Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων

Στην περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων μέσω αυξημένης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και του καθορισμού της τιμολόγησης για φωτοβολταϊκά πάρκα έως 1 MW προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γ. Σταθάκης χθες, μιλώντας σε εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, “κλείδωσαν” τόσο η χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων από το ΕΣΠΑ όσο και η τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, στις 20 Νοεμβρίου, είχε προαναγγείλει ότι κλείνουν σύντομα οι δύο αυτές “εκκρεμότητες” που θα επιτρέψουν μεγάλη ανάπτυξη του θεσμού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το 2019 ως “έτος των Ενεργειακών Κοινοτήτων”.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάδειξη του τοπικού στοιχείου που κατέχει κεντρικό ρόλο και στον στόχο της “παραγωγής προστιθέμενης αξίας από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες” με τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων σε συνδυασμό με τα άλλα δύο βασικά συστατικά της πολιτικής που διαπερνά την καθιέρωση του θεσμού αυτού: διακυβέρνηση-εκδημοκρατισμός και ενίσχυση συνεργιών και συμπράξεων.

Χρηματοδότηση - τιμολόγηση

Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, το ΥΠΕΝ σχεδίασε μια νέα δράση συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ποσό αυξημένο κατά 10 εκατ. σε σχέση με τις αρχικές δεσμεύσεις (σ.σ.: 15 εκατ.) λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί. Η ένταση της ενίσχυσης θα κυμανθεί σε 50% - 60% του προϋπολογισμού και το μέγιστο όριο χρηματοδότησης θα ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο. Μέρος του σχεδιασμού αποτελεί και η δημιουργία ενός helpdesk για πληροφόρηση - ενημέρωση (τηλεφωνικά / ψηφιακά).

Στόχος του υπουργείου είναι η πρόσκληση να “βγει” έως το τέλος Φεβρουαρίου 2019.

Η έτερη παρέμβαση αφορά την τιμολόγηση της ηλιακής ενέργειας, η οποία αξιοποιείται μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες, με εγκατεστημένη ισχύ έως 1 MW. Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, οι Κοινότητες θα λαμβάνουν τη μεσοσταθμική τιμή αναφοράς η οποία προέκυψε κατά τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών (διαγωνισμοί) που αφορούν στην εν λόγω κατηγορία φωτοβολταϊκών σταθμών του προηγούμενου έτους προσαυξημένη κατά 5%.

Όπως έχει ήδη επισημάνει ο Γ. Σταθάκης, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, και στη Θεσσαλία, κυρίως από αγροτικές ενώσεις-συνεταιρισμούς και δήμους - σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις. Ήδη έντεκα κοινότητες βρίσκονται στο μητρώο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί πολύ τους επόμενους μήνες, αφού δρομολογηθούν και οι δύο ανωτέρω παρεμβάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL