάκη παρενέβη η πρώην υπουργός και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η οποία αναφέρθηκε στην επιβολή αποεπένδυσης των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια στα χρόνια των δύο πρώτων Μνημονίων, κάτι το οποίο θεωρεί λανθασμένη προσέγγιση.

Με τη σειρά του ο Γιώργος Σταθάκης πήρε τον λόγο και ανέφερε ότι το παραπάνω πρέπει να αλλάξει, από εδώ και στο εξής να αποτελέσει στρατηγική στόχευση για τις ελληνικές τράπεζες η αγορά των Βαλκανίων. Μάλιστα, σημείωσε πως όσες έχουν παραμείνει θα αποκομίσουν οφέλη από τη συγκεκριμένη συμφωνία.

"Πολλαπλασιαστικά οφέλη"

Αργότερα τον λόγο έλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει η συμφωνία των Πρεσπών σε πολλά οικονομικά πεδία, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις μεταφορές και τον τουρισμό. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα και τις Πρέσπες, ως προσφερόμενο τουριστικό προορισμό, πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν η Ελλάδα, η Αλβανία και η FYROM, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά".

Από εκεί και πέρα, αφήνοντας "αιχμές" προς πολλές αντιπολιτευτικές κατευθύνσεις, ανέφερε ότι "η Ελλάδα δεν είχε τίποτα να φοβηθεί από μια χώρα που έχει ΑΕΠ μικρότερο κατά 17 φορές της δικής μας, ενώ το άθροισμα των ΑΕΠ όλων των βαλκανικών χωρών είναι μικρότερο της Ελλάδας".

Πολιτικά κέρδη

Αναφερόμενος στα πολιτικά κέρδη της συμφωνίας ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στην Ιστορία, καθότι πλέον οι γείτονες δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, καθώς προέρχονται από σλαβικά φύλα κατά τον 7ο αιώνα, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγια θέση της ελληνική πλευράς, χαρακτηρίζοντας το αίτημα δίκαιο.

Δίκαιο χαρακτήρισε και εκείνο το αίτημα της ελληνικής πλευράς -το οποίο ικανοποιήθηκε- περί άρσης των αλυτρωτικών αναφορών στο σύνταγμα της FYROM, "κάτι το οποίο επίσης αποτελούσε πάγιο ζητούμενο για την ελληνική διπλωματία και το πετύχαμε". Ακόμη αναφέρθηκε και στα περί σύνθετης ονομασίας, το οποίο ήταν με τη σειρά του αντικείμενο για την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Αντωνίου και ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς.

"Βολές" Τριγάζη σε Ρουσόπουλο

Θυμίζοντας το προσχέδιο Μολυβιάτη στη Βουλή, το οποίο περιείχε σύνθετη ονομασία, διέψευσε τον ισχυρισμό ότι η σύνθετη ονομασία δεν ήταν εθνική γραμμή

Βολές κατά του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου -επί κυβέρνησης Καραμανλή- Θοδωρή Ρουσόπουλου εξαπέλυσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης λέγοντας ότι άκουσε τον πρώτο να αναφέρει πως η σύνθετη ονομασία δεν αποτέλεσε ποτέ "εθνική γραμμή" για τη Ν.Δ.

Ο Π. Τριγάζης ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε φέρει στη Βουλή προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο περιείχε σύνθετη ονομασία, ενώ παράλληλα αναγνώριζε τη γλώσσα των γειτόνων ως μακεδονική, όπως και την ιθαγένεια. Εκείνος είχε γίνει κοινωνός του εγγράφου ως μέλος του Συνασπισμού και ήταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το γεγονός περί πρότασης για σύνθετη ονομασία της FYROM επιβεβαίωσε και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέροντας ωστόσο ότι η πρόταση αυτή δεν πήγε στην Ολομέλεια, καθότι έκανε πίσω η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι. Επίσης ο Π. Τριγάζης αναφέρθηκε και σε σχετικό προσχέδιο συμφωνίας που επεξεργαζόταν η ελληνική πλευρά το 1995-1996 χωρίς να υπάρχει το "erga omnes".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL