Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: / Γ. Σταθάκης: Ολοκληρώσαμε στρατηγικά ενεργειακά έργα και υλοποιούμε νέα που δεν υπήρχαν καν στα χαρτιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: / Γ. Σταθάκης: Ολοκληρώσαμε στρατηγικά ενεργειακά έργα και υλοποιούμε νέα που δεν υπήρχαν καν στα χαρτιά

Η Ν.Δ. προσφεύγει στην καταστροφολογία επειδή ακριβώς έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και βήματα στον ενεργειακό τομέα από την παρούσα κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης.

Όπως επισήμανε στο πλαίσιο ντιμπέιτ με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. Κ. Σκρέκα σε ραδιοφωνικό σταθμό, απαντώντας στους ισχυρισμούς του τελευταίου περί στασιμότητας στον τομέα της ενέργειας, “εκπλήσσομαι από τον κ. Σκρέκα. Στον τομέα της ενέργειας έχουν γίνει τόσες αλλαγές αυτή την τετραετία που δεν είχαν γίνει ποτέ. Αναφέρομαι στις αποκρατικοποιήσεις με ταυτόχρονη διατήρηση των υποδομών της ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο, το νέο θεσμικό πλαίσιο, την απελευθέρωση των αγορών και το ρεκόρ επενδύσεων που σημειώνεται στον ενεργειακό τομέα”.

Αναφορικά με την κριτική στη ΔΕΗ ο υπουργός τόνισε ότι και σε αυτόν τον τομέα η καταστροφολογία της Ν.Δ. δεν έχει υπόσταση, καθώς, όπως εξήγησε, είναι σχήμα οξύμωρο να επικαλείται την έκθεση του οίκου αξιολόγησης S&P περί επιφυλάξεων για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ όταν ο οίκος έχει αναβαθμίσει την επιχείρηση κατά δύο βαθμίδες...

Σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο ολοκλήρωσε έργα στρατηγικής σημασίας στον ενεργειακό τομέα, όπως είναι ο TAP, η Ρεβυθούσα και η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο, αλλά υλοποιεί μεγάλα έργα τα οποία δεν υπήρχαν ούτε καν στα χαρτιά: το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης, το οποίο προκηρύχθηκε, τη δεύτερη και τρίτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που προκηρύσσονται, το έργο της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική που θα προκηρυχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς και τους διαγωνισμούς για επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. “Όλα αυτά”, κατέληξε, “δεν δείχνουν την εικόνα ενός διαλυμένου ενεργειακού τομέα. Το αντίθετο. Γι’ αυτό η Ν.Δ. προσφεύγει στην καταστροφολογία”.

Εξάλλου, σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο εγχείρημα που δεν έχει προηγούμενο, το οποίο με τις τελευταίες τροπολογίες που έγιναν έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης.

"Έρχεται" το πρώτο αμερικανικό αέριο στην Ελλάδα

“Ποδαρικό” στην ελληνική αγορά κάνει το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην εκπνοή του χρόνου, καθώς το πρώτο φορτίο θα παραδοθεί στις 29 Δεκεμβρίου στον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Cheniere για την προμήθεια spot φορτίου LNG, ποσότητας 150.000 κ.μ. (ή 1.000.000 μεγαβατωρών) που θα εκφορτωθεί στην Ελλάδα στις 29.12.

Πρόκειται για το πρώτο φορτίο LNG αμερικανικής προελεύσεως που εισάγεται στην Ελλάδα και το πρώτο που θα παραδοθεί από τον νέο τερματικό σταθμό της Cheniere στο Corpus Christi του Τέξας και θα εκφορτωθεί στην επίσης νέα δεξαμενή του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, χωρητικότητας 95.000 κ.μ. Η μεταφορά θα γίνει από το ελληνικών συμφερόντων νεόκτιστο δεξαμενόπλοιο LNG “Maria Energy” του εφοπλιστικού ομίλου Τσάκος.

H έλευση του αμερικανικού αργού επισφραγίζει, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις αμοιβαίες προσπάθειες των δύο κρατών για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει, το φυσικό αέριο καλείται να παίξει μεταβατικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μείγματος και μέχρι η παραγωγή από ΑΠΕ να προσεγγίσει τα υψηλά επίπεδα που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ σημειώνει ότι η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλίζονται αφενός ανταγωνιστικές τιμές προμήθειας αερίου των πελατών της κι αφετέρου η ασφάλεια τροφοδοσίας τους.

Να σημειωθεί πως η Cheniere έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και τις εθνικές υποδομές διαμετακόμισης αμερικανικού LNG προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία, ιδιαίτερα δε σε σχέση με τον σχεδιασμό της κατασκευής τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL