Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αποδόμηση της γραμμής της Ν.Δ. από τον Ευ. Τσακαλώτο / Αποδόμηση της γραμμής της Ν.Δ. από τον Ευ. Τσακαλώτο: Εμείς σταθεροποιήσαμε τη μεσαία τάξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποδόμηση της γραμμής της Ν.Δ. από τον Ευ. Τσακαλώτο / Αποδόμηση της γραμμής της Ν.Δ. από τον Ευ. Τσακαλώτο: Εμείς σταθεροποιήσαμε τη μεσαία τάξη

Το "αφήγημα της κυβέρνησης" περιέγραψε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών. Αφού περιέγραψε την κατάσταση στην Ευρώπη και τη ραγδαία υποχώρηση των ποσοστών των σοσιαλιστικών κομμάτων κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με κάποια εξ αυτών (σε Γαλλία, Ολλανδία κ.λπ.) να παρουσιάζουν ιστορικά χαμηλά από τη δεκαετία του 1930, τόνισε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις ώστε τα παιδιά να περάσουν καλύτερα από τους γονείς τους.

Η υπόσχεση της παγκοσμιοποίησης ήταν ότι η μεσαία τάξη δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος. Κι όμως, όπως είπε, έχασε τόσο η εργατική όσο και η μεσαία τάξη που χτυπιέται παντού. Η Αριστερά έχει δύο απαντήσεις: μερική υποχώρηση προς το έθνος - κράτος ή εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης με δημοκρατικό έλεγχο. Σημείωσε ότι σοσιαλιστές όπως ο Κόστα και ο Σάντσεθ πλησιάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αναγνωρίζουν αυτά τα προβλήματα, δεδομένου ότι, “τα προηγούμενα χρόνια, το αφήγημα Κλίντον, Μπλερ ή Σημίτη δεν μας πήγε πουθενά”.

“Δεν φτάνει μόνο η σωστή γραμμή”, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών. "Πρέπει να ξέρεις πώς να αναδιαρθρώσεις τις δημόσιες επιχειρήσεις και πώς να έχεις χρηματοδότηση για τον δημόσιο τομέα".

Όπως είπε, το αφήγημα της Ν.Δ. είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τη μεσαία τάξη. Περιέγραψε μια οικογένεια με δυο παιδιά που βρίσκεται στη μέση της κλίμακας. Όπως είπε, πριν από την κρίση είχε εισόδημα 23.900 ευρώ και το 2014 15.040 ευρώ ή μείωση 37%. Από το 2014 έως το 2016 το εισόδημα αυξήθηκε κατά 160 ευρώ. Ακόμη, χρησιμοποίησε και έτερο παράδειγμα, για οικογένεια που “ακουμπά” στο 75% των εισοδημάτων. Για ίδια χαρακτηριστικά με την προηγούμενη και εισόδημα το 2009 στις 34.000 ευρώ, έφτασε το 2014 να έχει 21.720 ευρώ, ήτοι μείωση 36%, ενώ το 2016 είχε αύξηση 146 ευρώ.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι τα νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο φτώχειας το 2011 ανέρχονταν στο 21%, το 2014 στο 30%, ενώ επί της σημερινής κυβέρνησης μειώθηκαν στο 24%. Κατά 3,9% μειώθηκαν και τα νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν υλική αποστέρηση.

Σχολιάζοντας ειδικότερα τα επιχειρήματα της Ν.Δ. εις βάρος της κυβέρνησης και παραθέτοντας στοιχεία για την πορεία των οικονομικών μεγεθών, διερωτήθηκε: «Ποιος κατέστρεψε τη μεσαία τάξη;». «Εμείς τη σταθεροποιήσαμε», επεσήμανε. «Πού είναι ο περιοριστικός προϋπολογισμός;», ανέφερε ακόμη, κάνοντας λόγο για αύξηση στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο νέος προϋπολογισμός αυξάνει τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων και αυτό προέρχεται από τα χρήματα που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεδομένων. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε σε φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος είχε πει: “Το θέμα δεν είναι τι μπορείς να κερδίσεις, το θέμα είναι τι μπορείς να διατηρήσεις”.

Βλέμμα στο μέλλον

Κλείνοντας, είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: ”Δεν με ενοχλεί που είμαι ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών Μνημονίων” και πρόσθεσε: “Θα με ενοχλούσε εάν, με όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, δεν είχαμε πάντα στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, αν τους πρώτους μήνες αποφασίζαμε ότι η πολιτική δεν μπορεί να δώσει λύση ή εάν μετά από δύο χρόνια ζητούσα από τον Αλέξη Τσίπρα να μου δώσει μια δουλειά 'σιγουράκι', όπως τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ.: σαφής αναφορά σε Σαμαρά - Στουρνάρα) ή, τέλος, για παράδειγμα, εάν δεν είχαμε βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο”. Κλείνοντας είπε: “Ο λαός δεν θα μας παινέψει για όλα αυτά. Ο λαός ξεχνά γρήγορα. Και είναι λογικό”. Γι' αυτό, πρόσθεσε, το θέμα για εμάς είναι “πώς θα πάμε από εδώ και πέρα”, καθώς ο λαός ενδιαφέρεται για την προοπτική και όχι για το παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL