Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Για μία επιχείρηση που κλείνει ανοίγουν τρεις νέες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για μία επιχείρηση που κλείνει ανοίγουν τρεις νέες!

Όσο κυλάει ο χρόνος τόσο πιο εμφανή γίνονται τα σημάδια βελτίωσης στην ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα. Ένας τομέας στον οποίο καταγράφονται οικονομικά καλύτερες συνθήκες είναι εκείνος του “ανοίγματος” νέων επιχειρήσεων, κάτι το οποίο αφορά με ξεκάθαρο τρόπο την άνοδο της πραγματικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας που παρουσιάζει σήμερα η “Α”, προκύπτει ότι για κάθε μία επιχείρηση που κλείνει ανοίγουν τρεις νέες!

Το παραπάνω στοιχείο αφορά τη διετία 2017-2018, καθότι κατά τα προηγούμενα χρόνια τα “λουκέτα” υπερτερούσαν των συστάσεων νέων επιχειρήσεων, κάτι το οποίο καταγράφεται σε όλα τα επίσημα στοιχεία.

Είναι γεγονός ότι το 2017 ήταν έτος ραγδαίας βελτίωσης του ισοζυγίου συστάσεων - διαγραφών και ένδειξη συνολικής ανάκαμψης της οικονομίας. Συγκεκριμένα το 2017 ιδρύθηκαν 30.103 επιχειρήσεις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται για μια άνοδο της τάξεως του 6% σε σχέση με το 2016.

Αντιθέτως, οι διαγραφές εταιρειών, όπως προκύπτει από το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 22%. Την πιο αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσαν οι συστάσεις ετερόρρυθμων εταιρειών (αύξηση κατά 43%) και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (αύξηση κατά 42%). Οι συστάσεις ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες συνήθως αφορούν εταιρικά σχήματα μεγαλύτερου μεγέθους, αυξήθηκαν κατά 7%.

Διατηρήθηκε η δυναμική και το 2018

Είναι δε σημαντικό να τονιστεί πως αυτή η δυναμική αποδείχτηκε διατηρήσιμη το 2018. Όπως φαίνεται από τους πίνακες, οι συστάσεις νέων εταιρειών έχουν μειωθεί ελαφρά σε σχέση με το 2018, ενώ οι διαγραφές έχουν μειωθεί αισθητά. Έτσι προκύπτει η προαναφερθείσα αναλογία τρία προς ένα (συστάσεις / διαγραφές).

Σε περιφερειακό επίπεδο, εντυπωσιακό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου στο μεγαλύτερο επιμελητήριο της πόλης (Εμπορικό - Βιομηχανικό) κατεγράφη αύξηση συστάσεων κατά 70% και μείωση διαγραφών κατά 20% (στοιχεία δεκαμήνου 2018).

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υποστηριχθεί βάσιμα ότι η ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη να παρακολουθεί στενά το θέμα.

Όταν η πραγματικότητα καταρρίπτει την καταστροφολογία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL