Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Σε περισσότερα φτωχά νοικοκυριά το οικονομικό βοήθημα για επανασύνδεση ρεύματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε περισσότερα φτωχά νοικοκυριά το οικονομικό βοήθημα για επανασύνδεση ρεύματος

Στην επέκταση της ρύθμισης για την παροχή άπαξ οικονομικού βοηθήματος σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στα οποία το ρεύμα έχει αποκοπεί, ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότησή τους, με δυνατότητα κάλυψης έως και του συνόλου των οφειλών τους, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το μέτρο ισχύει από τις αρχές του έτους με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού και μέχρι σήμερα έχει εξασφαλιστεί η επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρισμού 1.641 νοικοκυριών με την καταβολή 6,25 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων ΠΕΝ και Οικονομικών τίθεται ως χρονικό όριο αποσύνδεσης η 21η Σεπτεμβρίου (το προηγούμενο όριο ήταν έως 30 Ιουνίου και το αρχικό έως 14 Φεβρουαρίου) για τη λήψη του ειδικού βοηθήματος. Επομένως, μπορούν να αξιοποιήσουν το μέτρο και τα νοικοκυριά στα οποία κόπηκε το ρεύμα το προηγούμενο τρίμηνο.

Πέραν του ποσού που καλύπτεται από το ειδικό βοήθημα, οι προμηθευτές δεν θα δικαιούνται να ζητούν πρόσθετη προκαταβολή, άρα αποκλειστικά με το βοήθημα που θα λάβουν τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να επανασυνδεθούν.

Για το εναπομείναν ποσό οι καταναλωτές θα εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού, ώστε να το εξοφλήσουν σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, κατά αντιστοιχία των προβλεπόμενων για τους ευάλωτους πελάτες, δηλαδή κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για ηλεκτρική ενέργεια.

Η δυνατότητα διακανονισμού σε άτοκες μηνιαίες δόσεις ισχύει αναδρομικά και για όσους καταναλωτές έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους βάσει των διατάξεων της ΚΥΑ που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο.

Στη νέα απόφαση περιλαμβάνονται ρυθμίσεις και για περιπτώσεις μη ενεργών συμβάσεων προμήθειας για τις οποίες εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης από τον προμηθευτή. Αν ο προμηθευτής που εκπροσωπούσε τον καταναλωτή πριν την καταγγελία της σύμβασης αρνηθεί να συνάψει νέα σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τότε ο καταναλωτής μεταπίπτει σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα εξετάζονται από επιτροπές που συστήνονται με απόφαση του δημάρχου και αποτελούνται από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επιτροπές αυτές αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και χορηγούν το ειδικό βοήθημα εφόσον:

- Η αποσύνδεση αφορά την κύρια κατοικία του προς εξέταση δικαιούχου.

- Ικανοποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά κάλυψης οφειλών κλιμακώνονται ως εξής:

α) Για οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καλύπτεται το πλήρες ποσό.

β) Για οφειλές 6.001-9.000 ευρώ το 75%.

γ) Για οφειλές 9.001-12.000 ευρώ το 50%.

δ) Για οφειλές άνω των 12.000 ευρώ το 30%.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι για οφειλή 4.000 ευρώ θα καταβάλλεται όλο το ποσό (4.000 ευρώ), για οφειλή 7.000 ευρώ βοήθημα 5.250 ευρώ, για οφειλή 11.000 ευρώ βοήθημα 5.500 ευρώ και για οφειλή 20.000 ευρώ το βοήθημα ανέρχεται σε 6.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL