Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Έρχεται πρόγραμμα δημόσιας υποδομής "ευφυούς" γεωργίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται πρόγραμμα δημόσιας υποδομής "ευφυούς" γεωργίας

Στην έναρξη προγράμματος ανάπτυξης δημόσιας υποδομής για τη δημιουργία βάσης δεδομένων σχετικά με την παραγωγή και τις συνθήκες των καλλιεργειών, που θα υποστηρίζει ουσιαστικά τους αγρότες και ιδίως τους “μικρούς”, προχωρούν από κοινού τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης προωθώντας περαιτέρω την ψηφιοποίηση του ελληνικού αγροτικού τομέα.

Ειδικότερα θα τοποθετηθούν 6.500 επίγειοι σταθμοί στις 13 Περιφέρειες της χώρας, που μεταξύ άλλων θα συνεργάζονται με τους μετεωρολογικούς σταθμούς ΕΜΥ, αναμένεται να ωφεληθούν περί τους 450.000 αγρότες, ενώ η έκταση που θα καλυφθεί, αρχικώς θα αφορά 15.000.000 στρέμματα. Πρόκειται για την πρώτη εθνική υποδομή ευφυούς γεωργίας στην Ευρώπη.

Το νέο πρόγραμμα “ευφυούς” γεωργίας, καθώς και θέματα της ΚΑΠ και του στρατηγικού σχεδιασμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο υπουργός Στ. Αραχωβίτης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς με τον αρμόδιο επίτροπο για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Φ. Χόγκαν.

Μείωση κόστους 30% - 40%

Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι με την εφαρμογή “ευφυούς” γεωργίας μπορεί να υπάρξει μείωση κόστους 30% - 40% ανάλογα με την καλλιέργεια, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται αλυσίδες αξίας, που γνωρίζουν παραγωγοί και καταναλωτές.

Τόνισε ότι, όπως εργαστήκαμε για την ωρίμανση της πρώτης φάσης, της ανάπτυξης δημόσιας υποδομής που θα διαμορφώσει δημόσια δεδομένα, τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις μικρές καλλιέργειες στην αξιοποίηση συμβουλών, έτσι θα δουλέψουμε από κοινού με τον Στ. Αραχωβίτη, αλλά και με την Κομισιόν, για τη δεύτερη φάση του έργου, που αφορά ακριβώς την ανάπτυξη δεξιοτήτων του αγροτικού πληθυσμού και την αξιοποίηση ελληνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε οι Έλληνες γεωπόνοι να συμβάλουν τα μέγιστα και “να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες, τεχνολογίες των ανθρώπων”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο στάθηκε στη σημασία του ρόλου του δημόσιου χαρακτήρα των υποδομών αυτών, που αν αφήνονταν στον ιδιωτικό τομέα “θα έκανε 50 χρόνια να τις αναπτύξει, γιατί ο ιδιωτικός τομέας θα πάει μόνο εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον”. Εξήγησε ότι το Δημόσιο δεν έρχεται να ανακαλύψει τον τροχό, οι τεχνολογικές εφαρμογές, τα δορυφορικά δεδομένα υπάρχουν, όμως “βάζουμε το εκτόπισμα του Δημοσίου, φτιάχνουμε ένα μεγάλο έργο που στην πρώτη του φάση αφορά τη μισή καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας και είναι σε θέση να επαναστατικοποιήσει την αγροτική παραγωγή”.

Ηγετικός ρόλος

Ο Στ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στον σχεδιασμό του προγράμματος ψηφιακής γεωργίας.

Αναφέρθηκε στα ζητήματα της νέας ΚΑΠ και του στρατηγικού σχεδιασμού επισημαίνοντας ότι “με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι θέσεις οι ελληνικές είναι πολύ κοντά και στηρίζονται από την Επιτροπή σχετικά με τη νέα ΚΑΠ τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτερική σύγκλιση. Επίσης για το στρατηγικό σχέδιο αναλύσαμε λεπτομέρειες και νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά. Έχουμε κατανόηση και η τελική διαμόρφωση θα είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών”.

Ο Φ. Χόγκαν επισήμανε ότι “η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελεί ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες”. Μίλησε επίσης για τη στήριξη της φέτας από την Κομισιόν, κάτι που "θα συνεχίσουμε να πράττουμε" κι αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών φέτας κατά 8% ετησίως την τελευταία πενταετία.

Τέλος, χαρακτήρισε την 60 ετών ΚΑΠ “πετυχημένη πολιτική, πλήρως κοινή”, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η βοήθεια προς τους γεωργούς, αλλά και στους παραγωγούς που θέλουν να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL