Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Ενδιάμεση εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος - Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα στηριχθεί στις επιχειρηματικές επενδύσεις, τις εξαγωγές, αλλά και στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης / Πάνω από 2% η ανάπτυξη μέχρι το 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενδιάμεση εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος - Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα στηριχθεί στις επιχειρηματικές επενδύσεις, τις εξαγωγές, αλλά και στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης / Πάνω από 2% η ανάπτυξη μέχρι το 2020

Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι το 2020 βλέπει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική του 2018 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας παρέδωσε την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο διοικητής ανέφερε ότι “αυτή είναι η πρώτη έκθεση που παραδίδεται μετά το πέρας των προγραμμάτων. Η οικονομία έχει ανακάμψει, κινείται με ρυθμό περίπου 2%. Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να δουν μπροστά και να ασχοληθούν με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας”, με τον πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει ότι «βρισκόμαστε εδώ μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, έχοντας πλέον κι εσείς πολύ καθαρό τοπίο για το τι συμβαίνει στη χώρα και την Ευρώπη”. Μάλιστα, ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποφάσεων που αφορούν τις συντάξεις και τα μισθολογικά, λέγοντας ότι είναι κάτι που «θα εξεταστεί, εξ όσων όλοι γνωρίζουμε, και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και η κυβέρνηση είμαι σίγουρος ότι το παρακολουθεί από κοντά και πολύ έγκαιρα θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης βεβαίως, με τον συνυπολογισμό όλων των παραγόντων που θα ικανοποιούν από εδώ και πέρα και την κοινωνία αλλά και τη σταθερότητα του προγράμματος".

Μείωση της ανεργίας και αύξηση εισοδημάτων

Αναφορικά με την έκθεση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2018, 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα στηριχτεί στις επιχειρηματικές επενδύσεις, τις εξαγωγές, αλλά και στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται πως θα έχει θετική συμβολή στην οικονομική δραστηριότητα, στηριζόμενη στην αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, η οποία θα τροφοδοτηθεί από τη σταδιακή άνοδο των αμοιβών ανά απασχολούμενο καθώς και από τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν, ιδιαίτερα από το 2019 και έπειτα, σε συνάρτηση με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τη σταδιακή αποκατάσταση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.

Οι εξαγωγές αγαθών, υποβοηθούμενες από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται με υψηλούς, αν και επιβραδυνόμενους, ρυθμούς τα επόμενα δύο χρόνια εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού και της αύξησης των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές. Άνοδο αναμένεται ότι θα σημειώσουν και οι εισαγωγές. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, στηριζόμενη κυρίως στη θετική πορεία επιμέρους τομέων της οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η μεταποίηση, συμβάλλοντας στην περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας.

Συνέχιση μεταρρυθμίσεων

Από εκεί και πέρα, στην έκθεση δίνεται έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. Η ολοκλήρωση του προγράμματος αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το υφιστάμενο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να μην επιδιώξει άμεση επιστροφή στις διεθνείς αγορές μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού, τονίζεται στην έκθεση.

Η ΤτΕ τονίζει επίσης τους σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες για τις προοπτικές της ελληνική οικονομίας. Σε ό,τι αφορά το εγχώριο περιβάλλον, η υπερβολική φορολόγηση και τυχόν ανάκληση ή καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

"Δυσανεξία" για τη μη περικοπή

Πάντως, υπάρχει και μια αίσθηση... δυσανεξίας για τη μη περικοπή των συντάξεων, καθότι η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως η μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγούν σε προς τα άνω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL