Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Εγκύκλιος ΑΑΔΕ προς τις ΔΟΥ / Εγκύκλιος ΑΑΔΕ προς τις ΔΟΥ: e - δηλώσεις και για δωρεές - γονικές παροχές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ προς τις ΔΟΥ / Εγκύκλιος ΑΑΔΕ προς τις ΔΟΥ: e - δηλώσεις και για δωρεές - γονικές παροχές

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλεται από τούδε και στο εξής κάθε δήλωση φόρου δωρεάς και γονικής παροχής. Μάλιστα, αυτή θα υποβάλλεται και από τους δύο συμβαλλόμενους. Δηλαδή, η δήλωση φόρου δωρεάς θα υποβάλλεται τόσο από τον δότη όσο και από τον δέκτη της δωρεάς, ενώ όσον αφορά τη δήλωση του φόρου που επιβάλλεται επί της γονικής παροχής, και αυτή θα υποβάλλεται τόσο από τον γονέα όσο και από το τέκνο.

Τον εν λόγω εκσυγχρονισμό του συστήματος υποβολής των ως άνω δηλώσεων προανήγγειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με σχετική εγκύκλιο την οποία ήδη απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμόν Ε2001/2018 εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και η οποία υπογράφηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2018, κοινοποιήθηκαν στις εφορίες όλης της χώρας μεταξύ άλλων και οι διατάξεις του άρθρου 60 του πρόσφατα ψηφισθέντος Νόμου 4583/2018, με τις οποίες προβλέπεται η κατάργηση της διαδικασίας της χειρόγραφης συμπλήρωσης και υποβολής στις ΔΟΥ εντύπων δηλώσεων φόρου δωρεάς - γονικής παροχής. Ορίζεται σε αυτή ότι η διαδικασία αυτή θα καθοριστεί πλέον με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, της οποίας το περιεχόμενο θα προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών μέσω της εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet.

Με βάση τα όσα διευκρινίζονται στην ίδια εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, οι διατάξεις του άρθρου 60 του Ν. 4583/2018 τροποποιούν τις διατάξεις των άρθρων 85, 88 και 89 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια, οι οποίες αφορούν την υποβολή των δηλώσεων φόρου δωρεών και γονικών παροχών. Οι εν λόγω τροποποιήσεις αφορούν την καθιέρωση της διαδικασίας της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου για τις χρηματικές δωρεές και τις γονικές παροχές μέσω μηχανογραφικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, καθώς επίσης και την καθιέρωση της υποχρέωσης υποβολής κάθε δήλωσης φόρου δωρεάς και γονικής παροχής και από τους δύο συμβαλλομένους. Η υποχρέωση αυτή, όπως διευκρινίζεται, ισχύει ανεξάρτητα από το αν για τη σύσταση αυτής συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Αυτόματα η εκκαθάριση

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι, από τη στιγμή κατά την οποία θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, δηλαδή μέσω του συστήματος Τaxisnet, οι δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής χρηματικών ποσών, οι αναλογούντες φόροι θα υπολογίζονται και θα εκκαθαρίζονται αυτόματα, με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου που θα προκύπτει, δηλαδή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία θα αναγράφονται και οι κωδικοί αριθμοί των Ταυτοτήτων Οφειλής, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να εξοφλήσουν και τα οφειλόμενα ποσά. Η εξόφληση αυτή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, όπως προβλέπει άλλωστε και ο Κώδικας Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών, έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογικοί συντελεστές

Θα πρέπει ακόμη να ληφθεί υπόψη από τους ενδιαφερόμενους ότι όλες οι πραγματοποιούμενες χρηματικές δωρεές, καθώς επίσης και όλες οι χρηματικές γονικές παροχές φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, και με συντελεστές οι οποίοι ανέρχονται στα εξής ποσοστά:

- Στο 10% εφόσον πρόκειται για δωρεές χρηματικών ποσών από τους γονείς προς τα παιδιά (γονικές παροχές), από τον έναν σύζυγο προς τον άλλο σύζυγο, καθώς επίσης και από παππούδες ή γιαγιάδες προς τα εγγόνια τους.

- Στο 20% στην περίπτωση που πρόκειται για δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ αδελφών, από θείους σε ανίψια, από πεθερούς προς γαμπρούς ή προς νύφες, όπως επίσης και από προπαππούδες ή προγιαγιάδες προς τα δισέγγονά τους.

- Στο 40% όταν πρόκειται για δωρεές χρηματικών ποσών προς τους υπόλοιπους συγγενείς, καθώς και για δωρεές χρηματικών ποσών οι οποίες πραγματοποιούνται μεταξύ μη συγγενών.

Με την ίδια εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, εκτός από τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν. 4583/2018, κοινοποιούνται στις ΔΟΥ και οι ακόλουθες διατάξεις του ίδιου νόμου:

- Άρθρο 61: Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού προβλέπεται ότι για τις υποθέσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια με χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης έως και την 31η Δεκεμβρίου 2003 δεν απαιτείται, από 18 Δεκεμβρίου 2018 και εφεξής, η προσκόμιση του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια. Επίσης, κατά τον υπολογισμό του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από 18 Δεκεμβρίου 2018 δεν συνυπολογίζονται προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές οι οποίες είχαν συσταθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2003.

- Άρθρο 70: Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ με τις οποίες ανακαλείται η υποβληθείσα με τις ευεργετικές διατάξεις των άρθρων 57 έως και 60 του Ν. 4446/2016 δήλωση, με τη συνυποβολή των προβλεπόμενων κατά περίπτωση παραστατικών, τα οποία απαιτείται να αποδεικνύουν ότι συντρέχει ο λόγος ανάκλησης την 1η Ιανουαρίου του οικείου έτους, εκτός εάν για τα συγκεκριμένα ακίνητα, για τα οποία είχαν υποβληθεί οι δηλώσεις, έχει εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Διευκρινίζεται δε ότι οι τυχόν φόροι και τόκοι που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL