Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Εξετάζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων από το τέλος Μαρτίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξετάζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων από το τέλος Μαρτίου

Ήδη από τις 25 Ιουλίου 2018, όταν δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 30 Ιουλίου, ένα 24ωρο πριν την προβλεπόμενη εκ του νόμου προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου, αρμόδιοι σχολίαζαν ότι κάτι θα πρέπει να αλλάξει. Προς όφελος Δημοσίου, φορολογουμένων και αξιοπιστίας του κράτους. Ένα εξάμηνο μετά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φέρεται έτοιμη να σχεδιάσει το σήκωμα της αυλαίας για υποβολή των δηλώσεων νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το άνοιγμα της περιόδου δηλώσεων στο τέλος Μαρτίου, αντί Μαΐου και Ιουνίου που ξεκινά συνήθως. Αυτό δεν πιέζει τους συζύγους που σκέπτονται -σταθμίζοντας θετικά και αρνητικά- αν τους συμφέρει να υποβάλουν χωριστή φορολογική δήλωση, καθώς ούτως ή άλλως αυτό θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν με ανέκκλητη δήλωση έως την 28η Φεβρουαρίου.

Για να ξεκινήσει πάντως η υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να αποστείλουν εγκαίρως οι εμπλεκόμενοι φορείς στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ τα προς προσυμπλήρωση στοιχεία στους κωδικούς των δηλώσεων (αποδοχές μισθωτών, καταβαλλόμενες συντάξεις, τόκοι καταθέσεων κ.λπ.).

Αν οι δηλώσεις υποβληθούν τέλος Μαρτίου, οι φορολογούμενοι θα αποκομίσουν οφέλη, όπως αποφυγή τυχόν ταλαιπωρίας από προβλήματα υπερφόρτωσης του Taxisnet λόγω μαζικής υποβολής δηλώσεων σε περιορισμένο χρονικό διάστημα ή είσπραξη επιστροφών φόρου ταχύτερα για όσους εκδοθεί πιστωτικό εκκαθαριστικό φόρου.

Κερδισμένοι θα βγουν και οι φοροτεχνικοί καθώς θα έχουν στην διάθεσή τους περισσότερο χρόνο να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους, χωρίς να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς πιεζόμενοι από τον χρόνο.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δόσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει τρεις διμηνιαίες δόσεις: έως τέλος Ιουλίου, έως τέλος Σεπτεμβρίου και έως τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο, έχουν υποβληθεί προτάσεις αύξησης αριθμού των δόσεων ακόμα και σε μηνιαία βάση από τον επόμενο μήνα υποβολής της δήλωσης και έως το τέλος του έτους, για ηπιότερη κατανομή φορολογικών βαρών στη διάρκεια του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL